Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?

[es] :: PHP :: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?

[ Pregleda: 3255 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

deki_bg

Član broj: 3334
Poruke: 244
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?04.04.2007. u 22:50 - pre 184 meseci
Imam neke stvari na sajtu koje se ponavljaju iz strane u stranu a uopste nije potrebno da budu u bazi.
Zanima me da li je manje opterecenje (memorije, procesora, diska) kada se cita iz fajla (sa include) ili kada citam iz baze ?
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4388
212.200.145.*

Sajt: https://avramovic.info


+46 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 00:55 - pre 184 meseci
Brže je iz baze nego iz txt fajla (sa fopen) pogotovo ako ima mnogo podataka. Ako radiš samo include verujem da je to brže nego čitanje iz baze, a svakako je manje opterećenje.
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
*.dynamic.sbb.co.yu.



+19 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 11:06 - pre 184 meseci
Kad sam, jednom davno, testirao brzinu čitanja iste količine podataka iz mysql-a i iz txt-a (funkcijom file()), bez keširanja, dobio sam da je txt-u potrebno oko 50% vremena koje treba mysql-u.

Testirao sam tako što sam čitao ceo blok, na jednom mestu integer povećavao za jedan, snimio i tako u krug jedno 1000 puta.
Platforma je bila Win/Apache 1.3x/mysql 4.1, veličina txt datoteke je bila 13 kb, a u bazi čak i manje.
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

deki_bg

Član broj: 3334
Poruke: 244
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 11:14 - pre 184 meseci
mislis txtu je trebalo 50% MANJE vremena nego mysqlu ??
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4388
212.200.145.*

Sajt: https://avramovic.info


+46 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 11:27 - pre 184 meseci
Dobro, zato sam i napisao "pogotovo ako ima mnogo podataka". Ako imaš 20mb teksta u txt fajlu i u bazi i treba da izvučeš jedan određen podatak verujem da će MySQL brže i lakše da se snađe
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

flylord
Ilić Aleksandar
Simplicity d.o.o.
Nis/Uzice

Član broj: 2954
Poruke: 3859
*.dynamic.sbb.co.yu.

ICQ: 4849714


+68 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 12:42 - pre 184 meseci
a recimo probaj sa bazom od 1GB ili 10GB ili vise... Pa da vidis ta brze radi.

Brzina jako zavisi od konkretnog posla koji radis. Nekad je bolje koristiti fajlove, nekad bazu. Za veliku kolicinu podataka, baza je daleko laksa za manipuliciju i rad. Za nesto extremno malo... laksi je fajl. Al opet, tesko je reci sta je brze, jer ne znamo za koji konkretan slucaj mislis.
Ja cak ne mogu da ti kazem ni sta da koristis, i sta je bolje, jer i jedno i drugo ima svoje prednosti, ali i mane
 
Odgovor na temu

TriLLi
Senad Meškin
student
Bosna I Herzegovina

Član broj: 33920
Poruke: 43
*.tel.net.ba.

Sajt: www.pribum.com


Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 12:49 - pre 184 meseci
Ukoliko uključuješ pretragu ili sortiranje neko, onda je bolje bazu koristiti, recimo ako ti hoćeš da napraviš counter možeš preko txt filea (I prefare db), ukoliko želiš sortirati nešto i uzeti od jednog do drugo onda ti je bolje bazu koristiti.
Jer ako ti praviš algoritme koji će pretraživati txtfile parsirati, i još nekih milion operacija onda ti razvijaš neki mini db engine, hehe, a to ti ne treba u životu
Some people told me that I need help, some people can fuck off and go to hell.
 
Odgovor na temu

deki_bg

Član broj: 3334
Poruke: 244
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 12:59 - pre 184 meseci
konkretno ubacujem text od 5-6 redova na svaku stranu.
da li je brze da ga citam iz fajla ili iz baze
kapiram da kada se pristupa bazi poziva se apache koji poziva php koji poziva mysql koji vraca phpu koji vraca apachu
dok kod ubacivanja samo fajla direkto php vraca apachu
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4388
212.200.145.*

Sajt: https://avramovic.info


+46 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 13:54 - pre 184 meseci
A možeš koristiti i textsql
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
*.dynamic.sbb.co.yu.



+19 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?05.04.2007. u 14:30 - pre 184 meseci
Naravno da je veličina bitna,
mysql će brže pronaći podatak u 100000 zapisa jer ne učitava celu datoteku u memoriju dok je u pristupu sa txt-om upravo to brzinska dobit naravno za veličine ispod 100kb.

Ako mi treba pretraga onda naravno baza.

Txt pristup koristim tamo gde je brzina extremno važna, npr podaci o konfiguraciji sajta.
Dobar primer je i spisak banovanih IP adresa ili Anti-Flood detekcija. Da bi što pre odbio potecionalni DoS napad te podatke ne bi trebalo držati u bazi već ovako iz txt-a, ne čekajući na uspostavljanje konekcije na bazu.

Za 5-6 redova teksta koji se ponavlja na svakoj strani koristi include(txt/php-fajl).

edit: Nemanja: Spojio dve poruke

[Ovu poruku je menjao Nemanja Avramović dana 05.04.2007. u 16:31 GMT+1]
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

Milan M. Radovic
Web Developer
Pančevo

Član broj: 16959
Poruke: 743
*.vdial.verat.net.



+25 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?06.04.2007. u 21:27 - pre 184 meseci
Zavisi da li je baza na lokalnom serveru...
U sustini ako nije, onda je brze lokalni fajl
Ali sa obzirom na prioritet procesa na serveru , naravno ti ako zadajes MySQL upit preko PHP-a pre ces imati zavrsen posao
jer dok ti docekas da server otvori fajl posle nekih drugih procesa.. jbg

Mada, sve je to reda nekoliko nano-sekundi... jes da je vreme novac... al, ako pravis Yahoo 2 , onda jeste...
I don't need a girl for sex , All I Need is Binary and HEX
 
Odgovor na temu

Dr NIK
Novakovic Marko
BG

Član broj: 19744
Poruke: 132
194.106.175.*

Sajt: www.mnovakovic.info


+1 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?13.04.2007. u 21:28 - pre 183 meseci
Citat:
deki_bg: konkretno ubacujem text od 5-6 redova na svaku stranu.
da li je brze da ga citam iz fajla ili iz baze
kapiram da kada se pristupa bazi poziva se apache koji poziva php koji poziva mysql koji vraca phpu koji vraca apachu
dok kod ubacivanja samo fajla direkto php vraca apachu


Brate...
Probaj jedno probaj drugo pa meri! Neverujem da je to toliko tesko za implementirati.
 
Odgovor na temu

nezki
Miodrag Lapcevic
Beograd

Član broj: 101503
Poruke: 438
212.62.53.*

Sajt: www.websolutions.co.rs


Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?17.04.2007. u 15:14 - pre 183 meseci
i na karaju sta si zakljucio sta je brze voz ili lokomotiva :)
djLapac
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Software architect
Tap medical
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4388
91.150.114.*

Sajt: https://avramovic.info


+46 Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?17.04.2007. u 18:49 - pre 183 meseci
Citat:
i na karaju


loool
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

deki_bg

Član broj: 3334
Poruke: 244
*.dynamic.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?17.04.2007. u 18:58 - pre 183 meseci
u principu nisam radio testove ali sam uradio to sa txt fajlom
mislim da je ok
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: jel je brze citati iz fajla ili iz baze ?

[ Pregleda: 3255 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.