Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

SqlExpress i Reporting Services

[es] :: .NET :: SqlExpress i Reporting Services

[ Pregleda: 3143 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

spartak

Član broj: 5625
Poruke: 631
*.yubc.net.



+3 Profil

icon SqlExpress i Reporting Services20.11.2006. u 09:49 - pre 182 meseci
Pozdrav, dali neko ima iskustva sa ovom kombinacijom.

Koliko vidim SqlExpress sa Advanced Services omogucava takodje besplatano koristenje Reporting Services. Interesuje me da li je ovo neko koristio i kako sve to izgleda u zzivoj produkciji. Kakvi su uslovi distribucije? Takodje, kada se kasnije pravi setup pa kao Publish Prerequisits ukljucim SqlExpress, da li instalacija ukljuci verziju sa advanced services ili osnovnu? Da li je neko ovo probao da izvede?

P.S.
Nemeracio sam se da likvidiram crystal iz aplikacije koju radim.

 
Odgovor na temu

ismilovic
Ivan Smilović
Istra

Član broj: 63197
Poruke: 89
*.hr
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services20.11.2006. u 16:16 - pre 182 meseci
interesiralo me zašto izbacuješ Crystal report. Pitam zato što sam je to
napravio pred nekoliko mjeseci pa su se ljudi ovdje grozili tvdreći da radim
glupost. Inače ja si sad pišem izvještaje bez alata, i nije puno sporije ali
zato imam punu kontrolu nad kodom.
 
Odgovor na temu

spartak

Član broj: 5625
Poruke: 631
*.ptt.yu.



+3 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services20.11.2006. u 18:13 - pre 182 meseci
Osnovni razlog za izbacivanje je licenciranje. Sporedni razlog za to je sto je redistributable za crystal nije mali.

Ne znam na sta mislis kad kazes da sam radis reporting? Mislis na web ili windows aplikaciju?
 
Odgovor na temu

negyxo
Aleksandar Perkuchin

Član broj: 29751
Poruke: 898
*.sksyu.net.



+171 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services21.11.2006. u 11:02 - pre 182 meseci
Tu kombinaicju sam i ja pokusao pre par meseci i nesto mi nije bas islo. Imao sam nekih problema oko service-a. Doduse service je radio ali ja nisam mogao da kreiram reporte zbog nekih bugova. Doduse, problem je verovatno bio sto sam imao na kompjuteru gomilu kojekakvih CTP-ova i nekih beta release software-a. Prosle nedelje sam reinstalirao win i sad sve radi kako treba, doduse uz jednu malu izmenu, a to je da sam instalirao full SQL Server 2005 sa svim servisima, izmedju ostalog i Reporting Services. Ali i dalje radim na SQL Express (ipak je on free) s kojim Reporting Service radi odlicno. E sad, kako se on ponasa u praksi - ja ne znam, nemam jos ni jedan gotov projekat sa njim da bi mogao da kazem ali moji prvi utisci o RS su da je daleko laksi za dizajniranje od CR. Ustvari mislim da i ne moze da se poredi. Uglavnom, ovde cu se i zaustaviti jer nisam mnogo radio u RS-u ali prvi utisci su mi jako pozitivni.
Sto se tice licenciranja, ono sto sam ja procitao je - da sve zavisi od tkz. "processing mode" a to su Local i Remote. Vise o tome na http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms251671(vs.80).aspx. Sto se tice deployment-a on je jednostavan i najvaznije free (za nas u zemlji dembeliji ) ovo se odnosi na kontrole i postoji prerequisite tako da se moze dosta lako instalirati.
Uglavnom, meni se svidja i mislim da cu preci na njega ne samo zbog licenciranja vec zbog vece jednostavnosti u radu a i jedna od bitnijih stvari je da je omoguceno dinamicko kreiranje sto CR nema tj. verovatno ima ali mora jos da se doplati

