Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9552501 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

LAZAR33
zaposlen
bosna i hercegov

Član broj: 294826
*.teol.net.

+2 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 12:45 - pre 147 meseci
neki oglasi u norveskoj...za stan ,posao ,auto ...hvala

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

Član broj: 307537
85.112.155.*

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 12:51 - pre 147 meseci
Citat:
tijanam: A zato su me tako cudno gledali kad sam rekla hemglobin. Mislim se, pise Hb, cita se hemoglobin.
Ja sam pola godine pred dolazak nasla jednu knjigu u Beogradu, kao neka literatura za medicinski kurs. I bila onako podebela, pa mi se ucinilo da bi bilo korisno imati je. I kupim je. Sa profesorkom sam radila Her på berget i sat vremena taj medicinski deo, vezbala termine. I to mi je puno znacilo. BAS puno. Tekstovi su laki, ali ima dosta korisnih pojmova. Secam se kad sam dosla na prvi raport da sam bila van sebe, jer ih nista nisam razumela, ali vise od panike. Taj moj prvi raport je drzala koleginica koja jaaaaaaaaaaako brzo prica. Katastrofa. Kako sam se opustala kontala sam da sve vise razumem, i secala se upravo izraza iz te knjige. Posle tri meseca nemam skoro nikakvih problema da razumem tu koleginicu koja tako brzo prica. Prosto, ide to sve vremenom.... Dakle,

Nego, rado bih sa vama podelila moje jucerasnje iskustvo na poslu. Cisto da bi se jos jednom podvuklo koliko su njima neke stvari bitne i koliko se mora biti oprezan. Opreza nikad na odmet. Naime, radila sam neku popodnevnu smenu i posle posla otisla u svlacionicu i iz dzepa pocela da vadim papire i da ih bacam u korpu. Jedan od papira je bio papir na kome pisu imena pacijenata, dijagnoze, sta primaju od lekova, kakve su mere preduzete toga dana i sl. Kao neki podsetnik, sto mi nosimo svaki dan sa nama i prema tome radimo. I svaki dan dobijamo novi i tako u krug. Sta se desava? Moja starija koleginica, inace strasno visokog nosa, jer ona je sykepleier pobogu (i priznajem da je bas dyktig) pronazali u korpi taj papir. Ja nisam bila tamo, bila je druga koleginica koja mi je ispricala dogadjaj. Koliko sam shvatila doticna visokog nosa biva van sebe, ko je to bacio, pa to se ne sme bacati u korpu za smece jer neko moze uzeti taj papir i videti sta pise i time se krsi obaveza cutanja! Korpa se nalazi u podrumu, u cosku svlacionice gde samo medicinski radnici tog doma imaju pristup, cisto da naglasim. Uzela je papir i sutradan, iako nije radila, se dovezla na posao da se zali sefici. Ja saznajem za pricu tako sto me koleginica koje je to videla pitala da li si ti bacila taj papir i ja kazem moguce, nisam sigurna, ne secam se. A stvarno se ne secam, ali je vrlo moguce da sam jajer sam to radila i pre. I onda ona meni isprica sta je sve bilo, da me kao upozori unapred. Inace, u vaktrom-u imamo onu masinu sto jede papir i ja tamo obicno provucem papir. Nekad se desi i drugacije. Ja POJMA NISAM IMALA da NE SMEM bacati taj papir u korpu. Nisam dovoljno ukljucila mozak, nisam dovoljno razmisljala kao oni...

Ja, kao lekar, vrlo dobro znam sta je obaveza cutanja ali u Srbiji nema te masine, u Srbiji se papir baca u korpu... E, izes ga. Bas sam se lose osecala posle, ceo dan sam razmisljala o tome. Taman sam postigla da me na poslu vise cene, i sad ovo... Niko mi nista nije jos rekao, mozda i ne znaju da sam ja (a mozda i nisam u ovom slucaju) ali se ja svejedno jako lose osecam. Odlucila sam da sutra ja prva popricam sa seficom o tome, cisto da mi ukaze na mozda jos neke stvari koje ne znam. Ja sam, sto je najgore, u potpunosti saglasna sa tim sto se desilo, i treba da mi se skrene paznja ako nesto radim pogresno. Ali, eto, nisam ocekivala takvu glupost od mene.

