Citat:
anakin14: 1 februar vraca 2.1.3 itd.
Nisam siguran da sam razumeo, valjda je greška, zar ne bi trebalo da piše 2.1.1 = drugi mesec, prva nedelja, prvi dan?
Citat:
Jpeca: 2/ Broj meseca se računa kao rezultat celobrojnog deljenja sa 28, naravno uvećano za 1 (nema nulti mesec)
Kao što reče, nema nulti mesec, nego, zar onda ne treba isto i za prethodnu f-ju? Tamo si oduzeo 1. januar od datuma koji ispituješ i dobio si rezultat tipa x-1. Zar ne treba i ovde "vratiti" tu jedinicu? Mislim, može i ovako ako znamo da su nam vrednosti
Zero Based - što se iz 2/ upravo poriče. Hm, za 31. decembar mi na ovaj način izračuna 364 dana.
Znači, može
Code:
=A2 - DATE(YEAR(A2),1,1) + 1
a može i ovako:
Code:
=A2 - DATE(YEAR(A2)-1,12,31)
kome je već kako "elegantnije".
Interesantno pitanje, nisam još video da ovo neko koristi. Jel to nešto za internu upotrebu ili je takva praksa uopšte? Ne poznajem poslovnu statistiku ali začudilo bi me da jeste; pa valjda bi već postojala ugrađena f-ja koja to računa.
O kalendarima je dosta pisao Milutin Milanković i sam je imao sličan predlog -ne mogu se tačno da se setim, ali rekao bih da je isto predlagao jednaku dužinu svih meseci a "ostatak celobrojnog umnoška" bi se zajedno sa prestupnim danom trošio na prelazu između godina, tako nekako. Posledica je, uz pomenute olakšice statističarima, bila i da bi se ostvarile $ milijarde uštede u štampanju kalendara svake godine pošto bi svi kalendari bili isti, tj "večiti"; jedan te isti datum uvek bi padao u isti dan svake godine.
Ne znam da li sam dobro zapamtio (ili sam samo umislio, ne mogu da nađem potvrdu toga), čini mi se da su Maje imale kalendar sa 13 meseci po 28 dana. Sigurno da ovo ima smisla, ali kako misliš sa 13 meseci da radiš kvartalne preseke?
[Ovu poruku je menjao 3okc dana 30.08.2007. u 20:48 GMT+1]
Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
• Citation of *actual page* you are going to using is welcome.
• Have you saw "Value Added" examples you are going to incorporate to your
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
↗Ana & Vlade Divac Foundation
Hvala!