4 ismilovic
Imam neki osecaj da sam indirektno prozvan pa bi malo da pojasnim.
Prvo ja se nisam grozio, nego sam pokusao da te odvratim od toga sto pokusavas da radis jer sam ja radio izvestaje i rucno a i preko designera (CR). Ono sto sam ja prosao me je na kraju zauvek odvratilo o rucnog generisanja izvestaja bar onih kompleksnih (mada i ovo je dosta relativno, jer nekad bas kompleksni izvestaji moraju tako da se rese). Evo par razloga protiv manuelnog generisanja izvestaja

- Reusability, to znaci da se jedan izvestaj moze iskoristiti u dva razlicita okruzenja, recimo ASP.NET aplikacija WinForms. O renderingu ne treba ja da brinem nego kontrola, na meni je samo da kreiram izvestaj a o tome kako ce se on prikazati, je na onome ko razvija te kontrole. Ovo bi ti isto mogao da uradis tako sto ces da uvedes neki nivo apstrakcije ali ti ces onda da radis iste one stvari koje su drugi vec napisali i ici ces u smeru vec postojecih designera.

- Export koji meni ne pada na pamet da radim, a moras priznati kada imas neki izvestaj na net-u onda je ovo korisna opcija, a resavati to rusno nije nimalo trivijalno.

- Dizajniranje - je ne uporedivo lakse nego rucno kad radis, zasto ja da pisem za 50 textboxova
Code:

textbox1.text = "blablabla";
textbox1.Position = new Point(20, 30);
...

Znaci daleko brza izrada izvestaja, a da ne pominjem da svi malo bolji RE (report engine-i) imaj preview u toku rada, sto sa rucnom izradom nije slucaj.

- Formatiranje, ovo mislim na stampu, jer kod rucnog stampanja moras da vodis racuna o formatiranju, margine, visina, sirina... a to uopste nije lako ali...

I jos mnogo razloga kojih sad ne mogu da se setim ali najbitije od svega je brzina izrade, sto i jeste bitno kada radis za pare, sve ostalo gubljenje vremena. Cak sam ti predlozio, ako se ne varam, da pogledas neki od OSS projekata jer je su neki zaista daleko odmakli.
I da, na kraju da spomenem, ne mozes stavljati u isti kontekst prelazak sa CR na RS i prelazak sa CR na rucnu izradu. Jer to nije isto, RS je konkurencija CR-u zato sto pruza isto ako ne i vise opcija od CR-a.

Eto toliko.
Pozdrav svima
 
Odgovor na temu

ismilovic
Ivan Smilović
Istra

Član broj: 63197
Poruke: 89
*.hr
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services21.11.2006. u 11:24 - pre 182 meseci
> Mislis na web ili windows aplikaciju?

na Win aplikaciju
 
Odgovor na temu

dusty
Predrag Glumac
Zemun, Srbija

Član broj: 15383
Poruke: 549
*.ptt.yu.

Sajt: www.mika.rs


+6 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services21.11.2006. u 11:31 - pre 182 meseci
Nisam jos probao RS2005, ali na 2000 je neophodan IIS zbog Report Manager-a i servisa. Koliko je to "bolje" od CR-a ..... ?

Generalno RS je super za developera - jednostavna izrada cak i slozenih izvestaja, "prosirljivost" svakog elementa RS-vog engine-a.
Mana: deployment izvestaja je nemoguc bez intervencije admina ili ko vec postavlja izvestaje, sem ako nisu u pitanju najtrivijalniji izvestaji koji nemaju posebna podesavanja.
America national sport is called baseballs. It very similar to our sport, shurik, where we take dogs, shoot them in a field and then have a party.
 
Odgovor na temu

ismilovic
Ivan Smilović
Istra

Član broj: 63197
Poruke: 89
*.hr
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services21.11.2006. u 12:11 - pre 182 meseci
4 negyxo
> Imam neki osecaj da sam indirektno prozvan pa bi malo da pojasnim.

