Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Upisivanje u datuma u bazu!

[es] :: Visual Basic 6 :: Upisivanje u datuma u bazu!

[ Pregleda: 3365 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

acatheking
Aleksandar Ristić
Beograd/Mirijevo

Član broj: 6769
Poruke: 1133
*.absolutok.net



+28 Profil

icon Upisivanje u datuma u bazu!03.06.2003. u 00:02 - pre 254 meseci
Imam bazu u Access-ovom formatu i ona pored ostalih polja u tabeli sadrzi polja koja su tipa date. Napravio sam asp stranicu da upisuje u bazu podatke dobijene iz forme sa druge stranice. Kako da resim da u bazu upisujem prazan datum?
Evo primera:

date_in = "11/5/2003" - ova promenjljiva je tipa string, ali u ovakvom formatu moze se upisati u bazu

a sql je:
INSERT INTO tabela(datum) VALUES (date_in)

a kako da setujem promenljivu date_in, sta da joj dodelim da bih u bazi upisao blanko vrednost?

Volim da se vozim grackim autobusom.
Gracki autobus jede sitne pare,
gracki autobus zna kad treba stane.
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!03.06.2003. u 00:54 - pre 254 meseci
Od toga nema nista posto si izabrao Date tip za to polje. Uvek se pamti neki string i to formatiran onako kako ti odgovara, bas zbog raznih mogucnosti za "izgled" datuma.
S druge strane, koristi se year(date), month(date) i day(date) da razbijes neprilagodjeni format datuma i sve to uklopis u string za bazu, a za racun sa datumima razlozi (pocepaj) string u kome cuvas datum i koristi dateserial funkciju koja vraca bas date tip.

Nadam se da si me razumeo ovako na brzaka :)
fire, walk with me
 
Odgovor na temu

acatheking
Aleksandar Ristić
Beograd/Mirijevo

Član broj: 6769
Poruke: 1133
*.absolutok.net



+28 Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!03.06.2003. u 01:18 - pre 254 meseci
Ma ok razumeo sam te. Ja sam takva resenja imao, nego sam mislio moze li se bas date tip upisati blanko u bazu.
Volim da se vozim grackim autobusom.
Gracki autobus jede sitne pare,
gracki autobus zna kad treba stane.
 
Odgovor na temu

byTer

Član broj: 10936
Poruke: 1221
*.ptt.yu

ICQ: 47761626


Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!03.06.2003. u 01:25 - pre 254 meseci
Ja mislim da sve to zavisi od Regional Settings, odnosno ako imas postavljen Serbian (Latin) da nece prihvatiti. Nije lose da napravis proceduru koja ce za svaki segment datuma formirati aktivni Reg sett. datum, ili ga snimi kao string pa koristi CDate(Date()) funkciju
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!03.06.2003. u 01:58 - pre 254 meseci
I sta dobija sa tim CDate(Date()) ?
fire, walk with me
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!03.06.2003. u 02:01 - pre 254 meseci
Citat:
acatheking:
Ma ok razumeo sam te. Ja sam takva resenja imao, nego sam mislio moze li se bas date tip upisati blanko u bazu.

Hm, nisam probao ali mislim da ne moze. Mozda ce degojs da vidi ovo, ima on dosta iskustva Accessom.
fire, walk with me
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!03.06.2003. u 07:37 - pre 254 meseci
dentone, umornog čoveka si našao.. Vratio sam se sad umoran kući i odem na ES da vidim šta ima, kad ono.. gde sad da odem na spavanje kad me prozivaš :)))

Šalim se, naravno, a što se pitanja tiče, ako sam dobro razumeo:

INSERT INTO tabela (datum) VALUES (NULL);

bi trebalo da ubaci praznu vrednost. Naravno polje mora da omogućava prihvatanje null vrednosti (Required = No).

Jednostavno, napravi jedno IF-THEN-ELSE u ASP stranici pa ako ... bla bla... prazan string za datum onda izvrši ovaj gore SQL izraz ili već neku varijaciju na temu, a ako imaš validan datum, onda neki svoj SQL izraz poput onog gore što si dao..

Pozdrav i laku noć :)
Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

byTer

Član broj: 10936
Poruke: 1221
*.ptt.yu

ICQ: 47761626


Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!03.06.2003. u 18:03 - pre 254 meseci
Citat:
jc denton:
I sta dobija sa tim CDate(Date()) ?


hehe mislio sam CDate(RS("Datum"))
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!04.06.2003. u 02:55 - pre 254 meseci
Citat:
degojs:
dentone ...

