elektronikom se bavim od pocetka srednje skole, zavrsio sam elektrotehnicku, upisao elektrotehnicki fax koji jos nisam zavrsio (9 ispita ostalo)
trenutno radim kao serviser monitora i stampaca u jednoj firmi
u mojem mjestu ne postoji nesto puno posla vezano za elektroniku
a nastojim da u dogledno vrijeme pocnem svoj privatni posao iz domena elektronike
znam da ce biti potrebno dosta ulaganja al svako od nas kad dodje u neke godine da razmislja o porodici mora naci posao od kojeg ce da je izdrzava, ne mislim na nikakvo bogacenje i luksuz, vec jedan dovoljan posao za normalnu egzistenciju
pitanja glase:
da li neko od prisutnih na forumu se bavi svojim vlastitim privatnim poslom vezanim za elektroniku?
koja je to vrsta posla?
kako od njega zivi?
i koji su eventualni savjeti pocetnicima kao meni?
ps. solucija da trazim posao u nekoj firmi otpada iz cisto licnih razloga.
zahvalio bih na bilo kakvom odgovoru!
0
guja011 Bgd
Moderator Član broj: 15025 Poruke: 8056 91.150.112.*
pa ako radiš kao serviser onda si bolji od početnika bar za 1 iskustvo serviserskog posla, tarifiranja i količine posla uopšte.
da bi ti posao bio uopšte isplativ , treba da ga ima, jel.
znači , koliko ga uopšte ima, jel ti dolazi na noge ili ćeš zujati po terenu, (lokalna)konkurencija, reklama itd.. zavisi od puno stvari.
"solucija da trazim posao u nekoj firmi otpada iz cisto licnih razloga" nije baš neko opravdanje (na prvi pogled) ili još nisi bio u većim problemima.
u svakom slučaju, prelazak iz (tuđe) firme u sopstveni posao je veliki korak.
istina nisam bio u nekim vecim problemima,
ali ovdje se radi o situaciji zaposljavanja kakva je samo specificna za Crnu Goru
vi recimo diplomirate elektrotehnicki fax u Podgorici, i ako nemate dovoljno cvrste veze da preko nekog upanete u neku dobru veliku firmu (tu mislim na mobilne operatere, telekom i sl.), necete naci neki posao kakav bi jedan inzenjer zasluzio
i nije to samo specificno za visoko obrazovane vec i za tehnicare, a cesto puta tehnicari rade poslove iste kao i visokoobrazovani
to je jednostavno pitanje cjelokupne privrede Crne Gore
al necu u to da ulazim
htio sam da pitam ljude iz okruzenja koje poslove sa elektronikom rade i od toga zive
a veliki korak je neizbjezan ako mislim da zaradjujem vise
u svakom slucaju zahvaljujem na odgovoru!
Da li si razmišljao o indusrijskoj elektronici, i koliko ima posla utoj branši. Ili možda elektronika u autu, tu bi trebalo da ima posla.U svakom slučaju neka ti je bog na pomoći i po danu i po noći-sa srećom.
pa ovo sa autima nije lose poceo sam malo da se interesujem, sklapam neke dijagnosticke uredjaje
al za ozbiljniji rad treba neka specijalizacija, treba ovlascenje...
ne znam, opipavam :)