Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Excel] Uporedjivanje dve tabele

[es] :: Office :: Excel :: [Excel] Uporedjivanje dve tabele

[ Pregleda: 7629 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dejan_su
Dejan Balazevic
Subotica

Član broj: 9453
Poruke: 483
*.eunet.yu.

ICQ: 337366387


Profil

icon [Excel] Uporedjivanje dve tabele23.08.2007. u 22:29 - pre 156 meseci
Dakle imam sledece 2 tabele:

Clanovi:
JMBG | Ime i prezime | Platio

Clanarina:
JMBG | Ime i prezime


Tabela Clanarina se automatski puni kad neko uplati clanarinu u banci, to se proknjizi i preko web-a odmah ulazi u bazu. Prva tabela su SVI clanovi koji postoje. Ja sam dodao polje "Platio" i zelim da mi u to polje stavi recimo + za sve one koji su platili. Poredjenje se vrsi prema JMBG-u.
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2140
212.200.27.*

Sajt: www.gowi.rs


+83 Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele24.08.2007. u 11:20 - pre 156 meseci
U tabeli Clanovi, u koloni Platio unes formulu
Code:
=IF(COUNTIF(Clanarina,A2)>0,"+","")

u drugom redu i kopiraj je za sve redove tabele.
U navedenoj formuli Clanarina imenovana odgovarajuca tabela, a A2 ćelija sa JMBG u drugom redu.
Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator
Član broj: 811
Poruke: 1284

Jabber: 3okc@elitesecurity.org


+104 Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele24.08.2007. u 11:32 - pre 156 meseci
Dejane, u svom obrazloženju negde si zaboravio svoje pitanje.
Da vidimo, šta nam kaže "pasulj":
Citat:
dejan_suJa sam dodao polje "Platio" i zelim da mi u to polje stavi recimo + za sve one koji su platili.
OK, da pretpostavim onda da ti je "želja" neispunjena, što bi ovim putem želeo da promeniš.

U tom slučaju, problem je trivijalan i rešićeš ga funkcijom VLOOKUP(), vrlo jednostavno. HELP je dovoljno dobar da ti razjasni a i na ovom forumu je već bilo dosta reči o tome..

Recimo ovako nekako..
Code:
=VLOOKUP(lookup_value; CLANARINA; col_index_num; FALSE)

lookup_value je relativna referenca ka ćeliji sa JMBG; CLANARINA je referenca ka fajlu i adresi opsega, tj tabeli; col_index_num je redni broj kolone koji ti treba, iz primera koji si naveo, recimo col_index_num:=2 ti vraća Ime i prezime (koje već znaš, ali svejedno).

E, sad, u ovom obliku, f-ja će vratiti grešku za sve koji "ne postoje" u odredišnoj tabeli, tj za sve koji nisu platili - a u suštini samo te to i zanima, pa bi to mogao da presretneš jednom drugom f-jom:
Code:
=IF(ISNA(VLOOKUP(lookup_value;CLANOVI;col_index_num;FALSE));"";"+")

Znači, u slučaju "greške" ne štampa se ništa, ako JMBG postoji, štampa se "+".
Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
• Citation of *actual page* you are going to using is welcome.
• Have you saw "Value Added" examples you are going to incorporate to your
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
↗Ana & Vlade Divac Foundation
Hvala!
 
Odgovor na temu

dejan_su
Dejan Balazevic
Subotica

Član broj: 9453
Poruke: 483
*.eunet.yu.

ICQ: 337366387


Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele25.08.2007. u 11:45 - pre 156 meseci
Code:
=IF(ISNA(VLOOKUP(lookup_value;CLANOVI;col_index_num;FALSE));"";"+")


Sta da pisem za lookup_value, a sta za col_index?
Probao sam da skontam nesto iz helpa ali ne ide.
 
Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator
Član broj: 811
Poruke: 1284

Jabber: 3okc@elitesecurity.org


+104 Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele25.08.2007. u 20:45 - pre 156 meseci
Vrlo detaljno sam ti napisao, čak sam eksplicitno nabrojao argumente f-je. Mogu samo da citiram samog sebe:
Citat:
3okc
Code:
=VLOOKUP(lookup_value; CLANARINA; col_index_num; FALSE)

lookup_value je relativna referenca ka ćeliji sa JMBG; CLANARINA je referenca ka fajlu i adresi opsega, tj tabeli; col_index_num je redni broj kolone koji ti treba, iz primera koji si naveo, recimo col_index_num:=2 ti vraća Ime i prezime (koje već znaš, ali svejedno).
Kad pokušavam da objasnim početnicima neko rešenje/postupak, uvek uložim dodatan trud da budem max jasan i nedvosmislen tako da, izvini, ali prosto "nije mi jasno" nije dovoljno - šta ti tačno nije jasno?

Ovakva "opuštencija" ostavlja utisak osobe lenje duhom koja bi da joj se sve "sažvaće".. Izvini, samo mi je to preostalo, da uzmem i da ti rešim problem; ja tako ne radim!

