Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!

[es] :: Art of Programming :: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!

[ Pregleda: 4475 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Zdravo_djaci
Beograd

Član broj: 18921
Poruke: 113
195.252.99.*



Profil

icon Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!09.02.2007. u 10:17 - pre 177 meseci
Ova tema je vec postavljena ,ali se skrenulo sa nje.
Kako se navode escape karakteri u txt fajlu koji se salje na epson stampac.
Samo me primer interesuje.Kada posaljem escape komandu na epson ,ona se stampa,kao da nije funkcionalna.
Kodni raspored koji koristim je ESC P2.
Ovo mi je mnogo hitno.Hvala.
Samo jeda i sekiracije!!!
 
Odgovor na temu

jozimir
Sustar Jozef
Zajecar

Član broj: 19546
Poruke: 58
*.ptt.yu.



+5 Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!13.02.2007. u 11:11 - pre 177 meseci
ESC podrazumeva kod za ESC odnosno dekadno 27.

Zanci:
Ako kucas tekst u nekom editoru - pritisnes i drzis ALT, otkucas na numerickoj tastaturi 27, pustis ALT.
Na ekranu ce ti se pojaviti neka 'kuka'. Neki editori ne podnose ovaj metod jer ga tretiraju kao da je pritisnuta tipka ESC. (sto u sustini i jeste)

Ako tekst koji zelis da stampas generise neki program onda posalji karakter cija je vrednos 27.
Zavisi od programskog jezika ali je nesto poput CHR(27)


Odmah iza toga sledi ostatak zeljene ESCape sekvence.
 
Odgovor na temu

Zdravo_djaci
Beograd

Član broj: 18921
Poruke: 113
*.vdial.verat.net.



Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!05.03.2007. u 22:33 - pre 177 meseci
Da,to sam uspeo.Posaljem ja kod ESC karaktera sa kodom komande,ali problem je kada iza ESC komande slede parametri.
Npr. parametri i komanda za podesavanje duzine papira.
Parametri komande ESC ( n1 n2 m1 m2 ce se ispisati ili ce stampac nacisto poludeti jer se iza komande ocekuju parametri
koje on ne vidi nego stampa.
Tu je problem.
Samo jeda i sekiracije!!!
 
Odgovor na temu

jozimir
Sustar Jozef
Zajecar

Član broj: 19546
Poruke: 58
212.200.237.*



+5 Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!06.03.2007. u 07:29 - pre 177 meseci

Napisi konkretno koju sekvencu hoces da posaljes.

Ako je to ova sto spominjes u tekstu ESC P2 onda - kucas:
Alt-27 odmah iza toga, znaci bez razmaka, P2

Ponekad su objasnjenja malo nejasna pa je moguce da umesto 2 u ovom primeru treba Alt-2.
U prvom slucaju printeru je poslato decimalno 50 (kao da si kucao alt-50) a u drugom decimalno 2.

Proveri jos jednu sitnicu - kako ti je setovan stampac. Moguce je da je EPSON a da je setovan da emulira IBM stampac pa zato 'ne razume' eskejp sekvencu. PROVERI!!!

Kad sam ponovo pazljivo procitao tvoje poruke vidim da je EPSON stampac. Ako je samo kodna strana u pitanju to mozes podesiti i na samom stampacu. U meni za podesavanje kod 'novijih' epsona ulazis na taj nacin sto pritisnes jedan od tastera (ne znam u ovom trenutku tacno koji) i upalis stampac. Kad pogodis pravi taster prati meni i uputstava koja ces odstampati iz tog menija.

Ako bude problema 'vici' sa malo konkretnijim podacima.

Neke eskejp sekvence zapravo nemaju ESC. Na primer (kod IBM moda) Alt-14 ce stampati sira slova samo u tom redu.
 
Odgovor na temu

Zdravo_djaci
Beograd

Član broj: 18921
Poruke: 113
195.252.99.*



Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!06.03.2007. u 09:39 - pre 177 meseci
U specifikacijama za EPSON ESC P2 sam pronasao sledecu komandu za postavljanje duzine stranice.U mom slucaju je to
duzina virmana.

ASCII ESC ( C nL nH mL mH
Hex 1B 28 43 nL nH mL mH
Decimal 27 40 67 nL nH mL mH

Gde su nL,nL,mL,mL parametri koji definisu duzinu u vec definisanim jedinicama (po default-u je 1/360 inca)i racunaju se po posebnoj formuli.
Pokusao sam da posaljem sekvencu iz programa i to na taj nacin sto sam za svaki karakter koristio funkciju CHR.

chr(27)chr(40)chr(67) 2 0 120 15

Komande koje ne sadrze parametre kao ova,rade normalno.Nakon ovoga mi stampac nacisto poludi i stampa neke ,sacuvaj boze ,karaktere:(.

Isti slucaj mi se desava kad pokusam sa vertikalnim pozicioniranjem glave.
Mislim da on ovde ne vidi parametre.

Generalno imam problem oko stampe virmana,jer je na nekim epson stampacima sa nekim papirima prosto nemoguce centrirati bez upotrebe escape karaktera.Beline i prazni redovi nekad nisu od koristi.


Samo jeda i sekiracije!!!
 
Odgovor na temu

jozimir
Sustar Jozef
Zajecar

Član broj: 19546
Poruke: 58
212.200.237.*



+5 Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!06.03.2007. u 11:19 - pre 177 meseci
Pokusao sam da posaljem sekvencu iz programa i to na taj nacin sto sam za svaki karakter koristio funkciju CHR.

chr(27)chr(40)chr(67) 2 0 120 15
Citat:
Zdravo_djaci: U specifikacijama za EPSON ESC P2 sam pronasao sledecu komandu za postavljanje duzine stranice.U mom slucaju je to
duzina virmana.

