"Da li ti neko može garantovati da ćeš dobiti robu?
Ne
Da li ti neko može garantovati da nećeš dobiti mačku u džaku?
Ne. I ovo je doduše veoma čest slučaj prilikom poslovanja sa Kinezima."
Samo kažem da su ove dvije tvrdnje sasvim pogrešne i stvaraju negativni sliku o Kinezima koja nije točna.....naravno uvijek ima iznimki i loših iskustava,ali u kojoj zemlji ih nema?
Mislim da nisam bahat već samo tvrdim da je neozbiljno davati krive savjete o nečemu u što niste sto posto sigurno a ovo nisu stvari s kojima se smije igrati jer se može izgubiti veliki novac.
Praktični savjeti se mogu dobiti nakon što se pročitaju knjige o međunarodnom poslovanju a onda otići pričati s nekim tko uvozi i od njega ćete se saznati prave informacije.
Meni ne pada da odem nekog pitati kako se uvozi u praksi a da prije toga ne saznam sve moguće o proceduri uvoza,tj da naučim teoriju a nakon toga vidjeti kako to funkcionira u praksi.
Kako bi bilo da odemo nekog pitati kako se računaju logaritmi a da prije toga ne znamo kako se dijeli,množi zbraja i oduzima?
Da bi se uvozilo potrebno je izraditi pretkalkulaciju i kalkukaciju,nabavitit izvješće o boniteteu tvrtke s kojom mislite kupovati,kontaktirati više špediterskih firma kako bi se dobila najpovoljnija cijena prijevoza,osigurati na preporuku špeditera ili sam nači osiguravateljsku tvrtku,uračunati sve moguće troškove (prijevoz,carina,porez,preinspection uslugu,npr troškove ako želitet sastavitit ugovor itd)
Mislim da nisam bahat nego govorim ono što znam,i ja sam prije nekog vremena visio po forumima i čitao šta drugi kažu o uvozu ali o procedura uvoza se ne može naučiti na osnovi jednog posta od 5 rečenica. Tko misli da može,neka slobodno riskira svoj novac i možda ugled. Mislim da treba pročitati 5 - 6 knjiga o međunarodnoj trgovini općenito,o incoterms pravilima,o UCP 600 - akreditivima i načinima plačanja,o postupku carinjenja....istina da će neke od tih poslova raditit za vas banka ili špediter ali vi morate znati sve o tim radnjama kako bi procijenili koga za šta trebate angažirati,što možete sami a za što trebate angažirati druge...
Treba sve naučiti i o tome kako nači tvrtku s kojom ćete poslovati,da li otići npr u Kinu na sajam,ili korisitti neke poslovne tražiliceili,na trade portalima (npr
www.alibaba.com) i sl....
Na trade portalima ima i dosta varalica i zato treba biti oprezan. Najsigurniji je način ili na preporuku ili otići na sajam.,ili koristiti renomirane svijetske poslovne tražilice. Treba naučiti sve o terminima u međunarodnoj trgovini.....mislim ima toga hrpa što se mora znati i zato sam i napisao da treba pročitati nekoliko knjiga a ovo što se napiše na forumima je samo okvirno u par rečenica kako funkcionira procedura uvoza.
Eto nadam se da netko neće pomisliti da sam bahat
[Ovu poruku je menjao neven02 dana 27.03.2008. u 14:16 GMT+1]