Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije

[ Pregleda: 2962 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije07.10.2007. u 19:58 - pre 168 meseci
Instalirao sam ZEOS komponente koje povezujem na bazu FB sve uredno i po pravilu

npr. postavio sam na formu TConnection i ZTable - sve povezem kako treba i kada zelim da na prijem na dogadjaj dugmeta
recim "Dodaj" ( tblArtikli.Append ili insert) dobijem slijedecu gresku: Fatal error Unit.pas. "File not found " ZAbstractRODataset.dcu,

ne znam da rijesim
Hvala
 
Odgovor na temu

priki

Član broj: 24732
Poruke: 699
*.dial-up.dsl.siol.net.

ICQ: 174153511


+26 Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije07.10.2007. u 21:47 - pre 168 meseci
jesi ti podesio path-ove u Delphiju kako pise u onom uputstvu za instalaciju ?
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2665



+73 Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije07.10.2007. u 23:38 - pre 168 meseci
> recim "Dodaj" ( tblArtikli.Append ili insert) dobijem slijedecu gresku: Fatal error Unit.pas. "File not found " ZAbstractRODataset.dcu,

Pretraži svoj čitav računar (mada je verovatno dovoljno samo dir gde si instalirao biblioteku) za ZAbstractRODataset i dir u kome nađeš .dcu (ako negde ima .pas onda taj dir) stavi u Project/Options/Directories/Search Path.

Ako dobro pratim do sada smo imali IBX, IBO, UIB i Zeos, ostaju ti ODBC, BDE, DBExpress, SqlDirect, FBIPlus, IBDAC... Naravno uvek je korisno biti u toku sa ponudom na tržištu ali je mnogo lakše odabrati jedan set komponenti i držati se njega.
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije08.10.2007. u 16:12 - pre 168 meseci
OK drug Hvala ti puno,sto si se potrudio.Uspio sam da se konektujem i da uredno sam instalirao ZEOS komponenete i sad radi bez problema.
Pamcenje te dobro sluzi , sa komponentama sam krenuo od BDE , INterBase i IBO itd sad sam mislim da sam konacno nasao komponente sa kojima cu da radim...ali imam jos jedno pitanje ?

za kreiranje baze koristim IBExpert i jedno od polja sam generisao da mi bude Autoincrement ..u dizajnu programa sa komonentama ZEOS to mi ne radi, polje nece da se autoincrementuje ...ako moze odgovor

Hvala
 
Odgovor na temu

schild
Dejan Šild
TopCode Software
Subotica

Član broj: 59888
Poruke: 137
*.legendww.com.

Sajt: www.topcode.rs


+2 Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije10.10.2007. u 06:22 - pre 168 meseci
Citat:
medixsa: za kreiranje baze koristim IBExpert i jedno od polja sam generisao da mi bude Autoincrement ..u dizajnu programa sa komonentama ZEOS to mi ne radi, polje nece da se autoincrementuje ...ako moze odgovor

Možeš malo detaljnije opisati kako si kreirao (tj, da li si napravio trigger i/ili proceduru, da li si izabrao generator...), i kako ti ne radi - da li uopšte ne radi ili...
Naime - ako si napravio before insert trigger, onda će se vrednost setovati pri DataSet.Post, dakle pri upisu sloga, a ne odmah po insertovanju, i zato je nevidiš. Ako ti treba da vidiš tu vrednost u Delphiju, napravi proceduru koja poziva generator (to ti nudi i IBExpert), i onda u DataSet.AfterInsert event-u pozovi tu proceduru i dobijenu vrednost dodeli tom slogu - biće jedinstvena a i videće se iz programa. U tom slučaju ti ne treba trigger u bazi.
Možda ima i elegantnijih načina sa Zeos komponentama, nisam ih koristio.
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije11.10.2007. u 10:21 - pre 167 meseci
Hvala na odgovorima, u IBExpert sum cekirao sam Create Generator i Create Trigger,znaci da
koliko sam shvati da je samo potrebno kreirati trigger dogadjaj afterInsert
 
Odgovor na temu

Miloš Baić
Miloš Baić
ERP (Dynamics NAV) programer
Beograd

Član broj: 72468
Poruke: 1155
*.yubc.net.



Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije11.10.2007. u 13:51 - pre 167 meseci
Moja preporuka je da batališ ZEOSLib kad je u pitanju Firebird.
Savkić je nabrojao neke komponente koje služe za rad sa istom, a ističem između ostalih FIBPlus.

ZeosLib sam koristio u kombinaciji sa PostgreSQL bazom i pokazale su se kao odlične.

Što se tiče autoincrement i atributa, možeš koristiti triger, generator pa čak i neku malu proceduru koja će to da radi ili da objediniš generator i proceduru kao što je već neko naveo, a možeš iz samog delphija ručno da napraviš upit koji će ti vratiti vrednost te ti upisati novu.

[Ovu poruku je menjao Miloš Baić dana 11.10.2007. u 15:06 GMT+1]
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije13.10.2007. u 10:34 - pre 167 meseci
Hvala na savjetima.E sad sam totalno zbunjen ,neko kaze koristi ove ,koristi one,jednino bezbolno rijesenje je da napustim
programiranje i sve ostalo.Skinuo sam UIB kompoenente ali instalacija mi ne ide nikako ,kompajler mi stane na
requires
JvUIBD7R,
designide,**************
SynEdit_D7,
dcldb;


gresska

[Error] JvUIBD7D.dpk(31): Packages 'rtl' and 'JvUIBD7R' both contain unit 'System'

nikak da rijesim problem

Hvala !!!

 
Odgovor na temu

Miloš Baić
Miloš Baić
ERP (Dynamics NAV) programer
Beograd

Član broj: 72468
Poruke: 1155
*.yubc.net.



Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije13.10.2007. u 11:36 - pre 167 meseci
@medixsa
Da te ne bunim, spomenuo sam FIBPlus komponente jer ih trenutno koristim, nisam ti rekao da ih koristiš.
Pokazale su se kao odlične u mom slučaju.

Kao što Savkić reče, često ga citiram , odaberi jedan set komponenti i drži se toga.

Pre odabira, preporuka je da proguglaš i vidiš koje sve opcije imaš, mada je isti (da ga opet ne imenujem) već i napisao šta su ti opcije, te malo pročitaš o njima, odlučiš šta tebi odgovara i pridržavaš se toga.
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Moderator
Član broj: 92186
Poruke: 2665



+73 Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije13.10.2007. u 14:41 - pre 167 meseci
> [Error] JvUIBD7D.dpk(31): Packages 'rtl' and 'JvUIBD7R' both contain unit 'System'
> nikak da rijesim problem

Dobio si odgovor u posebnoj temi koju si postavio. Ako si zadovoljan Zeos komponentama onda se drzi njih. Koliko shvatam tvoj problem u radu i nije vezan za neke određene komponente već pre za nedostatak iskustva. FB _nema_ autoincrement polje kao što je u Paradoxu ili Accessu dok neke komponente nude taj tip polja i to te verovatno zbunjuje. Jedinstveni ključevi se u FB obično rešavaju putem generatora, i to je ono što tebi u ovom trenutku treba. Kada u tvom programu želiš da dodaš novi slog, prvo zatražiš novu vrednost generatora i upišeš je u odgovarajuće polje i tek nakon toga taj slog šalješ u bazu. Za sada zaboravi na trigere i stored procedure kao način za obezbeđivanje vrednosti polja, savladaj najpre upotrebu generatora iz tvog programa.
Znam da ti i dalje nije sve jasno, jer je za sve to potrebna jedna duža priča. Nabavi neku knjigu i radi po njoj, pogledaj demoe koji obično dolaze uz komponente i pogledaj ranije poruke u ovoj kao i u Firebird grupi.
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije13.10.2007. u 14:56 - pre 167 meseci
OK hvala na sugestijama i savjetima.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: ZEOS problem u prvom pokretanju aplikacije

[ Pregleda: 2962 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.