Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako ponistiti Symbian na nokia N70

[es] :: Smartphone :: Symbian OS :: Kako ponistiti Symbian na nokia N70

[ Pregleda: 4538 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Override
Crash Override
Republika Srpska

Član broj: 133278
Poruke: 43
87.250.104.*Profil

icon Kako ponistiti Symbian na nokia N7001.10.2007. u 21:03 - pre 202 meseci
Molimo bih vas da mi pomognete kako da flesujem mobilni i kako da dignem novi softwer nemoj te mi davat savete kako da updetujem ga to mi ne treba ili kako da ga restartujem na fabricke podatke
CO
 
Odgovor na temu

Catch 22

Član broj: 148083
Poruke: 6176
*.SMIN.panline.net.+21 Profil

icon Re: Kako ponistiti Symbian na nokia N7002.10.2007. u 02:44 - pre 202 meseci
Tako zamišljeno "poništavanje symbiana flešovanjem" više spada u sferu maštarija... ili možda ni sam ne znaš šta to zapravo želiš da pitaš? Sve si izmešao: operativni sistem, firmware, software...
 
Odgovor na temu

Override
Crash Override
Republika Srpska

Član broj: 133278
Poruke: 43
87.250.104.*Profil

icon Re: Kako ponistiti Symbian na nokia N7004.10.2007. u 13:34 - pre 202 meseci
Pa ajde mi pomozi i nadji nacin kako da problem resim kako da formatiram stari sistem i stavim ovde sam se javio jer mi je potrebna pomoc
CO
 
Odgovor na temu

Pici man

Član broj: 27529
Poruke: 1007
195.252.85.*+3 Profil

icon Re: Kako ponistiti Symbian na nokia N7005.10.2007. u 12:47 - pre 202 meseci
Nisi samo ti @Override izmešao pojmove, već i Catch 22.

Da vam opširnije pojasnim: "fleš fajl, firmwer, operativni sistem" je jedno te ista identična stvar.
On se danas uglavnom nalazi u .exe formatu(primer firmwer-a za N70: RM-84_dp_SW5.0609.2.0.1_EURO.exe) i nosi cifarne i slovne oznake modela telefona kome je namenjen, oznaku revizije(ispravke mana i otkrivenih grešaka prethonog firmwera) do regije tj., zemlje(EURO, EMEA) ili samog kontinenta koji nose naravno i sam jezički interfejs koji treba odabrati za dati model telefona.
Firmwer, Fleš fajl, Operativni sistem, ..." sadrži pored Symbian operativnog sistema i dodatne generičke aplikacije koje svi primećujemo prilikom uključivanja telefona od samog SMS klijenta do diktafona, notesa i td., i td.

Znači, sve ovo što sam nabrojao se može posmatrati kao primera radi Windows XP na CD-u koji se jeli instalira na sveže formatiranom PC-u. Na Nokia Symbian mobilnom telefonu je jedina prednost u tome što sam korisnik nema potrebe da nazovi "formatira hard disk" ili da uopšte ima tu obavezu, već se to radi automatski prilikom instalacije OS-a tj., ubacivanja firmvera na taj način što se tokom ponavljam: "instalacije, update, flešovanja, upgrade i td.,"(jedno te isto) prvo obriše sam OS iz čipa u kome se nalazi, pa tek naknadno nakon toga ponovo piše tj., instalira isti.
Ako dodje do greške tokom ove procedure(isčupamo kabal, nestane struja, viša sila, ...) svi znamo da možemo dobiti mrtav telefon "empty board"(ili sijaset drugih naziva) koji se može vratiti samo naknadnim upisivanjem "fleš fajla, firmwera, operativnog sistema" uz upotrebu fleš BOX-a jer prihvaćene metode tipa oficijelni sajt nokije ili Phoenix softver u kućnoj radinosti nemaju opciju flešovanja ako model nije prepoznat od strane uredjaja ili softwera na koji je vezan. Doduše "Phoenix" čak i ima opciju za flešovanje "mrtvih" telefona ali uglavnom nema podršku za S60 već samo za S40(ako se nešto u skorije vreme nije promenilo u vezi toga)!

