Smarao sam vas na drugoj temi o kupovini MacBook Pro-a, ali sam blagim naprezanjem sivih ćelija zaključio da mi se više isplati za iste ili malo manje para kupiti jaču mašinu kod nas.
iMac i ja..ljubav na prvi pogled :)
Dvoumim se između 20" i 24" modela.
Prvo da kažem za šta mi mašina uopšte treba.
Bavim se fotografijom..treba mi mašina koja može bez problema da otvori 20-30 jpg fotografija (50-60MB podataka), ili malo manje RAW fajlova. Win laptop koji koristim za te stvari već 2 godine se baš jadan uguši, pa moram da radim jednu po jednu. Problem jeste kod njega i 512 RAMa i spor hard, a i jači procesor od M 1.4 ne bi bio na odmet.
Igre ne igram..sećam se da sam poslednju odigrao pre 6 meseci..neka pucačina iz prvog lica..mislim da nije Battlefield i
Soldier of Fortune..ako ima neka 3. :) Pre toga sam voleo da upalim Neverwinter Nights i odmorim se malo :) Ali da se vratim na fotografiju :)
Svestan sam da će oba iMaca iz moje dileme savršeno raditi posao. 24" sam uzeo u razmatranje samo zbog većeg ekrana, jer mi je muka od ovog 15" na 1024x768 na kome moram da isklikćem 30x da bih video sve uglove fotografije na kojoj radim. Procesor im je isti, hardovi i RAM takođe, a grafike su podjednake..zavisi uglavnom o enginu koje igre se radi.
Ono što me muči nije cena obe mašine, obe su mi skupe, ali bi se mogao ispružiti još i za 24-ku, već činjenica da ne kupujem 24" monitor, koji ću kad mi mašina zastari prebaciti na neku novu, nego 24" kućište :)
Koliku slobodu nadogradnje ostavlja Apple kod iMac-a (ili uopšte kod svojih računara). Razumem, može memorija i hard. Pretpostavljam i grafička. A procesor? Ta varijanta naknadne nadogradnje je ipak mnogo jeftinija investicija od prodaje stare mašine za 30% i kupovine nove.
Zanimam me vaša slobodna procena, šta mislite koliko dugo će obe ove mašine moći da se nadograđuju i prate novije verzije OS-a i programa. Na koliko staru mašinu mislite da ćete moći staviti 10.5 na proleće i npr. CS3, a da ona ostane skroz funkcionalna. Mislim da sam sledeće 2 godine sigurno miran, ali pošto su u pitanju Macovi, mogu li da računam na više? Znam da se taj period iz godine u godinu smanjuje. Znam i da će jedni staru mašinu prodati, a drugi je dati na poklon nekom bližnjem, ali gledajući iz sadašnjeg ugla, pričamo o 2000€ koji bi trebalo da se otplate kroz 2-3 godine pa još i da zarade nešto za investiranje u neku novu, a ako ne govorim o isključivo komercijalnoj upotrebi, kako da razmišljam o materijalnoj opravdanosti.
Ovo su neka moja razmišljanja na glas, a voleo bih da čujem i vaša :)
d520 C35 A40 S45i SL45i ME45i 3650 6600 SX1 P800
S65 P910i Wizard W810i P990i BlueAngel
6280 E61 iPhone Treo750 MioA701 KG275 iPhone3G
5000 E51 iPhone3GS Desire DesireHD E71
7110 iPhone4 Note Nexus Bold9780
100 Nexus4 Nexus5 Q10 Z3C
iPhone5C OnePlus2 S4 S7E HT70 Power5 Mate20Pro S22U Fold4 S23U