Sem toga, na stranu sve, nema potrebe da radiš preko VLOOKUP() kad ti već ne ide, pogotovo; u Pecinom postu imaš jednostavnije, samim tim i bolje rešenje, preko COUNTIF().
Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
• Citation of *actual page* you are going to using is welcome.
• Have you saw "Value Added" examples you are going to incorporate to your
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
↗Ana & Vlade Divac Foundation
Hvala!
 
Odgovor na temu

dejan_su
Dejan Balazevic
Subotica

Član broj: 9453
Poruke: 483
*.eunet.yu.

ICQ: 337366387


Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele26.08.2007. u 11:58 - pre 156 meseci
Ne radi Pecin primer, svugde mi daje #NAME?
 
Odgovor na temu

Jpeca
Predrag Jovanović
poslovni analitičar
Gowi
Pančevo

Moderator
Član broj: 25683
Poruke: 2140
212.200.27.*

Sajt: www.gowi.rs


+83 Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele27.08.2007. u 07:12 - pre 156 meseci
Pretpostavljam da je problem što nisi eksplicitno IMENOVAO opseg Clanarina. Da imenuješ opseg pogledaj u Ivanovom vodiču za početnike http://www.ic.ims.hr/office/excel2003/excel28.html ili u helpu Use names to clarify formulas.
Umesto imena opsega možeš koristiti i adresu npr. =IF(COUNTIF(Sheet2!$A$2:$B$100,A2)>0,"+",""). Znak $ označava apsolutnu adresu ćelije.

Nije to loše Rembrante, samo što ne bi dodao još malo boje?
 
Odgovor na temu

gogi100
Goran Ljubic

Član broj: 40722
Poruke: 964
79.101.227.*



+3 Profil

icon poredjenje celija iz dva workbooka11.06.2008. u 16:12 - pre 147 meseci
da li moze da mi neko da neki macro koji omogucava da izvrsim poredjenje dva excel fajla. dakle imam dva excel fajla sa oko 8000 ljudi sa maticinim brojevima u jednom i 8000 ljudi u drugom. potrebno je da utvrdim da li se ti ljudi nalaze u oba exel fajla. meni pada ideja da u jednom od ta dva excel fajla svi ljudi koji su i u onom drugom njihovi cells-ovi koji sadrze jmbg budu obojeni obojeni u zeleno a ako nisu budu obojeni u crveno. da li je za ovu proveru potreban neki macro. molim za pomoc jer je posao ogroman ako bih isao pesacki. hvala
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: poredjenje celija iz dva workbooka11.06.2008. u 16:20 - pre 147 meseci
U OpenOffice.org-u to ide http://www.openofficetips.com/...ormatting-comparing-two-lists/
Verujem da se i u Excelu uslovnim formatiranjem moze postici isto, a 100% sam siguran da postoji COUNTIF funkcija...
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

timmy
Jovan Timotijevic

Moderator
Član broj: 37087
Poruke: 632

Sajt: www.e-tim.net


+89 Profil

icon Re: poredjenje celija iz dva workbooka11.06.2008. u 17:27 - pre 147 meseci
Tako je, resenje je u koriscenju funkcije COUNTIF i prebrojavanju odredjenog JMBG-a u drugom fajlu.
Ukoliko je rezultat >0 to znaci da podatak postoji u oba fajla.

U prvom fajlu za svaki JMBG koji su upisani pocevsi od A2, dodati novu (pomocnu) kolonu sa formulom

Code:

=COUNTIF([2.xls]Sheet1!$A$2:$A$5,A2)>0


Gde je 2.xls naziv drugog dokumenta (Ok. mozda nije dobar naziv lista, a sigurno ni skup A2:A5)
Uslovno formatiranje funkcionise samo unutar jednog dokumenta.

Uostalom pogledaj primer.

Pozdrav
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

gogi100
Goran Ljubic

Član broj: 40722
Poruke: 964
79.101.227.*



+3 Profil

icon Re: poredjenje celija iz dva workbooka11.06.2008. u 18:20 - pre 147 meseci
ovo sa countif naredbom je ok ali njome se ne proverava da li su vrednosti iste nego samo da li polje vece od 0
 
Odgovor na temu

timmy
Jovan Timotijevic

Moderator
Član broj: 37087
Poruke: 632

Sajt: www.e-tim.net


+89 Profil

icon Re: poredjenje celija iz dva workbooka11.06.2008. u 20:44 - pre 147 meseci
Citat:
gogi100: ovo sa countif naredbom je ok ali njome se ne proverava da li su vrednosti iste nego samo da li polje vece od 0


Gresis, silno gresis.

