Imam jedan problem, a tice se uplacivanja na racun u inostranstvo. Naime, moram coveku da uplatim novac, koji zivi u R. Srpskoj, ali kada sam pokusao da odem u postu i posaljem novac telegrafski (u eurima), sluzbenica na salteru mi je objasnila da to ne mogu uciniti (navodno platni promet ne funkcionise) i da to uradim iz neke poslovne banke. Posto vec imam devizni racun u Raiffeisen banci, a i covek kome trebam da uplatim takodje, mislio sam da nece biti nekih problema. Otisao sam da se raspitam kolika je provizija na SWIFT i dobio sledeci odgovor:
1% od sume ili najmanje 1000 din, s tim sto je maksimalna mesecna suma koja se moze poslati mesecno 5000 EUR. Nakon toga je usledilo objasnjenje da prema vazecem deviznom zakonu (valjda kod nas) novac mogu da posaljem samo roditeljima i za uplacivanje skolarine u inostranstvu, a nikako prijatelju,....a kako mi je sam sluzbenik RB objasnio pa cak ni "svojoj babi u inostranstvu".
Interesuje me da li je neko ovde vec imao neka slicna iskustva, tj. da li je vec uplacivao nekome napolju, i ako jeste kako? Sta vi mislite o ovome, da li sam naleteo na "pogresne" sluzbenike ili....?