Citat:
Na kakvu ustedu mislis? Na neplacanje lokala? Pa ako vodis prodavnicu gde se cesto menjaju cene, trebaju ti ljudi za promenu cena, pa ti trebaju ljudi za nabavku prozivoda,...a za to ti treba lokal... dakle - ustede nema.
Garaza (ili smo zaboravili Yahoo)? Pa nek je i lokal - ali nije isto imati elitnu prodavnicu u centru grada i zadnji sprat neke zgrade sa 5 racunara. Razlika u ceni rente je bar 5 puta... (bar je tako u Nisu)... Zato, prijatelju, ne mozes uporedjivati lokal sa kancelarijom...
Citat:
Kao sto rekoh - treba ti lokal za ljude koji ce da rade na tom sajtu. Ako je to samo jedan covek, tesko ce to da postigne. Dalje, treba ti software za unos, izmenu i slicno. Ako neces da koristis free php skriptove koji vrlo lako mogu biti busni, moraces da platis takav software. A to ne kosta malo....
Lokal za ljude koji ce da rade na sajtu? Pa sada postoje sajtovi na kojima rade ljudi koji se u zivotu nisu licno videli (tzv outsourcing - en.wikipedia.org/wiki/Outsourcing ) - ako je negde moguce raditi iz svog doma i na radnom mestu koje je kilometrima daleko - to je onda internet... Sto se tice softvera - ionako jos uvek ne obradjuju kod nas kartice, pa nema opasnosti od kradje istih (eto jedne nazovi pozitivne stvari u tome sto ubek kasnimo za svetom). Pa nek je i opensource - znam brdo sajtova koji ga koriste, pa i kad ga neko obori, svaki kvalitetan hosting ima dnevni backup - pa jedno dugme i sve se vrati u normalu...
Citat:
Sve ovo što priča Ljupče, lično mogu da potvrdim, jer sam video knjizaru.com na delu.
Nikako ne mozemo generalno odredjivati stvari i uzimati zakljucke kao potvrdjene teorije na osnovu jednog iskljucivog tipa e-prodavnice. Nije isto prodavati knjige i bagere ni u klasicnim firmama, a kamoli na internetu... Prema tome, svaki tip ima svoje za i protiv, pa ko se kako snadje...
-----
Toliko o komentarima na vase komentare... Ali mi kod nas ne mozemo jos uvek o e-shopping-u u pravom smislu te reci, jer kao sto smo pomenuli - jos uvek nema online procesuiranja kreditnih kartica. Sto se mene licno tice, igrom slucaja sam imao podatke o poslovanju jedne klasicne prodavnice racunara, tako da ja znam ovu drugu stranu (nisam imao licnog iskustva sa e-prodavnicama) i znam kakvi su troskovi, koji se problemi najcesce javljaju, i sta sve moze upropastiti planiranu dobit.
Sa druge strane, moj prijatelj iz Engleske ucestvuje u radu par e-prodavnica koje svoj rad baziraju na cistom e-poslovanju (znaci nemaju maloprodaje, niti magacine, niti sve te ljude o kojima se pominje u prethodnim porukama).
Sto se tice samih podataka, znam da su mesecni troskovi jedne od tih e-prodavnica oko 5.000 funti, sto jeste velika cifra za nas, pa cak i za engleze, ali me ovi troskovi samo navode na pomisao kolika je dobit (do tog podatka, naravno, nisam mogao doci...) Inace prodavnicu vode 2 operativca - 1 administrator (50% radnog vremena), 1 zaduzen za pracenje narudzbina i isporuka (100% radnog vremena) i jedna cura koja je postavljena od strane vlasnika - nesto kao menadzer + 2 zaposlena u Indiji (oni rent-a-call-centri sa ljudima koji odgovaraju na pozive - support) koji su zaduzeni za odnose sa klijentima (placene usluge specijalizovanoj firmi). Pored toga, za promociju je zaduzena neka firma koja se inace time bavi, po principu placene usluge na godisnjem nivou.
Inace, taj shop je poceo sa radom uz koriscenje free php skripti i par stotina funti pocetnog kapitala, od cega je oko 100 funti otislo na registraciju firme... Ok, neko ce reci - srecom su uspeli. Medjutim, ono sto je vrlo bitno - proizvodi u online shopu su JEFTINIJI od istih proizvoda koji se nalaze u maloprodajama, nekih 3-5%. Odatle meni ideja da bi i kod nas bilo logicno da budu jeftiniji... Druga stvar koja je bitna - cak i da su propali, propalo bi im tih 200ak funti, i nista vise...
i za kraj ovog iscrpnog odgovora ne mogu a da ne citiram sledece:
Citat:
Ako mislis da je tako lako zadovoljiti online prodaju, izvoli, probaj. Pa reci nakon nekoliko meseci kolika ti je zarada.
Druze, ja kad bih sad krenuo sa online prodajom, dve godine ne bih ni ocekivao zaradu, jer mi je to nekako normalno. Pored svih poteskoca koje su nabrojane u temi e-poslovanje, samo hudini moze ovog momenta u Srbiji voditi uspesnu online prodavnicu sa dobrom zaradom i bez ikakvih problema... Ali to nije razlog da se ne pocne (kao sto vec jeste - sto je zadovoljavajuce), pa ce se vremenom menjati stvari (cak i u ovoj Srbiji), i izaci ce na svetlo dana (ups!!-neta...) jedna jaka online-prodavnica koja ce imati i taj faktor zadovoljen - zaradu.
Do sada sam radio na dosta projekata, cesto ne zbog zarade nego zbog zadovoljstva (navodim ti kao primer sajt
www.gotoserbia.co.uk) gde nisam uzeo ni od koga ni dinara a licno sam ulozio 70 funti (nije nesto, al nije ni malo...) i to iz ciste zelje da, dok sam bio u Engleskoj, mogu onim englezima reci - e na ovom sajtu mozes na engleskom jeziku dobiti informacije o turistickim lepotama Srbije... Kada hosting od dve godine prodje, dacu gratis nekome da preuzme sajt (zainteresovani - javljajte se
) - e to ti se zove "u inat"
Zbog toga cu pazljivo razmotriti svoj savet da probam sa tom online prodavnicom, jer volim kad me neko otvoreno izaziva smatrajuci me nestrucnim za nesto iako me nije ni upoznao
A ono - za smanjenje cena - jos niste dali dobru argumentaciju...
i tako nastade internet...