Zaključak je isti: "flešovao" telefon putem skupocenog BOX-a u ovlašćenom servisu ili vršio "update" na oficijelnom sajtu preko USB kabla, ili kući preko USB kabla i krekovanog Phoenix-a je jedno te isto ---> ponovna reinstalacija celog operativnog sistema jer se on i nalazi u okviru tog fleš fajla ili ti firmwera.

Ti g. Override ako si mislio ovime: "nemoj te mi davat savete kako da updetujem ga to mi ne treba" na ponovnu reinstalaciju operativnog sistema iste verzije i oznake i želeo si informaciju kako da ubaciš primera radi noviji Symbian OS S60v3.fp1.v.9.1 na N70 --> to neće moći.
Nokia N70 nosi Symbian OS S60v2.fp3.v.8.1 i samo se isti OS i može ponovo instalirati u telefon. Tkz. "verzijama" firmwera koje vidimo tipkanjem *#0000# se ne menja sam OS već se samo vrše ispravke, mane i nedostaci u okviru iste verzije OS-a tj., firmwer-a, tj., ... i to se numeriše tim tkz. brojevima koje vidimo na ekranima naših telefona koje pogrešno nazivamo "verzijama" što nije tačno.

Symbian S60 je pisan za svaki hardver(telefon) posebno i daje podršku za ugradjene tehnologije i opcije od same kamere, njene rezolucije, blica, poklopca i rasporeda tastature, ugradjenih tastera, slajder mehanizma, preklopa ... do rada dodatnih generičkih aplikacija koje podržavaju baš specifičan ugradjeni hardver i ne može se neka druga verzija OS-a instralirati na telefonu za koji nije predvidjena jer ne bi jednostavno možda fizički stala u čip predvidjen za OS ili jednostavno telefon ne bi butovao i bio bi "mrtav" jer funkcije koje podržava OS taj tel., primera radi nema ili ih ima dok sam OS nema tu podršku ...
 
Odgovor na temu

Catch 22

Član broj: 148083
Poruke: 6176
*.SMIN.panline.net.+21 Profil

icon Re: Kako ponistiti Symbian na nokia N7006.10.2007. u 02:44 - pre 202 meseci
1. Update (oficijelni) - vrši ažuriranje sistemskog softvera na noviju verziju, upisujući nove, samo pojedine blokove sistemske memorije.
2. Flash (preko flasher-boxa) - omogućava kompletno brisanje sadržaja i upisivanje novog (npr. zamena "brendiranog" softvera "retail" verzijom)


Downgrade (vraćanje) niže, starije, verzije softvera je moguće samo načinom 2

V u oznaci softvera je skraćeno od "Version" i ne može se drugačije prevesti, nego "verzija"...

Moj primer:
OS (operativni sistem) je Symbian 9.1 Series 60 3.0 (treća revizija ili "izdanje") - paralela na PC-u mu dođe nešto kao
Microsoft Windows® XP Professional, (32bit) Service Pack 2
Citat:
Step 1/2: Check your current software
Check here first to see if your phone has available software updates. Then compare the current software version in your phone to the latest version available.

Find your current software version by entering *#0000# on your phone's keypad. The version number will look similar to this (numbers may vary according to phone model):

V 1.2345.6.78
SW: V 06.41.3.0 (za ovaj konkretan slučaj postoji novija oficijelna verzija, koja može da se instalira sa Nokijinog sajta)


PS
NAPOMENA: Pojam "software" je širi od pojmova "firmware", "operativni sistem"... tj. i "firmware" i "operativni sistem" spadaju u kategoriju "software", pri čemu to nije jedna te ista stvar...

