axez nemoj da gubis nadu! Prvi Linux-i su bili bas za strucna lica. "Srednji" su bili tako-tako. Ovi najnoviji su bas super, ako korisnik iole poznaje i postuje instalaciju. Vecina ima preporuceni izbor paketa, koji se relativno brzo instalira i sa kojima su "i vuk sit, i koza cela": ima dosta programa, da ih nema suvise malo, a opet, nema ih previse, da bi racunar radio prihvatljivo brzo. Svaka nova distribucija je u tom pogledu sve bolja, jer je ocigledno da su svi shvatili da to moze da funkcionise i na nivou prosecnog korisnika, pa su se upustili u takmicenje.
Sad dolazimo do poente: instalacija i podesavanje su maksimalno olaksane i za ljude koji niti vole, niti znaju da koriste konzolu, tako da sad nema vise izgovora ako nekome sistem radi sporo. Lepo klikas na slikice, citas objasnjenja, podesavas, sredjujes ... Nedavno sam ovde postavio temu o wvdialu pod SuSE 8.2, koji se tamo zove Kinternet - napravili su takav pomocni program da sada wvdial moze da se koristi bez i jednog jedinog ulaska u konzolu ili bilo kakve intervencije kroz nju! Samo klik po slikicama i sve radi! Moze li iko da trazi ista vise? Licno mislim da ne moze.
Ne razumem bas dobro ovo pitanje oko update SUSE. Najlakse je
surla da pogledas na
www.suse.de (ima i na engleskom). SuSE se u principu kupuje kao zvanicna verzija CD-a i za takve kupce verovatno ima najvise ugodnosti. Za one koji instaliraju free verziju sa FTP-a ili koriste kopije originala, treba pogledati detaljnije. Ustvari, nezvanicni CD-i se uopste nigde i ne spominju......
Ja sam SuSE 8.2 instalirao sa kupljenih KOPIJA CD-a i radi mi sasvim dobro na masini od 0.6ghz, 128sdram i 4GB hdd i za sada ne razmisljam o update-u. Preporucena instalacija se obavi sa prvog i nesto malo sa drugog CD-a, nikako sa svih 7, pogotovu sto ih 8.2 ima samo 5 a ne vise 7! Te "hiljade paketa" koje su i mene dugo plasile, postaju sve manje, a SuSE sam nabavio sasvim slucajno i prilikom instalacije se ispostavilo da mi najbolje prepoznaje hardver a i inace je sasvim OK i ostao sam na njemu.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!