:)
Pa nisi valjda nosio dzakove ;)
fire, walk with me
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!04.06.2003. u 04:31 - pre 254 meseci
Citat:
byTer:
hehe mislio sam CDate(RS("Datum"))

Ama ne moze ni tako. Ako se ne ugodi oblik datuma u stringu sa onim koji je namesten u sistemu ima da ti javne gresku.
fire, walk with me
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!04.06.2003. u 04:44 - pre 254 meseci
Citat:
degojs:
INSERT INTO tabela (datum) VALUES (NULL);


Sad nesto gledam :
Citat:

a kako da setujem promenljivu date_in, sta da joj dodelim da bih u bazi upisao blanko vrednost?


degojs, ako on bas hoce blanko, to mu nije NULL onda.

fire, walk with me
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!04.06.2003. u 04:46 - pre 254 meseci
Jebem li ga, reče čovek:
Citat:
Kako da resim da u bazu upisujem prazan datum?


Ja ne znam šta bi to moglo da bude osim null. A i logično mi nekako. Ako je nešto drugo mislio, neću ni da pokušavam da odgovorim :)

Ako nije null, šta je onda blanko (šta uopšte možeš da upišeš u polje koje je tipa date/time)?

Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

acatheking
Aleksandar Ristić
Beograd/Mirijevo

Član broj: 6769
Poruke: 1133
*.absolutok.com



+28 Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!04.06.2003. u 12:25 - pre 254 meseci
Primer:
Iz obrazca na stranici index.asp saljem podatke na stranicu upis.asp. Stranica index.asp sadrzi text input polje. Stranica unos.asp taj string smesta u promenjljivu datum_s

datum_s=request.form("txt_datum")

i kao takvu je upisuje u bazu

INSERT INTO tabela (datum) VALUES (datum_s)

Ako string promenjljiva datum_s nije u formatu "dd/mm/yyyy" bice prijavljena greska prilikom upisa, ako jeste u takvom formatu, upisace je u bazu.

Pitanje:
Kako treba da izgleda sql ako je promenjljiva datum_s npr prazan string? Sta joj treba dodeliti ili sta vec uraditi?

Nadam se da sam bio jasan....




Volim da se vozim grackim autobusom.
Gracki autobus jede sitne pare,
gracki autobus zna kad treba stane.
 
Odgovor na temu

degojs

Član broj: 4716
Poruke: 5096



+51 Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!04.06.2003. u 14:46 - pre 254 meseci
Citat:
Pitanje:
Kako treba da izgleda sql ako je promenjljiva datum_s npr prazan string? Sta joj treba dodeliti ili sta vec uraditi?


Aman čoveče, jesi li uopšte probao onaj SQL gore što sam ti predložio ?

pozdrav

Commercial-Free !!!
 
Odgovor na temu

byTer

Član broj: 10936
Poruke: 1221
212.124.182.*

ICQ: 47761626


Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!04.06.2003. u 16:59 - pre 254 meseci
E pa znas, sta, trebalo bi da se napise jedna klasa koja ce sve to lepo da konvertuju, i bas me cudi, pravo da ti kazem, da tako nesto jos ne postoji u ovim robusnim DB Serverima... A to i nije mnogo tesko... nije li?
 
Odgovor na temu

jc denton

Član broj: 2358
Poruke: 1705
*.ptt.yu



Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!05.06.2003. u 03:17 - pre 254 meseci
Citat:
acatheking:
Ako string promenjljiva datum_s nije u formatu "dd/mm/yyyy" bice prijavljena greska prilikom upisa, ako jeste u takvom formatu, upisace je u bazu.

Sto rece degojs - aman zaman :). Salu na stranu, ovim gore si sam sebi odgovorio, a i ja uporno to pricam.
fire, walk with me
 
Odgovor na temu

mladenovicz
Zeljko Mladenovic
Xoran Technologies, Inc., Ann Arbor, MI,
USA / Software Engineer
Ann Arbor, MI, USA

Član broj: 6598
Poruke: 2065
*.yubc.net

Jabber: mladenovicz@elitesecurity.org
ICQ: 95144142
Sajt: yubc.net/~mz


Profil

icon Re: Upisivanje u datuma u bazu!05.06.2003. u 12:47 - pre 254 meseci
Ako radis sa recordsetom umesto sa SQL upitom, onda moze ovako nesto da prodje:

Code:


RS.AddNew
        ' ovde bi islo setovanje vrednosti ostalih polja u tabeli

        datum_s=Trim(request.form("txt_datum"))                
        If len(datum_s) > 0 Then 
               RS("Datum")= datum_s
        End If
                
RS.Update



Ukoliko je datum_s prazan string u bazu se ne upisuje nista za vrednost tog polja.
Kad citas vrednosti iz baze vrednost tog polja ce biti NULL, pa treba da ispitujes

If IsNull(Rs("Datum")) then .....

Naravno polje datum ne treba da bude required.

U sustini ovo radi isto sto i onaj SQL upit sto je degojs postavio, a blanko ne mozes nikako da upises u bazu ako je polje tipa Date/Time.
 
Odgovor na temu

[es] :: Visual Basic 6 :: Upisivanje u datuma u bazu!

[ Pregleda: 3365 | Odgovora: 16 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.