Tako da ljudi, papire sa pacijentovim podacima NE BACATI u korpe!

e moj doktore salim se

pusti to proci ce, dan dva panika, popricas sa sefom, izvinis se i preko vikenda ce svi zaboraviti pa i ti

poz

Verdens Ende vil komme som en lettelse for oss

Odgovor na temu

valeriamitic

Član broj: 312450

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 12:59 - pre 147 meseci
Tijanam, molim te ako ti nije tesko napisi kako se zove ta knjiga sa medicinskim terminima koju si kupila u Bg i ako se secas gde si je kupila?
Hvala

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

Član broj: 307537
85.112.155.*

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 14:37 - pre 147 meseci
na norskkursk u radimo po På Vei iz 2012, tekstbok i arbeidsbok kostaju oko 750 kruna. doslo mi da zalacem danas. znaci ne vredi nam knjiga iz sage.

mozete na netu skinuti slusanja

vezbanka

knjiga

mislim da se moze naci i skenirana knjiga, ja sam se zbunio pa kupio
Verdens Ende vil komme som en lettelse for oss

Odgovor na temu

shane
Nebojsha
Moelv

Član broj: 13248
*.bb.online.no.

+19 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 16:05 - pre 147 meseci
Zoki ako ti trebaju knjige iz 2012 javi se privatnom porukom ;-)

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 17:43 - pre 147 meseci
Za Sasu Francuskog iz Kikinde !

Tvoja supruga kao psiholog,treba da se obrati SAK-u za priznavanje diplome.Dakle,nije NOKUT u pitanju kako sam prvobitno mislila,vec SAK.Sak regulise priznavanje diploma za 29 medicinskih zanimanja medju kojima je i psihologija.To je neki prvi korak koji treba uciniti kako bi se procenilo stanje da li je njoj diploma priznata jer poslova za psihologe ima i to se da videti na sajtovima koji oglasavaju poslove a koje sam ti poslala u prethodnim postovima.
Ovo je link ustanove:
Engleska verzija: http://www.sak.no/sites/SAK/english/Sider/default.aspx
Norveska verzija: http://www.sak.no/sites/SAK/Sider/default.aspx

Ovde se vidi koja su to sve obrazovanja koja SAK regulise:
Link:
http://www.sak.no/sites/SAK/yrkesgruppe/Sider/default.aspx
Ovo su dokumenta koja treba da posalje:
Du må sende oss "bekreftet rett kopi" av:
Pass
•Diplom eller vitnemål for psykologutdanning.
•Karakterutskrift eller Diploma Supplement
•Detaljert fagplan som viser innholdet av alle fagene/emnene
•En skriftlig oppgave for mastergrad i psykologi
•Arbeidserfaring etter endt utdanning
•Bevis på autorisasjon som psykolog fra utdanningsland og evt. andre land

Ako nije priznato dobija se sta se treba uraditi.Isto imas na toj strani sve.Evo link:
Norveska verzija: http://www.sak.no/sites/SAK/yrkesgruppe/Sider/psykolog.aspx
Taksa je 1560 kruna za obradu a rok trajanja obrade je 6 meseci.To je oko 200 eura.
Treba i ceo plan i program preveden i ostala dokumentacija tako da na to ide jos nekih 500 eura otprilike.

To treba uraditi ako se ide u ovu pricu jer moras znati kakve su sanse tu i ko od vas dvoje ima sanse da vuce s obzirom da smo van EU i da nam treba spajanje obrazovanja sa poslom koji radimo.
Ako idete van spajanja posla sa skolom mozete samo raditi neke sezonske poslove ako ih nadjete i na osnovu toga je viza 6 meseci i nema spajanja porodice.
Eto za pocetak,procenite prvo ovo.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 17:58 - pre 147 meseci
Citat:
valeriamitic:
Tijanam, molim te ako ti nije tesko napisi kako se zove ta knjiga sa medicinskim terminima koju si kupila u Bg i ako se secas gde si je kupila?
Hvala

