Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li je zastario VB6?

[es] :: Visual Basic 6 :: Da li je zastario VB6?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6761 | Odgovora: 30 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Sija

Član broj: 19607
Poruke: 83
*.as58.ob.bih.net.ba.



+8 Profil

icon Da li je zastario VB6?08.06.2007. u 14:07 - pre 188 meseci
Mislim sada imamo .net i sl. alate, pa me interesuje pogotovo misljenje profesionalaca da li je po njihovom misljenju VB6 zastario?
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+709 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?08.06.2007. u 15:07 - pre 188 meseci
Da, ima tome 5 godina.
 
Odgovor na temu

Sija

Član broj: 19607
Poruke: 83
*.PPPoE-936.sa.bih.net.ba.



+8 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?08.06.2007. u 20:27 - pre 188 meseci
Hajde de ja taman da zavrsim POS i da predjem na prijemnice,inventure i otpise. Znaci sve u smece pa ponovo. :-(
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12819



+4754 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?08.06.2007. u 21:15 - pre 188 meseci
Za pravljenje novih programa uglavnom jeste. .NET ima mnogo vise mogucnosti i udobniji je za rad.
Sa druge strane ima prilicno vb6 postojeceg koda koji ce se odrzavati, dopunjavati i sl. Tako da, iako zastareo, nikako nije mrtav.
Pored toga, pomenuo bih da pored VB6 postoji i VBA, kao i VBScript koji jos uvek nemaju zamenu koja bi ih ucinila zastarelim.
 
Odgovor na temu

agvozden
Aleksandar Gvozden
founder
Info-G
Beograd

Član broj: 37813
Poruke: 1120
*.BVCOM.NET.

Sajt: www.gvozden.info


+68 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?10.06.2007. u 12:44 - pre 188 meseci
Šta tek reći za VB3 sa kojim sam i počeo da radim. Napravio sam kompletnu knjigovodstvenu aplikaciju i tako je čekala vb4... i ostale.
Večiti problem nekompatibilnosti sa visual basicom - ništa nije moglo samo po sebi da se prebaci...
Program je radio i još uvek radi, doduše još ga nisam probao na visti.

Ovih dana sam započeo ponovno pisanje programa u vb.net-u. Zašto sam ovo uradio - razlog nije zatp što vb3 neće da radi jer uopšte nije tako. Aplikacija se može porediti sa svim moderno pisanim. Međutim, pravi razlog je način na koji je pisana, što u mnogo čemu, pravi problem prilikom izmene i dorade koda.
Stoga sam seo, kreirao klase i strukture i započeo kopiranje događaja (ne mislim na copy/paste već na "prepisivanje" koliko god to može da ostane isto).

Stoga, zaključak koji ja nudim jeste - nije bitno u čemu radite već pre svega kako radite.
Ali jeste, preporuka, koristite VS2005 ukoliko ste u mogućnosti. Komfor je veliki. Zamena - SharpDevelop 2.1.
 
Odgovor na temu

rgdrajko
Beograd

Član broj: 117734
Poruke: 710
80.93.249.*



+3 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?10.06.2007. u 12:51 - pre 188 meseci
Citat:
agvozden: Šta tek reći za VB3 sa kojim sam i počeo da radim. Napravio sam kompletnu knjigovodstvenu aplikaciju i tako je čekala vb4... i ostale.


Ima nas kod su poceli od GWBasic-a, QBasica i VB1 pa su redom radili u svakoj verziji VB, pa su na kraju usli i u net.
Svaka nova verzija omogucava, uz odredjene prepravke automatsko konvertovanje starog koda u novu verziju VB. Pri ovome morate obratiti paznju da obicno novija verzija omogucava jednostavno konvertovanje koda prethodne verzije. Gospodin koji je radio u VB3 je morao da konvertuje taj kod u VB4, pa onda u VB5 tj VB6 uz odredjene male ispravke, a onda iz VB6 u VB.net uz odredjene ispravke koda, sto mislim da nije problem.


rgdrajko
 
Odgovor na temu

agvozden
Aleksandar Gvozden
founder
Info-G
Beograd

Član broj: 37813
Poruke: 1120
*.BVCOM.NET.

