Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?

[es] :: Visual Basic 6 :: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?

[ Pregleda: 2792 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zormar

Član broj: 129240
Poruke: 176
*.adsl-3.sezampro.yu.



Profil

icon SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 18:16 - pre 183 meseci
Code:
Adodc1.RecordSource = "TABELA Where (8M = 1)"
8M - naziv kolone
prijavljuje gresku:
Syntax error (missing operator) in query expression '(8M = 1)'.
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 18:20 - pre 183 meseci
Code:

Adodc1.RecordSource = "SELECT * FROM TABELA Where (8M = 1)"

Znaci, počinjemo i sa SQL-om? Razmisli da probleme u vezi sa SQL-om postavljaš u Access ili Baze podataka forumima, tamo ćeš imati više šansi da ti se pomogne (ako si se stvarno upustio u SQL).
 
Odgovor na temu

zormar

Član broj: 129240
Poruke: 176
*.adsl-3.sezampro.yu.



Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 18:52 - pre 183 meseci
Malo sale ne steti, ali poslusacu tvoj savet.
Ponovo prijavljuje gresku :
Syntax error in FROM clause.
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 19:04 - pre 183 meseci
Dakle, kad postavljaš pitanja u vezi SQL-a moraš da vodiš računa da objasniš kakva je struktura tabela koje pominješ - ja sam već navikao da ti "čupam pojašnjenja iz usta" ali sumnjam da će ostali imati živce kao ja

Verovatno ti je kolona 8M tipa tekst, pa onda moraš staviti i apostrofe (jednostruke navodnike):
Code:

Adodc1.RecordSource = "SELECT * FROM TABELA Where (8M = '1')"
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12819



+4754 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 19:35 - pre 183 meseci
zormar, aj' lepo, kao sto je red, objasni kakva je baza ili bar ta tabela (koje kolone ima, kojeg tipa itd), daj deo koda koji se odnosi na citanje podataka iz baze, sta hoces da taj kod radi i koju gresku dobijas.

E, onda ima smisla da ti neko pogadja. Gledanje u pasulj oko toga sta ti treba i sta si do sada uradio nije uobicajena procedura na forumu.
 
Odgovor na temu

zormar

Član broj: 129240
Poruke: 176
*.adsl-3.sezampro.yu.



Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 19:37 - pre 183 meseci
Prijavljuje ponovo istu gresku: Syntax error in FROM clause.
Inace, baza je u Accessu i tip polja 8M je Number.
 
Odgovor na temu

BinLaden
Ni na nebu ni na zemlji

Član broj: 147476
Poruke: 102
*.teol.net.

Sajt: www.sove-soft.rs.ba


Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 19:40 - pre 183 meseci
Ne znam da li je to pravo rjesenje ali probaj, ako ti nije problem, da u mjesto naziva kolone "8M"
stavis da se zove recimo "M8", mozda rijesi problem.
Ero S Onoga Sveta
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 19:58 - pre 183 meseci
ili
Code:

Adodc1.RecordSource = "SELECT * FROM TABELA Where ([8M] = 1)"
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 20:02 - pre 183 meseci
Posto ti dajes tako sture opise problema, nemoj da se iznenadis da u buducnosti dobijes odgovor tipa:
Code:

Adodc1.RecordSource = "SEL....
 
Odgovor na temu

zormar

Član broj: 129240
Poruke: 176
*.adsl-3.sezampro.yu.



Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 20:16 - pre 183 meseci
Ponovo ista greska.
Nadam se da nece biti takvih odgovora, ne samo meni vec i drugima.
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 20:37 - pre 183 meseci
Sto se mene tice nece, a evo pogledaj kako su ljudi predvideli da se postavljaju teme na forumu "Baze podataka" pa onda vidi da li se ovde puno trazi od tebe

http://www.elitesecurity.org/t106046-Pravila-foruma-Baze-Podataka

Jedno banalno pitanje: Imas li ti uopste tabelu sa nazivom "TABELA" u toj tvojoj bazi?
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12819



+4754 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 20:41 - pre 183 meseci
Citat:
zormar: Nadam se da nece biti takvih odgovora, ne samo meni vec i drugima.