Ja sam svojevremeno imala jednu knjigu koja se zvala HELSENORSK.Ako je to ta...fina knjizica ok je za pocetak za onu fazu nije pneumonia vec lungebetenelse...Leukociti su hvite i tako to...ali ima ok tekstova koji mogu da ukazu na razlike neke...pre svega tim osnovnim nazivima...Sistem je nesto drugo.
I mi imamo med.tajnu naravno ali kod nas se tu pre svega misli na krupne stvari.Ovde je to od diurese preko licnog personalnog broja do metastaze.Sve zivo je tajna i sve ide na makuleringsmaskin,sve se unistava jer njih u skolama uce da ako se to otkrije tj.ako se oda bilo koji podatak o bilo cemu vezano za pacijenta za kojeg ti imas odgovornost tog dana,to je strasno i podlezes krivicno zakonskoj kazni koja moze da bude do 6 meseci zatvora zavisno sta se otkrilo i koliko je ta informacija bila ozbiljna.To stoji u zakonu.Jedini momenat kada to mozes da zaboravis je nødhjelp tj.ako otkrivanjem te informacije nekome spasavas zivot.To je sto se tice zakonske regulative.
Oni nemaju svest da sistem koji oni imaju u zdravstvu je samo ovde takav i nigde vise,i zato uopste nisu toga svesni da stranac kada dodje moze da mu se desi da baci papiric u kantu za smece a ne u masinu.Oni o tome slabo imaju svesti.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 18:04 - pre 147 meseci
Citat:
dakipro:
Citat:
vujkeeeee:
Hvala.
Kada dobijem obavestenje o radnoj i boravisnoj dozvoli, koliko otprilike cekam na slikanje u policiji!?
Pitam te jer ne znam da li imam vremena da dodjem iz Srbije na zakazan termin, nadam se da nije 2-3 dana od dobijanja obavestenja!

Moja zena se slikala i dobila vizu sa tri meseca zakasnjenja jer nije dobila obavestenje, takodje ni ja nikad nisam dobio obavestenje da mi je dozvola gotova nego sam slucajno bio tamo. I kad sam vec cekao u hodniku, oni me poslali da cekam u drugi red za slikanje. I to je to, kod nas nije bilo "zakazivanja" za slikanje, nego ti je dozvola gotova i ti odes da se uslikas kad je "podizes" da tako kazem

bas zato sto svuda ocilira i sve zavisi od opstine do opstine najsigurnije je odgovor cekati u Norge i biti tu ali naravno kosta...pogotovo ako nije izdat tidlig arb.start i u tom periodu ne radis...

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 18:06 - pre 147 meseci
Citat:
cveyoni:
Citat:
Mirjana Savicic:
Citat:
jens stoltenberg:
Drago mi je da smo bar jednu stvar razjasnili. A sto se tice ove polemike skola/samostalno ucenje.. ne znam. Ja licno jedino sto bih promenio kada bih mogao da vratim vreme unazad, platio bih nekom (tada, ne sada) da me nauci strucno-kolokvijalnom medicinskom norveskom jeziku, da to tako nazovem. Kad vas bace u vatru prvih par nedelja, a slabo baratate strucnom terminologijom kao i nekim kolokvijalnim frazama, onda je to bas nezgodno u pocetku. Problem za nas iz Srbije je taj sto oni skoro iskljucivo koriste norveski jezik kad opisuju bolesti, pa jos kad krenu usmeno sa skracenicama tipa KOLS, Hb ( nikada ne kazu hemoglobin, vec iskljucivo Hb -dakle ho be) i slicno To je u pocetku da poludis, ali se vremenom sve slegne.

Meni je prvih nedelju dana u bolnici bilo kao u nekom horor filmu iako sam ovde 2,5 godine.Ceo izvestaj samo na norveskom a na raportu sve strucne njihove skracenice,ne latinske vec njihove norveske i pored svakog pacijenta pored imena na listi stoje sve skracenice po dva slova.Nijedan tumor ne pise na latinskom,ali ni jedan,posto je to moja problematika sada ovde.Da se zaprepastis ali udje se u sistem...
Mislim da je sto se tog strucnog dela ucenja tice konkretno za nas medicinare malo diskutabilno koliko su profesori u mogucnosti da nam razjasne skracenice,jer ne verujem da su upuceni u to bas dobro,ali one osnove svakako da jesu.Imala sam ja knjigu Helsenorsk ali nije to to,to je vise uopsteno sa onim laganim pojmovima...