[Ovu poruku je menjao Catch 22 dana 06.10.2007. u 04:17 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Pici man

Član broj: 27529
Poruke: 1007
195.252.85.*+3 Profil

icon Re: Kako ponistiti Symbian na nokia N7006.10.2007. u 12:44 - pre 202 meseci
Citat:
Catch 22: 1. Update (oficijelni) - vrši ažuriranje sistemskog softvera na noviju verziju, upisujući nove, samo pojedine blokove sistemske memorije.
2. Flash (preko flasher-boxa) - omogućava kompletno brisanje sadržaja i upisivanje novog (npr. zamena "brendiranog" softvera "retail" verzijom)

O ovome je baš bilo dosta rasprave na drugim mestima i mogu da tvrdim da svi greše kada veruju da se samo odredjeni sistemski softver ažurira na noviju verziju tkz. "update-om". Ažurira se naravno i odredjeni deo samog operativnog sistema kroz ispravku i dodavanje raznih protokola, funkcija, imena operatera i svih onih stavki koje pišu u zvaničnom Nokia dokumentu koji prati reviziju firmwer-a. To je ono što svi traže "change log"!
Da je tako kao što govorite o prepisivanju već postojećih sistemskih fajlova tj., odredjenih u samom mikrokontroleru onda se nikada ne bi desilo da korisnik ošteti telefon i isti postane "empty board" jer bi OS ostao netaknut već bi možda samo neka od generičkih aplikacija bila oštećena(primer: ne bi mogao slati SMS).
Ja nisam siguran da li piše na oficijelnom sajtu ali znam sa 100% sigurnošću da se bukvalno laički govoreći prilikom "update" na oficijelnom sajtu prvo briše sve iz telefona pa tek onda ponovo upisuje OS i sa njim dodatne generičke aplikacije.
Zato taj "update" i teži od 20-50MB pa čak i više u pojedinim slučajevima iako je odabran jedan jedini kod države.

Citat:
Catch 22:
2. Flash ... (npr. zamena "brendiranog" softvera "retail" verzijom)

Kapiraš da se ovo isto radi i metodom koju ti opisuješ pod tačkom 1 i koju nazivaš "update" sistemskog softvera? Samo znači treba promeniti "product code" na telefonu i eto nebrendiranog firmware. Kapiraš da je u stvari jedno te isto i da se kompletan OS ponovo upisuje pa zvalimi to "firmware, update, Symbian OS, Fleš fajl, ..."?!?

Ne bih ja ovo kategorično tvrdio da ista rasprava nije vodjena godinama i da je čak na Symbian oficijelnom sajtu objašnjeno isto ono što ja govorim kao i na ostalim relevantnim mestima vezanim za Symbian OS.
Znači, "flešovao" telefon putem skupocenog BOX-a u ovlašćenom servisu ili vršio "update" na oficijelnom sajtu preko USB kabla, ili kući preko USB kabla i krekovanog Phoenix-a je jedno te isto ---> ponovna reinstalacija celog operativnog sistema jer se on i nalazi u okviru tog fleš fajla ili ti firmwera.
 
Odgovor na temu

Catch 22

Član broj: 148083
Poruke: 6176
*.SMIN.panline.net.+21 Profil

icon Re: Kako ponistiti Symbian na nokia N7009.10.2007. u 02:45 - pre 202 meseci
Takvo brkanje baba i žaba i trpanje svega u jedan lonac direktno dovodi do pojave flešovanih Nokia 6300 na kojima posle nedostaju neke elementarne funkcije (e-mail klijent, kalkulator... itd...), kada se 6300 za azijsko tržište "majstorski isflešuje najnovijim flešom, koji podržava srpski".
Imao sam lično takav telefon od subote do ponedeljka i odmah sam ga vratio u prodavnicu, koja mi ga je "majstorski isflešovanog" prodala i zamenio ga za E50...
Full flash treba da sadži i mnogo drugih stvari uz firmware, koji je samo jedan deo nečega što se zove "full flash"!
Oficijelni update (uz promenu product code) je druga priča... ali i tu koliko znam, zbog rezona "sve je to jedno isto" se naknadno pojavljuju problemi, koji se onda svedu pod "bagove u novoj verziji softvera"...