Hoce, pitaj rgdrajka ;)
 
Odgovor na temu

zormar

Član broj: 129240
Poruke: 176
*.adsl-3.sezampro.yu.



Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 21:00 - pre 183 meseci
Pa naravno da imam tabelu s tim nazivom.
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 21:09 - pre 183 meseci
E bas smo se siti ispricali, kao i obicno ;)

Hajde molim te kopiraj onaj kod sto kazes da ti izbacuje gresku pa ga u izvornom obliku stavi ovde - ako hoces (u tvom je interesu). Tako banalan SQL mora da radi, verovatno je i neka banalna greska.
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 21:14 - pre 183 meseci
Zasto nisi probao:
Citat:
goranvuc: ili
Code:

Adodc1.RecordSource = "SELECT * FROM TABELA Where ([8M] = 1)"

kada to treba da radi. Kada poljima dajes nazive koji pocinju sa brojevima, onda ih u SQL izrazima moras stavljati u uglaste zagrade. Ubuduce probaj to sto ti damo, a ne da gubimo vreme ovako!
 
Odgovor na temu

zormar

Član broj: 129240
Poruke: 176
*.adsl-3.sezampro.yu.



Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 21:25 - pre 183 meseci
Gorane, ovo sad radi.
Code:
Adodc1.RecordSource = " TABELA Where ([8M] = 1)"

Sva muka oko uglastih zagrada.
Ono sto si ranije napisao nije radilo
Citat:
Adodc1.RecordSource = "SELECT * FROM TABELA Where ([8M] = 1)"

Zaista ti zahvaljujem na strpljenju i volji da mi pomognes. Nadam se da ce ovo koristiti i drugima.
pozdrav
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 21:41 - pre 183 meseci
Citirao sam ti kod koji sam ti vec dao, a ti si za njega rekao da ne radi, a sada ... eto ... radi.

Dakle, radilo je, radi i radice, samo treba probati, a ne "to ne radi" ... "to ne radi" ... "to ne radi". Da nisam bio siguran da je to tvoj problem ne bih ti ponovio kod. Ali hajde dobro, malo si me iznervirao - pretpostavljam da nisi video te uglaste zagrade; preporucujem ti da prilikom probanja resenja koje ti postavimo kopiras kod i ubacis kod sebe, a ne da ga slobodno interpretiras.

A sad objasnjenje: Kod odredjenih DBMS je dozvoljeno "slobodno nazivanje" polja u smislu da im u nazivu mozete stavljati i nasa slova, sastavljati od vise reci, pocinjati sa brojevima ... ali u upotrebi u SQL izrazima se moraju navoditi u uglastim zagradama:
Code:

SELECT [lončić] FROM [Slobodan Milošević lončar] WHERE [za začine] LIKE '%so%'

Dakle, ovde sam iz tabele "Slobodan Milošević lončar" selektovao sve zapise iz kolone "lončić" koji imaju u polju "za začine" tekst "so"
 
Odgovor na temu

zormar

Član broj: 129240
Poruke: 176
*.adsl-3.sezampro.yu.



Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 21:58 - pre 183 meseci
@goranvuc, hvala na objasnjenju.
Samo jedna ispravka.
Pogledaj sta si napisao u trecem odgovoru, nisi mene citirao.
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
80.74.166.*



+41 Profil

icon Re: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?06.11.2007. u 22:10 - pre 183 meseci
Inace, ono sa "SELECT .." nije radilo jer si naravno zaboravio da nam kazes takvu sitnicu kao sto je npr. da si kod Adodc1 kontrole stavio da ti je CommandType = adCmdTable pa je zato izlazila poruka "Syntax error in FROM clause" jer za taj tip i nije moguce koristiti SELECT izraze, vec se oni odnose samo na jednu tabelu. (Sad se ti pitas kako ja to znam)

Za resenje problema je bitno naglasiti sve detalje, a idealno bi bilo da se uploaduje deo projekta koji stvara problem jer (ponavljam ovo po stoti put) problem najcesce nije tamo gde sumnjate. ;)
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: SQL naredba - zasto prijavljuje gresku?

[ Pregleda: 2792 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.