Srce,pitaj sta god te zanima u vezi skracenica vezano za posao u bolnici

Duso,kako sam to samo predvidela...hm,ispravicu gresku za koju nedelju...hm Poslacemo Van Goga u prodavnicu kako bi ti meni objasnio to natenane...

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 18:18 - pre 147 meseci
Citat:
Elektriker:
Evo da i ja postavim jedno pitanje posto ni sam ne znam sta je pametnije uraditi...

Naime posto sam jedan od ljudi koji su radili u čuvenoj GoEuropeGo AS firmi a posto se zna koliko su pošteni i iskreni bili...pa za mene kao i za sve ostale nisu plaćali porez državi(oduzimali su ga od plate redovno i to punih 36% od ukupne sume, a trebalo je po tabeli oko 29% od osnovne sume + 36% od prekovremenih) i posle svega nisu platili zadnja 3 meseca rada uopšte i većinu prekovremenih sati....dakle, stigao mi je pre 2 nedelje Selvangivelse 2012 gde je Inntekt 0 naravno. Bio sam u Tax office-u i objasnio...Rekli su mi da skupim sve pay slipove i pošaljem nazad. Pitanje je da li ima efekta da te pay slipove i popunjen obrazac šaljem pošto porez nije plaćan pa i ne mogu dobiti tih 10% Standard Fradrag-a? Drugo, treba da upišem koliko je ta cifra 10% a nemam taj Decembarski i Januarski pay slip. Novembar pay slip imam ali nisam dobio ni krunu od toga. Kako njima uopšte objasniti celu situaciju jer koliko sam primetio, kad krenem da pričam sa ljudima u Tax Office-u oni me samo gledaju belo jer je ovakva situacija njima Špansko selo i samo sležu ramenima... Čisto me zanima mišljenje ako neko želi da se izjasni jer sam u nedoumici...
Da ne pričam o tome da ukoliko se dobiju neke od tih plata od NAV-a u ovoj godini, one će ući u porez za 2013 pa ću da pređem Top Skatt granicu i povećaće mi porez sledeće godine...Jesam li u pravu za ovo?
Hvala Unapred

Čitam ovaj forum često ali sam lenj da pišem...i u skoro svemu što se tiče života ovde se slažem sa Mirjanom...počev od roštilja i ladnog za mene najboljeg CRNOG piva(krigla 0,5 u Irish Pub-u). Ufff...popio bi ga na eks sad...

Pozdrav

E moj Elektriker...to smo krajem prosle godine pricali.Vidi,sto se zakonske strane tice i poslodavac i radnik imaju svoj deo odgovornosti za placanje poreza.Poslodavac da plati ali i radnik je duzan da proveri da li je porez uplacen i ako nije da prijavi.Tako da budi svestan da po zakonu i ti snosis odgovornost za to.Polajci su imali pre par godina slican problem ovde i muz moje koleginice je morao jedan dobar deo sam da uplati naknadno.Tako da naravno da nemas pravo na 10% standardfradrag sto bi inace imao,ali mozda je najpametnije ne dirati tu nista.Mislim da si svestan zasto to i kazem.S obzirom gde si radio.Jer trazenjem i insistiranjem na 10% standardfradrag i objasnjavanjem tj.u selvangivelsenu popunjavanjem cifre koja je bila realna zarada za 2012-u godinu doci ce do zakljucka da si ti zaradio crni novac to jest nije placen porez koji bi lezao negde na 120-150.000 zavisno od plate vase ali mislim da biste legli tu negde i uz tu povlasticu mogli bi da kazu da mora da se uplati novac od nekih 100.000 kruna za te pare jer to je jasno receno crna ekonomija.Budi toga svestan kada spominjes 10% standardfradrag.
Ovo sto se NAV-a tice...ne bih komentarisala ali moze da bude obecanje-ludo radovanje.NAV je socijalna sluzba i nije duzna da isplacuje plate radnicima koje je poslodavac prevario,vec ako se ostane bez posla onda NAV ima stalni neki iznos koji isplacuje ali se tu nikako ne misli na zaostale plate ali opet kazem u taj deo ne ulazim jer moze biti da je to deo nekog internog dogovora...Samo zapamti ono za 10% i mozda da ostavis kako jeste da ne bi rizikovao da ti moras da uplatis porez na pare koje si zaradio a vec si to naravno platio samo sto ti je poslodavac te pare uzeo za sebe.
I to se desava sve u zemlji prava i zakona.I to kod norveskog poslodavca.

