dulesusic Dušan Šušić Novi Sad
Član broj: 45176 Poruke: 418 *.teol.net.
|
Sve sto snimim, komprimujem na DVD u trajanju od 60-70-min, video bitrate 9112 kbps, audio 224 kbps... To izgleda savrseno na TV-u...
Do sad sam sve snimao u 4:3, al sam presao na 16:9 (bar svoje privatne snimke), zbog dvije stvari:
1. Moze konvertovati na HD standard (al trazi paklene masine od racunara), slika nije bolja od SD, al nije ni gora, testirao sam na jednom HD LCD TV-u.
2. DVD-ovi uradjeni u 16:9 omjeru, imaju dosta bolju sliku kad se DVD gleda na monitoru nego DVD u 4:3 omjeru... Interlace uopšte nije uočljiv za razliku kod 4:3.
E sada, HD... Daleko smo mi braco moja draga od toga, bar se meni cini...
Trenutno, obrada HD materijala trazi DualCore CPU sto jaci to bolji naravno, RAM-a nikad malo, bar 4 GB, i naravno HDD raptore... Ivan je napisao da je potrebno 177MBps, pa eto zbog cega trebaju takvi kompovi, a kakve grafičke trebaju to sami pretpostavite... Npr, ja sam pokusao raditi na mom kompu (3,6GHz, 1GB RAM, SATA diskovi od po 200 GB, graf 256 MB), i zapinje, zapinje, sve zapinje, konvertovanje SD u HD radi oko 0.15 - 0.25x realtime (neisplativo)! SD u DVD leti, radi 1.0 - 1.6x realtime...
Za desetak godina to ce biti normalne stvari, al kako tehnika non-stop napreduje i kojim tempom napreduje, ko zna hocemo li uopšte koristi mikro-procesore, a dok ovo citamo cijene ovih PC-ova za obradu i samo HD TV-a premasuju cifru od par hiljada €...
I jos, kasetice, presnimavao sam ih, al necu vise: njihova cijena je 3 - 3,5€, al kad rikne glava kamere, opravka dodje koliko pola nove pa ni tu ne mozes biti pametan, nova ili opravka pokvarene... Govorim iz drugovog iskustava, nakon 2 godine glava kamere naprosto pukla (da, da pukla), opravka cca 700€, a to je taman cijena onih kasetica koje bi za toliko vrijeme snimili...
DVD RW - ne vidi potrebu za njima (i uopšte nisu skupi), imam par kamada nikad nisu upotrebljeni.
Arhiviram moje miniDv trake, u mislim da cu ih moci uporijebiti za par (desetina) godina, dok u nas zaživi HD imacemo nove kamere i novu opremu, a uspomene iz proslosti cemo gledati na TV-ovima koje necemo lako odnijeti u podrume.
|