Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako da čitam iz Excel-a

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako da čitam iz Excel-a

[ Pregleda: 4750 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

samilen
Saša Milenković
Beograd

Član broj: 11606
Poruke: 106
*.fon.bg.ac.yu



Profil

icon Kako da čitam iz Excel-a16.09.2003. u 14:50 - pre 219 meseci
Treba da čitam podatke iz Excel fajla i da ga onda upišem u Access bazu kako bi se izbeglo ukucavanje hiljade recorda baze koji već postoje u excel tabelama.

Da li mi predlažete da koristim komponente sa karice toolbara "server" (D7) i koje, ili da excelu pristupim preko ODBC drajvera? Preko ADOTable komponente neće jer traži TableName propery iako je konekcija upešna.

Da li je neko ovde radio nešto slično?
 
Odgovor na temu

stsung
NS

Član broj: 12899
Poruke: 432
*.verat.net



+2 Profil

icon Re: Kako da čitam iz Excel-a16.09.2003. u 20:59 - pre 219 meseci
Poz.
Ovo mi deluje kao da zhelish da bazu uchenika osnovnih shkola prebacish iz excell-a u access :) Verovatno greshim, ali neverovatno lichi na upravo to, shto ja trenutno radim.
Nego da se okrenemo problemu. Ja koristim ADO, a taj problem shto ti se javlja, je zbog toga shto je TableName u excell tabelama jednak imenu Sheet-a, sa znakom "$" na kraju ... znachi sql (preko TADODataset komponente) bi izgledao na primer "select * from `Ucenici$`". Ima jedna stvar dodushe, a to je da na taj nachin nece da prikazhe polja koja su numerichka, a kucana su sa znakom "'" (jednostuki apostrof) na pochetku kako bi se izbeglo formatiranje ... verovatno postoji neki trik, no ja sam ga reshio tako shto fajlove konvertujem u TSV fajl, poshto apsolutno nemam vremena da nadjem neko lepshe reshenje. No, nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Svako dobro.
 
Odgovor na temu

samilen
Saša Milenković
Beograd

Član broj: 11606
Poruke: 106
*.fon.bg.ac.yu



Profil

icon Re: Kako da čitam iz Excel-a17.09.2003. u 00:11 - pre 219 meseci
Citat:
stsung:
Ovo mi deluje kao da zhelish da bazu uchenika osnovnih shkola prebacish iz excell-a u access...


Upravo tako nešto, ali nema veze sa osnovnim školama, nego pravim nešto za fakultet...

Probaću ovo rešenje, pa javljam šta sam uradio. Mislim da kod mene može da se stavi da sheet sa kojim radim bude uvek istog naziva ("unos" ili sl.) pa neću morati da vršim konverziju. Uzgred, možda je glupo pitanje, ali šta ti dođe TSV?

CU i Hvala
 
Odgovor na temu

samilen
Saša Milenković
Beograd

Član broj: 11606
Poruke: 106
*.fon.bg.ac.yu



Profil

icon Re: Kako da čitam iz Excel-a17.09.2003. u 22:41 - pre 219 meseci
Neće da radi. Prijavljuje da je konekcija OK, ali kad pokušam da aktiviram ADODataSet prijavljuje grešku tipa:
Citat:
[Microsoft][ODBC Excel Driver] Syntax error in query. Incomplete query clause.


Sto puta sam proveravao. Evo i SQL-a (commandText-a) nema šta, najprostiji mogući:
Citat:
SELECT * FROM 'unos$'


Ajde molim te da mi kažeš šta si koristio kao "Provider" drajver i da li nešto ubacuješ u "initial catalog to use"
sve sam probao, čak pomišljam i na BDE :-(
 
Odgovor na temu

stsung
NS

Član broj: 12899
Poruke: 432
*.verat.net



+2 Profil

icon Re: Kako da čitam iz Excel-a17.09.2003. u 23:57 - pre 219 meseci
Citat:
SELECT * FROM 'unos$'


SELECT * FROM `unos$` (apostof je onaj obrnut, taster iznat TAB tastera)

Svako dobro.
 
Odgovor na temu

samilen
Saša Milenković
Beograd

Član broj: 11606
Poruke: 106
*.fon.bg.ac.yu



Profil

icon Re: Kako da čitam iz Excel-a19.09.2003. u 00:35 - pre 219 meseci
To RaAaDiiiiiIIIIi !
Hvala najlepše. Nadam se da i tebi ide OK sa tvojim programom.

Mali problem nastaje kod prebacivanja naših slova (samo ćčđĆČ, ostala su OK) ma koji font i character set izaberem. Možemo da živimo i bez njih, ali bi bilo lepše kada bi i njih imali...
 
Odgovor na temu

stsung
NS

Član broj: 12899
Poruke: 432
*.verat.net



+2 Profil

icon Re: Kako da čitam iz Excel-a21.09.2003. u 15:53 - pre 219 meseci
Poz.
Prebaci system locale na "Serbian (latin)" i trebalo bi da radi bez problema. Control panel->Regional options->Set default.

Svako dobro.
 
Odgovor na temu

Nub.Saibot
Srbija/BG

Član broj: 11838
Poruke: 99
*.direcpceu.com



Profil

icon Re: Kako da čitam iz Excel-a22.09.2003. u 09:08 - pre 219 meseci

Na ovoj adresi je clanak koji pokriva rad sa Excel-om iz Delphija.
Mozda pomogne oko novog problema :)

http://delphi.about.com/library/weekly/aa090903a.htm

Pozdrav
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Kako da čitam iz Excel-a

[ Pregleda: 4750 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.