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 18:20 - pre 147 meseci
Zapala mi ova recenica za oko...

Kuvane koljenice, sarmu i burek najbolje sprema moja mama :-P

Za nase krsne balkanske momke...nijedna zena nije kao njihova mama...
Ljubi ih majka,ali tu patologiju/psihologiju niko jos objasnio nije...

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 18:24 - pre 147 meseci
Citat:
pikaso23:
Jel zna neko kako da narucim termin za produzenje dozvole u policiji u Bergenu online?

Ides na https://selfservice.udi.no/no/

Tu napravis konto to jest username i pasword,prati samo semu i ona te vodi kada dodjes do izbora gde ces da predas to jest u kom gradu stavis Bergen pa odaberes stanicu u kojoj ces predati i na kraju seme imas placanje i platis i sama biras neki od slobodnih datuma...koji su na ponudi.Vrlo je jednostavno.Pitaj ako zapne.Dobices na mejl isto potvrdu tvog naloga to jest kada otvoris username i pasword pa da potvrdis to kako bi aktivirala nalog.

Odgovor na temu

marijamara27
marija stanojevic
student
nis

Član broj: 313142
37.220.75.*

+1 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 19:06 - pre 147 meseci
Citat:
isabeau917:

svaka cast , super mjuza, lik brsla poprilicno razumljivo

jeg liker også

Odgovor na temu

cikaKosta
Jovan Jovanović
iLike APR / Filmski Centar Srbije
Kragujevac/Pančevo

Član broj: 61357
188.120.96.*

Sajt: www.steamsrbija.com

+60 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 19:18 - pre 147 meseci
Hvala za radio stanice To mi je trebalo... Našao sam neku sa dobrom muzikom, ali su voditelji klinci koje jedva razumem po 1 reč u rečenici, jer neverovatno brzo pričaju, nekad ni ne provalim reči Ovaj je baš dobar

Odgovor na temu

marijamara27
marija stanojevic
student
nis

Član broj: 313142
37.220.75.*

+1 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 20:00 - pre 147 meseci
Evo jedne lepe pesmice
http://youtu.be/M_nKL4_cOfc

Pozdrav za sve

Odgovor na temu

valeriamitic

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 20:04 - pre 147 meseci
Citat:
Mirjana Savicic:
Citat:
valeriamitic:
Hvala

Ja sam svojevremeno imala jednu knjigu koja se zvala HELSENORSK.Ako je to ta...fina knjizica ok je za pocetak za onu fazu nije pneumonia vec lungebetenelse...Leukociti su hvite i tako to...ali ima ok tekstova koji mogu da ukazu na razlike neke...pre svega tim osnovnim nazivima...Sistem je nesto drugo.
I mi imamo med.tajnu naravno ali kod nas se tu pre svega misli na krupne stvari.Ovde je to od diurese preko licnog personalnog broja do metastaze.Sve zivo je tajna i sve ide na makuleringsmaskin,sve se unistava jer njih u skolama uce da ako se to otkrije tj.ako se oda bilo koji podatak o bilo cemu vezano za pacijenta za kojeg ti imas odgovornost tog dana,to je strasno i podlezes krivicno zakonskoj kazni koja moze da bude do 6 meseci zatvora zavisno sta se otkrilo i koliko je ta informacija bila ozbiljna.To stoji u zakonu.Jedini momenat kada to mozes da zaboravis je nødhjelp tj.ako otkrivanjem te informacije nekome spasavas zivot.To je sto se tice zakonske regulative.
Oni nemaju svest da sistem koji oni imaju u zdravstvu je samo ovde takav i nigde vise,i zato uopste nisu toga svesni da stranac kada dodje moze da mu se desi da baci papiric u kantu za smece a ne u masinu.Oni o tome slabo imaju svesti.

