Citat:
misk0:
p.s. ne vidim potrebu za vrijedjanjem osoba koje ucestvuju u raspravi zato sto se ne slazu sa tvojim misljenjem.
Apsolutno si u pravu, međutim
caboom je prvi počeo kao što se vidi gore.
Citat:
misk0:
PL/SQL je poprilicno mocan jezik koji mozes da nadogradjues sa svih mogucih strana. Nemam nekog iskustva sa PostgreSQL-om, ali iskustva sa ostalim bazama mi govore da je ORACLE daleko iznad svih.
Opet si u pravu, ti uopšte ne poznaješ PostgreSQL, ali ja poznajem i PostgreSQL i MySQL i Oracle i to vrlo dobro. PL/pgSQL je moćniji od Oracle-ovog PL/SQL-a. Sam PostgreSQL je proširiv tako da na server strani možeš koristiti bilo šta. Ne moraš, PL/pgSQL, već možeš C, C++, Perl, Python, itd. Sve će se to naravno čuvati u bazi u kompajliranom obliku. Ako te interesuje možeš pročitati na:
http://www.postgresql.org
PostgreSQL je objektno-relacioni DBMS, ali on je bio takav još dok je Oracle bio relacioni DBMS.
Citat:
misk0:
Nisu u pitanju grafikoni i price po netu, ali zasto sve svicarske banke koriste ORACLE kao partnera i za izradu software-a i za bazu podataka..
Razlog za ovo je više nego očigledan. Oracle je nametljiv, a ljude koji razvijaju PostgreSQL nije briga da li će neko koristiti njihov proizvod ili ne. Ljudi koji razvijaju PostgreSQL rade to iz ljubavi, a ne iz koristi. Zato će OpenSource DBMS-i i uopšte OpenSource pobediti na duge staze. Sve veći broj ljudi koristi Linux, jer je najsigurniji i najstabilniji. Oracle pod windowsima je ozbiljan sigurnosni problem. Uopšte, sve pod windowsima je ozbiljan problem.
Citat:
misk0:
Pa ORACLE server je mashinerija koja je ogromna
Vidiš, tu leži još jedan problem i drago mi je da si to pomenuo. PostgreSQL je vrlo mali u poređenju sa Oracle-om, ali u isto vreme daleko moćniji i bogatiji. Ali u tome leži jedna od njegovih najvećih prednosti. Informiši se malo o PostgreSQL-u, pa ćeš se i sam uveriti.
Mislim da dovoljno poznajem sva tri DBMS-a čija imena se pojavljuju u ovoj temi da mogu da odgovorim, znači, da podelim svoje mišljenje koje je bazirano na znanju i ne vidim ništa loše u tome.
OpenSource DBMS-i ti takođe daju mogućnost da vidiš kako su implementirani problemi zaključavanja, deadlock-ova, pooling-a, parsiranja, itd., od ljudi koji se bave izradom DBMS-a dugi niz godina, tako da to ima i svoju edukativnu stranu, dok ispod Oracle-ove haube može da leži svašta, čak i nešto loše.
g rasta)
Ono, isti je bio sl