Sajt: www.gvozden.info


+68 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?10.06.2007. u 13:50 - pre 188 meseci
Nije baš tako.
Postoje procedure za konverziju iz vb4 u vb5, kao i iz vb6 u vb.net

Ali ukoliko mi neko objasni kako da konvertujem kod iz vb3 u vb4 ili bilo koj drugi, častiću ga.

MS u razvoj VB paketa uopšte nije bio dosledan i sintaksa je prilično menjana. Da ne pričam o otme da u vb3 nismo imali dovoljno kontrola već smo koristili veliki broj custom kontrola - grid, meni (message blaster).

Šta reći, odustao sam od konverzije, poklonio se jačemu i započeo blanko projekat. Ne ide mi baš lako traženje nove sintakse za postojeće blokove koda. Možda je problem i u tome što ne želim da napravim drag & drop kontrola (ne mislim na textboxove i slično, već na, recimo, data kontrole) već ih dodajem ručno - želim veću kontrolu nad kodom.

Da se vratimo na temu - kao što je neko rekao VB6 nije zastario što se tiče postojećih aplikacija, ali je za nove preporuka raditi ih u .net-u.
Puno uspeha u konverziji postojećeg vb6 koda.
 
Odgovor na temu

rgdrajko
Beograd

Član broj: 117734
Poruke: 710
80.93.249.*



+3 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?10.06.2007. u 14:13 - pre 188 meseci
Sve zavisi koliko poznajes VB. Ja sam na hiljade programa konvertovao iz VB1, VB2, VB3 i VB4 konvertovao u VB6 pre nekoliko godina. Cak sam negde i zapisao taj postupak, na sta treba obratiti paznju. Znam kada sam program autotestovi za vozacki ispit koji je bio u VB3 hteo da konvertujem u VB6 znam da sam mesecima pokusavao, na kraju sam pronasao nacin, to je veoma prosto i uradi se za desetak minuta, tog momenta mi je najveci problem predstavljao API16 koji je trebalo pretvoriti u API32 ali na kraju je i to veoma prosto, pokusajte, nisu bitni meseci to iskustvo ce vam zlata vredeti. Sve se na kraju isplati.
rgdrajko
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+709 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?11.06.2007. u 16:56 - pre 188 meseci
Ne znam za prethodne verzije VB, ali VB i VB.NET su dva potpuno različita jezika koja odgovaraju dvama potpuno različitim pristupima programiranju i programi se definitivno ne mogu mašinski konvertovati iz jedne verzije u drugu. Ustvari, možda i mogu ali ne bi dobio ništa više nego što bi dobio kad bi na haubu Juga selotejpom nalepio znak Mercedesa.
 
Odgovor na temu

Sija

Član broj: 19607
Poruke: 83
*.PPPoE-2624.sa.bih.net.ba.



+8 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?11.06.2007. u 18:26 - pre 188 meseci
Instalirao sam vb.net. Pa sta da kazem jucer cijeli dan nisam znao u sta gledam. Danas je vec bolje i mislimda cu preci na njega.
 
Odgovor na temu

Eurora3D Team
Nebojsa - Programer & Vodja tima
Beograd

Član broj: 120376
Poruke: 900
195.252.105.*



+7 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?12.06.2007. u 00:03 - pre 188 meseci
Po mom misljenju nije jos jer ima dosta koda za njega koji je u opticaju.
Isto i klienti koji narucuju programe traze da programi rade na sto vise verzija Windowsa i bez nekog posebnog frameworka (zbog downloada i sl).
A VB6 virtuelna masina je sastavni deo Windows OS-a od Win XP-a.
Mislim da je VB 6 trenutno u najvisoj tacci ali sa tendenciom opadanja.
Ja bas i nisam ljubitelj raznih MS Framework-a (ne koristim ni MFC klase u c++)
Kao sto nisu ni oni
Indikativo je da cak ni za najjednostavnije programe za Windows (npr Notepad za koji im treba pola sata posla) nije koriscen VB
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?12.06.2007. u 01:12 - pre 188 meseci
Citat:
Znam kada sam program autotestovi za vozacki ispit koji je bio u VB3 hteo da konvertujem u VB6 znam da sam mesecima pokusavao...

