Isao sam na eBay-u da reklamiram svoj software, krenulo dobro sve dok nisam dosao do mesta gde mi trazi kreditnu karticu, koju ja nemam, a cuo sam da moze to da se izvede i preko deviznog racuna. OK ali kako kad me pita koje je ime na kartici, a ne pita me koja je banka u pitanju.
Pita me da li koristim Credit Card / debit card (number), za Credit card znam sta je ali debit card (ja mislim da je to iznajmljena kartica), a ponudjene su mi:
Credit Card: Visa, MasterCard , American Express, Discover;
Debit Card: Visa, MasterCard
Da li je moguce da otvorim Credit Card na internetu bez ikakvog fizickog kontakta ili da iskoristim devizni racun.
Polako sam poceo da se upustam u vode e-Poslovanja, po meni je to zaista zanimljiv i moderan posao, samo zasad dosta zbunjujc.
Credit card je kreditna kartica koja ti omogucava da obaveze proistekle koriscenjem kartice izmiris u nekoliko mesecnih rata.
Charge card je kartica koja ti daje grace period od max. 30 dana, tj. na kraju obracunskog meseca dobijes racun koji moras da izmiris u celini.
Debit card (ili check card) je debitna kartica. Ovo znaci da ukoliko zelis da koristis karticu za placanje roba i/ili usluga, u trenutku koriscenja moras da imas raspoloziva sredstva na racunu za koji je vezana doticna kartica (najcesce je rec o dinarskom tekucem i/ili deviznom tekucem racunu).
U Srbiji klasicne kreditne kartice (dakle one koje ne zahtevaju garantni depozit - secured credit cards) ne postoje. Ali zato mozes u bankama da dobijes debitne kartice - samo proveri kod banke da li je karticu moguce koristiti i na internetu, iz razloga sto neke banke zabranjuju onlajn upotrebu iz bezbednosnih/sigurnosnih razloga. Takodje mozes da izvadis Internet (debitne) kartice kod Vojvodjanske (Visa) i Raiffeisen banke (Visa Virtuon).
Jedno pojasnjenje: eBay nije sajt za reklamiranje proizvoda, vec sajt gde prodajes svoje proizvode i/ili usluge. Na koji nacin planiras da naplacujes svojim kupcima?
Posto i ja prodaem program to sam se pitao.
To sam se i ja pitao.
Valjda ako zelis nesto da kupis, od pare koje imas na racunu se oduzmu vrednosti proizvoda koje zelis da kupis.
Sve kartice su imovina banke :) Procitaj sta pise na njihovoj poledjini.
Kartice sluze za placanja. Obrnut proces nije moguc, osim u slucaju da je rec o povratku novca 'chargeback' (kada si nesto platio, pa iz nekog razloga novac ti bude vracen)