Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Nekoliko pitanja

[es] :: C/C++ programiranje :: Nekoliko pitanja

[ Pregleda: 3157 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Kreso

Član broj: 7301
Poruke: 8
*.cmu.carnet.hr



Profil

icon Nekoliko pitanja08.02.2003. u 12:27 - pre 243 meseci
Cuo sam od prijatelja da razredi sluze grafici u c++.Jeli to istina?
Kako se uopce u c++ nactra bilo sto (recimo krug), jeli slicno kao u c-u, jer u c++ nisam vidio niti jednu graficku biblioteku.
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.beograd-3.tehnicom.net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: Nekoliko pitanja08.02.2003. u 22:59 - pre 243 meseci
A na koju grafičku biblioteku u C-u misliš? Ja ne znam ni za jednu koja je uključena u standardni (ISO/ANSI) C, a ti si sigurno čitao nešto o standardnom C++-u.

Grafičke biblioteke su usko vezane za sistem na kome se radi, i zato nisu uključene u standard. Zato daj potpuniji zahtev (platforma, vrsta aplikacije), i neko će već znati da ti preporuči neku biblioteku.

Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

Mrav
Aleksandar Mraović
.net programer u Wireless Media
Beograd

Član broj: 6532
Poruke: 279
*.beg.sezampro.yu

ICQ: 197419540


Profil

icon Re: Nekoliko pitanja14.02.2003. u 17:31 - pre 243 meseci
Nisi video graficke biblioteke za c++? to je cudno , postoje DirectX , Opegl( za 3d), gdi za windows itd.. Sve zavisi od toga za koji sistem i potrebu ti treba graficka biblioteka, samo biraj. vecina ovih biblioteka su pisane u c ili c++ tako da je njihovo koriscenje prilicno jednostavno (naravno recimo za 3d aplikacije najveci problem nije koriscenje f-ja vec poznavanje principa po kojima to radi, nesto matematike itd.)
Lepota je u jednostavnosti.

Cis.
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: Nekoliko pitanja14.02.2003. u 17:37 - pre 243 meseci
pa ni jedna od njih ne postoji u ANSI C-u niti u standardnoj biblioteci C++-a, a naravno da postoje brojne SDL, Andale (ili kako vec), i mnoge druge
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.beograd-1.tehnicom.net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: Nekoliko pitanja14.02.2003. u 23:27 - pre 243 meseci
Citat:
Mrav:
Nisi video graficke biblioteke za c++? to je cudno , postoje DirectX

Nema nikakve veze sa C++-om. C++ može na bilo kojoj platformi da radi, a DirectX baš ne radi srećno na bilo čemu osim Windows-a, i čak verujem da se može koristiti i iz drugih jezika (C, Delphi,...).

Citat:
Opegl( za 3d),

Hm, ne verujem da je ovo C++ biblioteka: radi se o opštem standardu (razvio Sun, ili SGI, sad sam zalutao, znam da je na S ;) za 3D funkcije, a interfejsi postoje za mnoge jezike (pa i za Python čini mi se, a ne bi ga baš nazvali programskim jezikom za 3D grafiku).

Citat:
gdi za windows

GDI za Windows je: kao prvo, C biblioteka; kao drugo, za Windows, a ne za C++.

Citat:

itd.. Sve zavisi od toga za koji sistem i potrebu ti treba graficka biblioteka, samo biraj. vecina ovih biblioteka su pisane u c ili c++ tako da je njihovo koriscenje prilicno jednostavno (naravno recimo za 3d aplikacije najveci problem nije koriscenje f-ja vec poznavanje principa po kojima to radi, nesto matematike itd.)


Hm, ne znam zašto je potrebno da se ti praviš pametan, kada sam se ja već pravio pametan, i rekao suštinu (bitan je sistem na kom se radi, i to nema mnogo veze sa C++-om).

A ti još nisi naveo nijednu „grafičku biblioteku za C++“.

Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

Mrav
Aleksandar Mraović
.net programer u Wireless Media
Beograd

Član broj: 6532
Poruke: 279
*.beg.sezampro.yu

ICQ: 197419540


Profil

icon Re: Nekoliko pitanja15.02.2003. u 02:29 - pre 243 meseci
Wooow, neko pokusa da pomogne a ljudi ga nepotrebno napadnu! Prilicno sam siguran da je covek pitao za biblioteke koje moze da koristi u c++ a ne strogo na biblioteke koje su pisane u c/c++ i u tom smislu directx ima veze sa c++ u tome sto se moze koristiti iz njega (napisan je u obliku COM objekata, a ne verujem da su ga pisali u basic-u vec verovatno u kombinaciji c/c++ i verovatno asembler). Opengl : vecina implementacija opengl-a jesu pisane u c/c++, ako te bas zanima MESA (mesa3d.org) je besplatna i source je dostupan (radi pod mnogim sistemima, windows included) i da moze da se koristi iz mnogo razlicitih jezika, c++, delphi, phiton, mislim i java, fortran i ne ne bih ga ni ja nazvao programskim jezikom za 3d grafiku (jedino sto se imalo priblizilo takvom pojmu je Cg).

Citat:
GDI za Windows je: kao prvo, C biblioteka; kao drugo, za Windows, a ne za C++.


prvi argument sam vec raspravio, a drugi je malo nepovezan, gdi se poziva preko seta grafickih f-ja, moze se koristiti iz c++, i da on je za windows sto sam i napomenuo.

Citat:
A ti još nisi naveo nijednu „grafičku biblioteku za C++“.


sve su ovo graficke biblioteke i jesu "za c++" tj. mogu se koristiti iz njega, ako cemo tako strogo svgalib je primer c/c++ biblioteke, koja uz graficke f-je nudi i kontrolu ulaza (mis,tastatura).

Cela poenta je bila da se nekome pomogne, ako ga zanimaju f-je kojima ce moci da napravi zanimljive graficke programe u danasnje vreme tesko da ce napraviti nesto mnogo zanimljivo sa svgalib, a nije trebalo raspravljati koje f-je su strogo pisane u c++ za c++ (koliko ja znam u standardne biblioteke i ne ulaze neke graficke f-je) u tom smislu sam zeleo da ukazem na neke mogucnosti sto prethodno u threadu nije bilo uradjeno.

No hard feelings
Lepota je u jednostavnosti.

Cis.
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.beograd-2.tehnicom.net

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: Nekoliko pitanja15.02.2003. u 07:08 - pre 243 meseci
Možemo mi nabrojati gomile grafičkih biblioteka koje se mogu koristiti iz C++-a, naročito zato što je taj jezik prisutan na skoro svakoj operativnoj platformi, ali ne postoji jedna koja radi na svim (čak ni SDL nije takva, kao ni bilo koja druga).

Zato sam tražio da pojasni kakvu to on biblioteku koristi iz C-a (pretpostavio sam Borland-ovu za DOS), i tada bi bilo moguće odgovoriti šta može koristiti. Mislim da je besmisleno nabrojati svaku biblioteku za koju ti (ili ja, svejedno) znaš, i samo više zbuniti čoveka, koji je očigledno početnik.

Zato, dosta o raznim gd-ovima, svgalib-ovima, Mesa3d-ovima i sličnim, dok se pitanje ne razjasni.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

Mrav
Aleksandar Mraović
.net programer u Wireless Media
Beograd

Član broj: 6532
Poruke: 279
*.beg.sezampro.yu

ICQ: 197419540


Profil

icon Re: Nekoliko pitanja15.02.2003. u 13:40 - pre 243 meseci
Slažem se, trabalo bi konkretno da nam kaže šta koristi i još važnije šta želi da napravi.
Lepota je u jednostavnosti.

Cis.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Nekoliko pitanja

[ Pregleda: 3157 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.