ASCII ESC ( C nL nH mL mH
Hex 1B 28 43 nL nH mL mH
Decimal 27 40 67 nL nH mL mH

Gde su nL,nL,mL,mL parametri koji definisu duzinu u vec definisanim jedinicama (po default-u je 1/360 inca)i racunaju se po posebnoj formuli.
Pokusao sam da posaljem sekvencu iz programa i to na taj nacin sto sam za svaki karakter koristio funkciju CHR.

chr(27)chr(40)chr(67) 2 0 120 15



I ostatak niza treba da saljes kao chr(nn)
Znaci:
umesto
chr(27)chr(40)chr(67) 2 0 120 15
pises odnosno saljes
chr(27) chr(40) chr(67) chr(2) chr(0) chr(120) chr(15)

Da ne objasnjavam mnogo - posmatraj to kao sekvencu koja pise pod Decimal i svaki broj salji kao chr(nn)
U ovom slucaju bi bilo pod Decimal
27 40 67 2 2 120 15

da bi to prosledio stampacu kao numericke vrednosti a ne kao string odnosno tekst, pises
chr(27) chr(40) chr(67) chr(2) chr(0) chr(120) chr(15)

Nadam se da smo resili problem.
 
Odgovor na temu

Zdravo_djaci
Beograd

Član broj: 18921
Poruke: 113
195.252.99.*



Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!06.03.2007. u 15:40 - pre 177 meseci
Ni to nije resenje.Sledeca komanda bi trebala da podesi duzinu papira na 4 inca:

ESC ( c 2 0 160 5 =====> chr(27)chr(40)chr(67)chr(2)chr(0)chr(160)chr(5)

Isti problem.Nakon ovoga stampac nece da stampa nista.

Nemam reci.
Samo jeda i sekiracije!!!
 
Odgovor na temu

jozimir
Sustar Jozef
Zajecar

Član broj: 19546
Poruke: 58
212.200.237.*



+5 Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!07.03.2007. u 10:41 - pre 177 meseci
Hmmm...

Ovo bi moralo da radi.

Obrati paznju da ESC/p2 podrzava samo LQ serija a ne i LX

Hajde napisi tacno o kom se printeru radi i ako nije problem samo deo koda kojim saljes sekvencu printeru.
Da nije mozda problem u sintaksi. Malo mi je sumnjivo ovako napisano

chr(27)chr(40)chr(67)chr(2)chr(0)chr(160)chr(5). Trebalo bi izmedju da ide + ili zarez

U cemu pises taj program za stampanje virmana?

Probaj da u nekom editoru napises malo duzi tekst pa negde na pocetku otkucaj potrebnu sekvencu kao
Alt-27 Alt-40 Alt-67 ......
pa pusti na stampu (naravno bez WIN drajvera, u text modu)

Resicemo to jer pametniji popusta!!!!
 
Odgovor na temu

Zdravo_djaci
Beograd

Član broj: 18921
Poruke: 113
195.252.99.*



Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!09.03.2007. u 15:22 - pre 177 meseci
Radim u ColdFusion-u.

<cffile action="append" file="#putanja#nalog_#DateFormat(Now(), 'yyyymmdd')#_#username#.txt" addnewline="No" output="#chr(27)##chr(40)##chr(67)##chr(2)##chr(0)##chr(160)##chr(5)#">

Ova linija koda mi zapisuje red u txt fajlu koji u sebi sadrzi i text koji treba da se odstampa.Ova linija dodaje red bez ikakvih delimitera,bas one karaktere koji su definisani funkcijom chr.

Pazi!Nije problem kad se salju komande tipa:

<cffile action="append" file="#putanja#nalog_#DateFormat(Now(), 'yyyymmdd')#_#username#.txt" addnewline="yes" output="#chr(27)##chr(64)#">

(Ovo je ESC @ za inicijalizaciju stampaca tj. setovanje na fabricko podesavanje)


Samo jeda i sekiracije!!!
 
Odgovor na temu

jozimir
Sustar Jozef
Zajecar

Član broj: 19546
Poruke: 58
212.200.237.*



+5 Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!12.03.2007. u 10:29 - pre 176 meseci
Vidim razliku u addnewline="yes" i "no"
ali verovantno to nema nikakvog uticaja.

Neznam, proverio si da ide dobar niz, pa ostaju tri mogucnosti:
- Printer ne podrzava ESC p2 komande (nije LQ ili slicno)

- Printer je setovan da Emulira IBM pa zbog toga ne prepoznaje EPSONOVU sekvencu.

- Stamparska geska u prirucniku... :)) video sam da postoji slicna sekvenca sa malim c odnosno
ESC ( c pa bi umesto 27 40 67 bilo 27 40 99
C = char(67) ; c = char(99)

Probaj sa nekom drugom sekvencom koja ima veci broj parametara.
 
Odgovor na temu

DarkMan
Darko Matesic

Član broj: 20445
Poruke: 572
*.mediaworksit.net.

Jabber: DarkMan


Profil

icon Re: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!20.03.2007. u 20:21 - pre 176 meseci
Ja sam radio na stampi virmana i postavljao sam duzinu strane na 4 incha sledecom sekvencom:

ESC C NUL n - gde je n duzina u inchima (moze od 1 do 22)

znaci za 4 incha: char(27)char(67)char(0)char(4)

U epsonovim dokumentima za ovu komandu pise da radi i na LX i LQ stampacima.
 
Odgovor na temu

[es] :: Art of Programming :: Integracija escape karaktera ( esc p2 )u txt fajl.Hitno!

[ Pregleda: 4475 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.