Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

DateTime samo kao date - Problem!

[es] :: .NET :: DateTime samo kao date - Problem!

[ Pregleda: 2649 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

CallMeSaMaster

Član broj: 43611
Poruke: 466
*.PPPoE-1164.sa.bih.net.ba.



+1 Profil

icon DateTime samo kao date - Problem!15.08.2006. u 16:08 - pre 170 meseci
Kako da napisem funkciju(VB) koja ce mi uzeti datum koji je u bazi (format sledeci: 15/08/2006 16:00:00) i da mi ta funkcija vrati samo datum bez vremena?

Osim toga ako sam stavio Date tipa shortDate zar nebi trebalo da se upisuje samo datum-ili sam nesto pogresno skonto?
Zasto postoje onda funkcije timestamp i DateTime(MSSQL)?

Hvala
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6004



+4616 Profil

icon Re: DateTime samo kao date - Problem!15.08.2006. u 16:24 - pre 170 meseci
Pogresno si skontao, short verzija datetime-a samo zauzima manje memorije i ima manji opseg datuma i manju rezoluciju za vreme, ali oba sadrze i datum i vreme. Timestamp je nesto sasvim deseto (a i timestamp je implementiran trenutno kao full datetime, ali je to podlezno promeni), ono sto ti pitas je razlika izmedu datetime i smalldatetime tipova u SQL-u.

datetime - Date and time data from January 1, 1753 through December 31, 9999, to an accuracy of one three-hundredth of a second (equivalent to 3.33 milliseconds or 0.00333 seconds) - 8 bytes

smalldatetime - Date and time data from January 1, 1900, through June 6, 2079, with accuracy to the minute.


Btw, u VB.NET-u Date property iz klase DateTime vraca samo datumsku komponentu (vreme je postavljeno na 12:00am)



Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

CallMeSaMaster

Član broj: 43611
Poruke: 466
*.europronet.ba.



+1 Profil

icon Re: DateTime samo kao date - Problem!15.08.2006. u 16:47 - pre 170 meseci
hvala za objasnjenje onda sam pogresno skonto.

A sto se tice DateTime klase to je tacno ali ga opet ispisuje na situ-a to je ono sto ne zelim.Znaci ako mogu nekako cisto datum da dobijem?
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6004



+4616 Profil

icon Re: DateTime samo kao date - Problem!15.08.2006. u 17:10 - pre 170 meseci
ToString() metod klase DateTime ima nekoliko overload-a, neki od njih primaju parametar format koji odredjuje ispis, pogledaj help za te overloade metoda za sintaksu. Takodje postoje ToXXXXString() metode za neke od predefinisanih formata (tipa, ToShortDateString(), ToLongDateTimeString(), itd)

Ako ispisujes datetime polje u gridu, postavi format {0:xxxx} gde je xxx format koji bi stavio u gornji ToString() metod.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

CallMeSaMaster

Član broj: 43611
Poruke: 466
*.europronet.ba.



+1 Profil

icon Re: DateTime samo kao date - Problem!15.08.2006. u 17:16 - pre 170 meseci
Da, ispisujem u gridu.Pogledat cu te overlode
thx
 
Odgovor na temu

sivan347
.NET Programer
Beograd

Član broj: 84406
Poruke: 101
*.fiberop.matgnet.com.



Profil

icon Re: DateTime samo kao date - Problem!16.08.2006. u 09:59 - pre 170 meseci
Ili u SELECT upitu radi CONVERT(nvarchar,tvojdatumizbaze,104). U upitu ce ti vratiti samo datum kao tekst.
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6004



+4616 Profil

icon Re: DateTime samo kao date - Problem!16.08.2006. u 11:57 - pre 170 meseci
Citat:
sivan347: Ili u SELECT upitu radi CONVERT(nvarchar,tvojdatumizbaze,104). U upitu ce ti vratiti samo datum kao tekst.


Ne bih preporucio iz dva razloga:

1. Neces moci da sortiras DataSet u aplikaciji
2. Ako jednog dana resis da lokalizujes aplikaciju trebljenje ovakvih forsiranih konverzija nije lak posao.


Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

Željko
Željko Turbić
top of the mountain

Član broj: 16217
Poruke: 89
*.adsl.static.sezampro.yu.



+6 Profil

icon Re: DateTime samo kao date - Problem!16.08.2006. u 12:10 - pre 170 meseci
Slažem se sa 'mmix'-om da konverzija u select-u nije najbolje rešenje, mislim da treba u definiciji kolone u datagrid-u stavis format u kom želiš da se prikazuje datum, nešto ovako:

Code:

        Dim colDate As New DataGridTextBoxColumn
        With colDate
            .HeaderText = "Kolona Datum"
            .MappingName = "ime_kolone_u_selectu"
            .Format="kakav_hoces_format_datuma"
        End With



pozdrav Željko
 
Odgovor na temu

CallMeSaMaster

Član broj: 43611
Poruke: 466
*.PPPoE-2959.sa.bih.net.ba.



+1 Profil

icon Re: DateTime samo kao date - Problem!16.08.2006. u 14:09 - pre 170 meseci
Da ovo nije najbolje rijesenje jer u sql nije problem ali meni upravo treba da uradim u .Net.Ustvari vec sam uradio.

Inace bih pitao u MSSQL forumu a ne .NET ali svakako hvala Vam svima.
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: DateTime samo kao date - Problem!

[ Pregleda: 2649 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.