"Majstorije" naših servisera su uglavnom jedna stvarno tužna priča...

PS
"Brendirani" telefoni (Vodafone, T-Mobile...) su vrlo često osim softverskih razlika i hardverski različiti (ovo se ne odnosi samo na Nokia telefone)

 
Odgovor na temu

Pici man

Član broj: 27529
Poruke: 1007
*.beotel.net.+3 Profil

icon Re: Kako ponistiti Symbian na nokia N7009.10.2007. u 13:36 - pre 202 meseci
@Catch 22, ne mešaj sam babe i žabe jer si upravo spomenuo Nokiu 6300 koja blage veze nema sa ovom pričom o Symbian OS-u, i "smart" telefonima uopšte.
Pored svega ovoga, možemo mi ovako do sutra da se raspravljamo i uvek će biti protivrečnih stavova, jer izgleda ovaj kao i svi ostali forumi služe samo da se na njima nešto napiše i komentariše ali da to ne mora pod obavezno biti istina o kojoj se polemiše, zar ne?!?
Ako vi i dalje verujete u "update" i "full flash" kao nešto posebno što se tiče "smart" symbian telefona ... verujte slobodno. Još će neko od vas reći da manjka i flešovanje "GDFS" zone kod ovih Symbiana da bi bio "full flash" ha??

Ja da se natežem i prepirem više neću - mislim da sam i suviše dobro i to u "dva toma" objasnio o čemu se radi. U svakom slučaju, prepuštam vama zaključak i tvrdim - u pravu ste, samo tako nastavite(isto kao i na temi o VIP-u), ja više da vam pišem eseje neću jer vam se ne može dokazati. Izgleda da su i ovi iz same Symbian zajednice ludi kada su sve to isto tako objasnili.

P.S. još nisam čuo da brendirani telefoni imaju i različit hardver, no uvek čovek nauči nešto novo.;-)
Jedino ako si mislio na one brendirane "preko bare" ... jer se za amere sve nešto šije posebno pa tu i da ti poverujem jer je istina, ali opet nose drugi naziv ili bar dodato "-nešto" u nazivu. Ja imam jedan takav model Nokia N95-3 i mogu reći da je mnogo bolja od ove "Evropske".
To oko "bagova u novoj verziji softvera" zbog lošeg "update" ili ti flešovanja na oficijelnom sajtu nije kriv "NSS" ili ljudski faktor već isključivo sam firmver(fleš fajl, ...) koji nije optimizovan sa strane same nokije i koji još pride negde ukida, negde donosi poboljšanja.
Naravno da često flešovanje može dovesti do nekog oštećenja ili se može desiti da se neki blok ne upiše na mikrokontroleru pa otuda i problemi, ali to je svega 5% svih flešovanih telefona u Srbiji ili svetu i ako spadaš u tih 5%, svaka čast.
Ovo je kraj s' moje strane u ovoj temi što se tiče polemike!

Pozdrav!
 
Odgovor na temu

Crazy_Kure
Branko Mosurovic
Krusevac

Član broj: 19588
Poruke: 67
*.beobug.com.Profil

icon Re: Kako ponistiti Symbian na nokia N7022.03.2008. u 12:39 - pre 197 meseci
Posedujem nokiu 6120, pa da ne bih otvarao novu temu. Da li se gube aplikavcije kao sto su: quickoffice, adobe reader, GPS data isl kad se updatuje firmware? Na kameri ovog telefona preovladjuje zelena boja, da li ce se to mozda promeniti kad se updatuje firmware?
 
Odgovor na temu

[es] :: Smartphone :: Symbian OS :: Kako ponistiti Symbian na nokia N70

[ Pregleda: 4538 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.