umesto da si seo i iz pocetka napisao program za 7 dana... ako znas da programiras sintaksa jezika ne treba da ti bude otezavajuca okolnost vec samo pomoc u radu, evo ja sam bas skoro preveo jedan malo veci programcic iz VB-a u D, jezika koji je mnogo razlicitiji od VB6 u odnosu na razliku izmedju VB4 i VB6.... i nije mi trebalo nekoliko meseci...


a sto se tice zastarelosti vb6, slazem se sa vecinom ucesnika u ovoj temi da vb6 nije zastareo jer ce uvek biti vb6 programera (dokle god postoji podrska za vb6 programe u windowsu, tj jos 5-6 godina minimum), meni se licno vb.net ne svidja zbog frameworka niceg vise... mada nisam se ni nesto mnogo igrao sa njim... u poslednje vreme me vise vuku low-level i cross-platform jezici (tj asm i d) :)
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+709 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?12.06.2007. u 08:26 - pre 188 meseci
Citat:
Aleksandar Ružičić: slazem se sa vecinom ucesnika u ovoj temi da vb6 nije zastareo jer ce uvek biti vb6 programera

Po tvojoj logici ni COBOL nije zastareo.
 
Odgovor na temu

steewsc
Trajanovic Stevica
Cicevac Town

Član broj: 10379
Poruke: 237
*.exe-net.net.



+5 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?12.06.2007. u 10:11 - pre 188 meseci
Citat:
jablan: Po tvojoj logici ni COBOL nije zastareo.

ROFL

BTW:Instalirao sam VS2005 i QL je.
cekam samo da kupim nov komp, jer ovako mnogo "secka".
Pozdrav
www.cicevac.com
†StEEwSc†
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?12.06.2007. u 17:09 - pre 188 meseci
Citat:
jablan: Da, ima tome 5 godina.

Citat:
jablan: Ne znam za prethodne verzije VB, ali VB i VB.NET su dva potpuno različita jezika koja odgovaraju dvama potpuno različitim pristupima programiranju i programi se definitivno ne mogu mašinski konvertovati iz jedne verzije u drugu. Ustvari, možda i mogu ali ne bi dobio ništa više nego što bi dobio kad bi na haubu Juga selotejpom nalepio znak Mercedesa.

Citat:
jablan: Po tvojoj logici ni COBOL nije zastareo.

Jablane, prijatelju sa drugih foruma, nema potrebe da budes toliko "ostar" prema sirotom VB 6.0

Evo, cak i ja, koji sam tu kao neki moderator moram da priznam da u nekom smislu jeste zastareo, tj. ne isplati se razvijati bilo sta od pocetka u VB 6.0. Zivot mu daje ogroman broj postojecih, prvenstveno poslovnih aplikacija koje jos uvek rade kod korisnika i zahtevaju odrzavanje.

Svojevremeno je, prilikom izlaska prve verzije .NET-a gomila firmi na Zapadu pohrlila da prevede aplikacije na .NET platformu, ocekujuci da postoji neka laka mogucnost "portovanja", ali posto je razlika bila ogromna malo je "pritisnuta kocnica" tako da je trebao puno veci period i dosta "ulizivanja" od strane Microsoft-a da bi se navele firme na prelazak na noviju platformu. Danas je ta tranzicija uglavnom uspesno zavrsena.