Nikoga nisam želio prozvat - jer vjerujem da ljudi ovdje nemaju loših
namjera. Želio sam potvrdu za svoju odluku, jer sam sa CR pokušao pa se
nisam snašao. To što radim ručno nije ćef nego nemam (ne znam) bolje
mogućnosti. Trebao bi si dati truda pa naći nešto 'free' što će ići uz
Borland C#. Ako ima li netko dobar savjet neka ga da.
Programiram knjigovodstvene WIN aplikacije za zabavu i za pare (pare su na
drugom mjestu) pa mi vrijeme i nije ključni faktor.
Izvještaje radim preko svoje Report klase koju naslijeđujem (idograđujem)
ako je izvještaj složeniju. Stranicu ispisujem tako da prolazim kroz
kolekcije objekata ReportLabel (koji odgovaraju tex objektu), i tako za
zaglavlje stranice, zaglavlje kolona, kolone i footer. Ista kolekcija
objekata koja definira kolone vezana na dataview koristim i za dinamičko
generiranje GridStyle, za prikaz na formi. Imam praksu da izvještaj
prikazujem ma formi (ekranu), kao Preview i kao Print
Uz Delphi ima neki RaveReport sa RE (report engine), ali ga ne znam (ili se
nisam dovoljno trudio) ukomponirat uz C#
 
Odgovor na temu

negyxo
Aleksandar Perkuchin

Član broj: 29751
Poruke: 898
*.sksyu.net.



+171 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services21.11.2006. u 12:12 - pre 182 meseci
dusty probaj novi RS. Interesuje me tvoje misljenje ako si radio u prethodnom pa da uporedis. Mislim da je ovaj novi laksi za deployment, ovo nisam siguran, sve sto znam je ono sto sam procitao na netu i malo testirao. Bilo bi zanimljivo cuti komentare od nekog ko je radio u sva 3 RE (RS 2000, RS 2005 i CR) pa da uporedi.
 
Odgovor na temu

negyxo
Aleksandar Perkuchin

Član broj: 29751
Poruke: 898
*.sksyu.net.



+171 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services21.11.2006. u 12:29 - pre 182 meseci
Citat:

Nikoga nisam želio prozvat - jer vjerujem da ljudi ovdje nemaju loših
namjera.

Ma ne brini ja se ne ljutim cak i da sam prozvan.

Citat:

Želio sam potvrdu za svoju odluku, jer sam sa CR pokušao pa se
nisam snašao.

Gledaj, apsolutnu potvrdu ne mozes od nikog dobiti, jer najbolje ti znas svoje mogucnosti i uslove. Da bi dobio najprecizniji odgovor onda bi svako morao da zna bar pola problema koje ti znas. Zato nemoj mnogo obracati paznju na tudje kometare, ako neko kaze nesto da je najbolje ne znaci da je najbolje i za tvoj slucaj, ja sam pristalica relativizma, sto znaci da ne postoje univerzalna resenja.

Uf, moram da idem, kod nas je slava ogledneo sam, prokomentarisacu tvoj odgovor kasnije.



 
Odgovor na temu

negyxo
Aleksandar Perkuchin

Član broj: 29751
Poruke: 898
*.sksyu.net.



+171 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services21.11.2006. u 20:41 - pre 182 meseci
Citat:
To što radim ručno nije ćef nego nemam (ne znam) bolje
mogućnosti. Trebao bi si dati truda pa naći nešto 'free' što će ići uz
Borland C#. Ako ima li netko dobar savjet neka ga da.

Vec sam spomenuo, idi na sourceforge i otkucaj "reports engine .net" i valda ces tu naci nesto.

Citat:

Izvještaje radim preko svoje Report klase koju naslijeđujem (idograđujem)
ako je izvještaj složeniju. Stranicu ispisujem tako da prolazim kroz
kolekcije objekata ReportLabel (koji odgovaraju tex objektu), i tako za
zaglavlje stranice, zaglavlje kolona, kolone i footer. Ista kolekcija
objekata koja definira kolone vezana na dataview koristim i za dinamičko
generiranje GridStyle, za prikaz na formi.

Vidis, pre nego sto napisem, nemoj ovo shvatiti kao odvracanje od tvog resenje, jer ako tvoje resenje tebi odgovara i radi posao onda OK, ovo pisem cisto da bi drugi koji su u nedoumici procitali koje su mane rucnog pristupa. Ako neko ima neko drugo vidjenje, neka ga iznese. Sto vise napisemo na ovu temu bolju sliku cemo svi imati.