Sa COUNTIF se prebroje odredjeni unosi i ako ih u drugoj svesci ima bar 1 ispise se TRUE.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Ivek33

Član broj: 66174
Poruke: 2794

Sajt: www.ic.ims.hr


+58 Profil

icon Re: poredjenje celija iz dva workbooka11.06.2008. u 21:55 - pre 147 meseci
Citat:
gogi100:da li su vrednosti iste nego samo da li polje vece od 0
probaj u file 1.xls u ćeliju C2 upisati formulu

=IF(COUNTIF([2.xls]Sheet1!$A$2:$A$5;A2)>0;"DUPLIKAT";"nema ga")

pa ćeš vidjeti rezultat ( pazi na točka-zarez ili "zarez" u formuli )
 
Odgovor na temu

file1
Filie Filkic
Bg

Član broj: 34085
Poruke: 11
*.ptt.rs.



Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele15.05.2012. u 18:33 - pre 99 meseci
Pozdrav svima,

nisam uspeo naci nigde na forumu pa ako bi neko pomogao bilo bi lepo.Naime imam dve tabele smestene u dva radna lista.Meni je potrebno da se formira treca tabela u trecem radnom listu na sledeci nacin:
kriterijum za pretragu treba da budu datum,sifra, naziv i vrednost.
Znaci uzme se prvi red iz prve tabele fiksira se datum,sifra ,naziv i vrednost i kada se nadje odgovarajuci podatak u drugoj tabeli proverava se da li im se slaze cena .

Ukoliko se ne slaze taj proizvod se zajedno sa datumom,sifrom,nazivom,vrednoscu i cenom formira red u trecoj tabeli i tako dok se ne ispitaju svi redovi iz prve tabele.

Nadam se da sam bio razumljiv i hvala unapred
 
Odgovor na temu

FOX028
Visoka tehnicka skola strukovnih studija
Kosovska Mitrovica

Član broj: 258986
Poruke: 847

Sajt: https://www.facebook.com/..


+47 Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele15.05.2012. u 18:37 - pre 99 meseci
Okaci taj Excel fajl pa da pokusamo da resimo problem
 
Odgovor na temu

3okc
Χoᴘᴦoѡ

Moderator
Član broj: 811
Poruke: 1284

Jabber: 3okc@elitesecurity.org


+104 Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele15.05.2012. u 18:56 - pre 99 meseci
Zvuči kao da se lovi neki ozbiljniji propust. ;)

Imaš od v2007 alat Remove Duplicates, ume da bude koristan oko ovih stvari. Elem, spoji ti lepo sam te tabele u neku novu, treću, i onda pokreni ovaj alat pa ono što ti bude preostalo, to su unikati i onda među njima gledaj šta to imaš više puta navedeno..
Have you found helpful examples, solutions or ideas-in-work, please consider the
following:
• Citation of *actual page* you are going to using is welcome.
• Have you saw "Value Added" examples you are going to incorporate to your
profitable blog, daily job or any money making venture: How about online donation?
↗Ana & Vlade Divac Foundation
Hvala!
 
Odgovor na temu

file1
Filie Filkic
Bg

Član broj: 34085
Poruke: 11
*.ptt.rs.



Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele15.05.2012. u 20:06 - pre 99 meseci
tabele su ogromne i problem je u tome sto su svakodnevne te mi preciscavanje sa remove duplicates ne ide u prilog iz tog razloga ih nisam ni okacio.
Pored toga drugacija je forma celije za isti podatak u jednoj i u drugoj tabeli npr. podatak "radnja 046" i "046" predstavljaju iste podatke ali kada pokusam da obrisem
ovo "radnja" umesto 046 dobijem samo 46 ... u Okviru treceg lista bi trebao da postoji i mali prevodioc koji bi resavao gore pomenuti problem tako da
npr. kada u jednoj tabeli bude mercedes a u drugoj samo mrcds ova dva polja shvata kao da su ista. Nije bas jednostavno a jos veci problem je sto ja ne objashnjavam bas najbolje. :(
Ako ima nekih nedoumica tu sam da "objasnim" koliko mogu.

Hvala unapred
 
Odgovor na temu

I_LOVE_BUREK
Nenad Nikolic
CACAK

Član broj: 54357
Poruke: 81
*.dynamic.isp.telekom.rs.

ICQ: 58913339
Sajt: www.cawireless.tk


Profil

icon Re: [Excel] Uporedjivanje dve tabele25.06.2012. u 11:32 - pre 97 meseci
Ako ima neko resenje, mnogo bi mi znacilo :(

Dakle problem je sledeci:
Imam jednu *xlsx tabelu sa oko 30000 redova...imam i drugu tabelu sa oko 5000 redova, delimicno sadrzanih u prvoj tabeli...
Hocu da napravim novu tabelu koja ce da sadrzi razliku ove dve tabele??? Kako???
Podpitanje na sve ovo glasi da li mogu, i kako da uporedjujem vise tabela istovremeno ... ne samo 2 kao u ovom primeru, nego vise od 2.

PoZz i unapred hvala!
Ako smatrate da je znanje skupo, trebalo bi da probate koliko kosta neznanje.
 
Odgovor na temu

[es] :: Office :: Excel :: [Excel] Uporedjivanje dve tabele

[ Pregleda: 7629 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.