Ako ste relativni pocetnik, nemojte gubiti vreme sa VB 6.0 i odmah pocnite sa VB.NET ili nekim slicnim jezikom (moj favorit C#), a za to postoji bar 10 krupnih razloga. Pustite nas, koji moramo jos neko vreme da radimo u VB 6.0 da "se patimo" a vi krenite na pravi nacin.

Jedini razlog protiv .NET platforme bi bio to sto je neophodna "jaka konfiguracija" za komotan razvoj, ali mislim da je to ipak nebitno.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?12.06.2007. u 22:36 - pre 188 meseci
Citat:
Po tvojoj logici ni COBOL nije zastareo.

nisi me razumeo, tj ja sam se lose izrazio. vb.net je naravno savremeniji od vb6 i naravno da svako ko pocinje sa programiranjem treba da krene od vb.net a ne od vb6, ja sam hteo da kazem da vb6 nece zamreti dokle god ima ljudi koji rade u njemu (naravno nece se praviti ozbiljnije aplikacije a vb ionako nije namenjen za takvu vrstu softvera ali to ne znaci da nije moguce u vb-u napisati ozbiljan program, jer takvi programi i postoje), evo uzmi na primer qbasic, i dan danas ima ljudi koji rade u njemu (sto iz nostalgije sto iz zabave) ili u nekom slicnom jeziku (kao sto je freebasic koji je nastao kao "sledeca verzija" qbasica, tj podrzava svaki validan qbasic program uz naravno dosta dodatih mogucnosti...)
pa ako jos uvek ima cobol programera (a siguran sam da ih ima) onda ni cobol nije zamreo, ali jeste zastareo (kazem, lose sam se izrazio u predhodnom postu...)
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+709 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?12.06.2007. u 23:33 - pre 188 meseci
Ako vam je za utehu, i kod mene u Monsteru ima dosta (a kad kažem dosta mislim stvarno mnogo) koda napisanog u ASP-u i sigurno će proći minimum 3-4 godine dok se to ne zameni C#-om. Fora je samo u tome što to portovanje ne rade VB programeri... ;)
 
Odgovor na temu

agvozden
Aleksandar Gvozden
founder
Info-G
Beograd

Član broj: 37813
Poruke: 1120
*.ptt.yu.

Sajt: www.gvozden.info


+68 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?13.06.2007. u 08:53 - pre 188 meseci
Malo ste razvodnili temu, ipak koja je bitna razlika izmedju VB-a i C#? Sintaksa je vrlo slicna, ali struktura koda moze biti istovetna.
Kakva je razlika u izvrsavanju?
 
Odgovor na temu

goranvuc
Goran Vucicevic
Novi Sad

Član broj: 4934
Poruke: 1846
*.dialup.neobee.net.



+41 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?13.06.2007. u 09:38 - pre 188 meseci
Koliko ja znam, razlike u izvrsavanju nema.

Sto se tice slicnosti jezika, tu bas i nisi u pravu, tj. nisu bas slicni. C# je vise nesto kao sve najbolje iz C++ i Jave uz neke nove objektne koncepte - banalno receno - onako kako ja dozivljavam taj jezik, bez nekog preteranog analiziranja. Mada, u .NET okruzenju ti se na kraju sve svodi na isto
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4541



+709 Profil

icon Re: Da li je zastario VB6?13.06.2007. u 09:52 - pre 188 meseci
Citat:
agvozden: Malo ste razvodnili temu, ipak koja je bitna razlika izmedju VB-a i C#?

Misliš na VB ili VB.NET

Razlika između C# i VB.NET-a je gotovo isključivo u sintaksi. VB.NET je zapravo C# loše zamaskiran u sintaksu VB-a.

Razlika između C# i starog VB je ogromna, počev od toga da je C# objektni jezik i da se kompajlira u MSIL umesto u native mašinski kod pa nadalje.

Razlika u izvršavanju je ta što se .NET programi izvršavaju u .NET frejmvorku, u tzv. managed okruženju.
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Da li je zastario VB6?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6761 | Odgovora: 30 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.