Ovo sto si gore opisao je OK ali to moze da ide za relativno proste izvestaje. Mene interesuje kako si resio sledece stvari

- Grupisanje i Drill Down koje je veoma vazno kod iole malo slozenijih izvestaja
- Specijalna polja, kao recimo u CR-u summary fields, running totals, formula fields pa cak i parameter fields
- Odredjivanje sekcija i njihova kontrola

Citat:

Imam praksu da izvještaj
prikazujem ma formi (ekranu), kao Preview i kao Print


Mislio sam na preview u toku rada, ovo imaju i CR i RS, s tim sto vecina mozda i ne vidi to u CR-u jer rade i VS designera, ja sam par puta savetovao svim da nabave CR designer jer je bolji za pravljenje izvestaja od VS-a. Cak, moram priznati da je preview daleko bolji u CR od RS jer omogucava i dizajniranja u toku pregleda.
Eto toliko, za kraj bi ti savetovao da pogledas malo RS, dosta je mocan, a i postoji free licenciranje pa tako da...

evo i jedan link na ovu temu http://www.gotreportviewer.com/


 
Odgovor na temu

negyxo
Aleksandar Perkuchin

Član broj: 29751
Poruke: 898
*.sksyu.net.



+171 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services21.11.2006. u 20:52 - pre 182 meseci
Posto nesto ne radi MS sajt, onaj prvi link isto ne radi ali zato ko ima MSDN instalisan na kompjuteru moze da nadje na u njemu isti article. U search je potrebno otkucati "ReportViewer Controls" i prva asocijacija. Pogotovo pogledati i Configuring ReportViewer for Local Processing.
 
Odgovor na temu

sstanko78
Novi Sad

Član broj: 19139
Poruke: 411
*.tippnet.co.yu.



Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services23.01.2007. u 07:11 - pre 180 meseci
U međuvremenu MS je izdao SP za Visual Studio 2005. Tako da je ReportViewer dosta bolji sada.
Koristimo RS i mogu reci da je stvar izuzetna. Ima tu i tamo koje ograničenje ali, bolji je od
CR-a
 
Odgovor na temu

spartak

Član broj: 5625
Poruke: 631
*.yubc.net.



+3 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services23.01.2007. u 08:14 - pre 180 meseci
Koristite RS sa SQLExpress 2005?
 
Odgovor na temu

Astek
Marković Darko
Beograd

Član broj: 128308
Poruke: 160
*.3dnet.co.yu.



+1 Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services25.01.2007. u 11:14 - pre 180 meseci
Dugo sam tražio rešenje za izveštaje(a da nije CR-PrintDocument) - export u Office, kreiranje HTML fajlova i otvaranje u IE..) pa me zanima da li je gore navedeni način kreiranja izveštaja(Sql Server 2005 Express+RS) moguć iz VB 2005 Expres?



[Ovu poruku je menjao Astek dana 25.01.2007. u 16:54 GMT+1]
 
Odgovor na temu

sstanko78
Novi Sad

Član broj: 19139
Poruke: 411
217.26.69.*



Profil

icon Re: SqlExpress i Reporting Services27.01.2007. u 19:46 - pre 180 meseci
Vidi mi koristimo RS sa MSSQL 2005, uz obavezan IIS koji je dosao sa Win2003 serverom.
Inace sve se vrti na jednom IBM serveru (neznma tacno model) koji ima 1xXeon procesor.

E sada, ako zelite da koristite taj sistem ili njegov deo treba vam:

1. ReportViewer detaljnije na : http://www.gotreportviewer.com/
2. IIS
3. MSSQL 2005 (full ne express)

Koristi se rdl file, koji se smesta na IIS i poziva iz win/web aplikacije.
Ovde postoji i mogucnost direktnog poziva reporta iz web browsera.


druga kombinacije bi bila:
1. MSSQL Express 2005
2. ReportViewer sa lokalnim (rdlc reportima)

Inace rdlc - lokalni reporti se dizajniraju u VS 2005 i snimaju se u rdlc file
koji se na neki nacin distribuira sa aplikacijom.
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: SqlExpress i Reporting Services

[ Pregleda: 3143 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.