Mirjana, da li ima da se nabavi i u Srbiji? Hvala na odgovoru.

Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Član broj: 31848
*.80-202-253.nextgentel.com.

Sajt: norway.dakipro.com

+190 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 20:06 - pre 147 meseci
Citat:
Mirjana Savicic:
Citat:
dakipro:
zoki svaka cast...
Da li zna neko, ako sam predao za produzenje dva meseca pre nego sto mi istice trenutna radna dozvola. Kao i obicno kako to ovde biva, imam dozvolu na jos 10 dana a dozvole nema. Sad zovem stalno i grebem pred sup da mi kazu kad ce bude dozvola.
E sad, ako mi oni izdaju produzenje nakon sto mi istekla postojeca dozvola (a ja sam predao dva meseca pred istek), sta onda biva?
Jel gubim kontinuitet ili puj-pike-ne-vazi?

Imamo obavezu da predamo za produzetak mesec dana pre isteka vec postojece dozvole.Meni se desavalo da predam i samo par dana pred istek i nikada tada nemas problem.Kada stigne nova dozvola,koliko god da kasni pisace ti od datuma kada ti je istekla stara.A tvoja prava ostaju ista.Samo sto ne bi trebao da napustas zemlju tj.da putujes van Norveske dok ne dobijes taj produzetak jer na kontroli kada se vracas nazad moze biti problema oko objasnjavanja da ti si u stvari cekao produzetak itd...
Dakle,nemas brigu nikakvu oko prava...vec samo nemoj da putujes dok ne stigne crno na belo taj produzetak.Pozdrav!!!

Zvao sam danas UDI, kaze Karin da mi jos dozvola nije ni stigla do UDIja vec da je verovatno u policiji vec dva ipo meseca, a trenutna dozvola mi istice za 6 dana. Kad sam se pokupio sa patosa kaze jos i da je to normalno jer sistem za dozvole ne dozvoljava da se produzenje zapocne dok jos traje ovogodisnja dozvola, tako da izgleda da svaki put kad produzujes mora dozvola da "kasni", odnosno da stigne nakon isteka prethodne.
Ti programeri kad ga zakomplikuju sa pravilima....

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 20:17 - pre 147 meseci
Citat:
valeriamitic:
Citat:
Mirjana Savicic:
Citat:
valeriamitic:
Hvala

Mirjana, da li ima da se nabavi i u Srbiji? Hvala na odgovoru.

U skoli "Saga" sam je ja svojevremeno negde 2009-te uzela sa jedne police i imam je ja i sada.Meni nije potrebna vise tako da napisi adresu kucnu i ja je saljem.Naravno napisi u pp ako zelis.Nisam kuci ali sam gotovo sigurna da sam tu knjigu bezbedno preselila iz Karasjoka za Tromsø kada sam se selila...
Mogu da ti posaljem i literaturu za medisinkurs ako oces...ako saljem vec sve zajedno.Kazem,ako oces?

Odgovor na temu

tijanam
Lekar opste prakse

Član broj: 299277
*.connect.netcom.no.

+156 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?10.04.2013. u 20:21 - pre 147 meseci
Citat:
valeriamitic:
Hvala

Sad sam pogledala. Pise Litteratur til det medisinske kurset. Knjiga je ustvari zbirka raznoraznih tekstova iz raznih knjiga. Sastavila jedna profesorica iz Sage. Dakle, nije autorska knjiga, fotokopija je. Kupila na Terazijama u jednoj fotokopirnici u ulazu Fudbalskog saveza Srbije mislim. :-) Davno bilo. :-) Jako zaboravljam inace...

Odgovor na temu

valeriamitic

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?11.04.2013. u 15:44 - pre 147 meseci
Hvala vam od srca! Mirjana, poslah ti pp.

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9552501 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.