Xtraya je u pravu !
Telekom preko provajdera nam izvlači pare na bezobrazan način. Satelit je najbolja solucija po ceni, mada mi je čovek koji radi sa tom opremom rekao da je protok vrlo iseckan, odnosno da nije konstantan.
Što se tiče 10Mbs neko je pobrkao bitove i bajtove: 10Mbs je 10/8=1.25 Mb(megabajta), a što se tiče 60% protoka od deklarisanog kapaciteta tu je reč o komercijalnim i jeftinim uređajima (igračkama), a koji zadovoljavaju potrebe povezivanja računara u igraonicama i manjim mrežama gde opterećenje nije veliko. A i u tim uslovima ko danas koristi 10Mbit-a kad može da kupi 10/100Mbit-nu opremu. Pri opterećenju ovi uređaji daju samo 30% od normiranog protoka. Za stambenu zgradu ovi uređaji bi bili dovoljni pod pretpostavkom da neće svi u isto vreme jedni drugima da skidaju filmove pa da dođe do zagušenja mreže.
Ako se od mreže očekuje veliki protok, znam iz ličnog iskustva za mrežu sa 30 računara u jednoj velikoj firmi u kojoj su korišćeni 3D programi koji su se pokretali sa servera a ne sa korisničkog računara, nema govora o običnim switch-evima već se koriste CISCO koji daju čak 85% protoka od normiranog pri punom opterećenju - samo na testu nikad nije toliki u realnom radu, a za cenu bolje nepitaj.
Osvrnuo bih se na 10Mbps FreeSpaceOptics link jer upravo već nekoliko meseci radim na projektovanju takvog samo na 155Mbit/s dometa do 6km, pa me zanima dali ću imati ozbiljnu konkurenciju, pošto vidim da se i još neki zanimaju za iste stvari.
-Na sajtu
http://www.yulinks.co.yu/terra/uvod.htm sam video da je link prvobitno bio projektovan u vidljivom delu spektra što je apsurdno i da je doživljeno bolno iskustvo (nije šala) - pa i deca sa filmova znaju da je laser opasan, pretpostavljam da si radio sa LED diodama i da ti se ništa strašno nije dogodilo. Ako radiš sa laserima moraš biti pažljiv jer svaki laser iznad 20mW je opasan za vid, a iznad 60mW za kožu.
-Dali ste uradili projekat pouzdanosti i raspoloživosti ovakvih sistema sa određenu lokaciju - u našem slučaju Beograd.
Pre nekih 8 godina prvi put sam se susreo sa mikrotalasnom tehnikom - radio sam na ugradnji NMT900, GSM baznih stanica i 10Ghz mikrotalasnih linkova pa me je samo projektovanje ovih uređaja još tada zaintrigiralo.
Trenutno radim na razvoju mikrotalasnih uređaja između ostalog oscilatora, filtera, dipleksera, modulatora, demodulatora, pojačavača i antenskih sistema na učestanostima od 1 do 35Ghz.
Na prvoj strani sajta sam video da će te pokušati da napravite 500Mbit/s mikrotalasni link pa me zanima ako nije greška u jednoj nuli :
-Da li imate 100 Ghz spektralni analizator, koji vam je neophodan ako hoćete toliki protok, a za one koji neznaju košta više nego tri nova Porsche-a ?
-Gde ste našli koder, enkoder, modulator i demodulator sa tolikim protokom i ko će da vam proda - ja još nisam video da iko najavljuje da će da napravi nešto slično mada sam odlično upoznat sa ovom problematikom ?
-Na kojoj frekvenciji će raditi lokalni oscilator i kolika vam je očekivana stabilnost i izlazni nivo spektralne gustine snage šuma ?
-Koliki je očekivani BER ?
Nadam se da nisam bio previše napadan sa ovim pitanjima, samo mi je želja da saznam da li kod nas neko radi nešto ozbiljno.