Citat:
A sa kojim Mac modelom se porede te mašine?
Stvarno mi nije namera da advokatišem, i ja razmišljam o Mac-u ali koliko vidim po Appleovim radnjama stvarno su preskupi u odnosu na slične Dell-ove mašine. Plus mora da se plati Windows po ne-OEM ceni (svaka čast onima koji mogu bez Windowsa, ali ja nisam jedan od njih).
Mislim da je ljubisha napisao MacBook Pro u poruci, ako nije, mislim da je reč o MacBook Pro 17" i adekvatno konfigurisanom Dellovom laptopu.
Problem kod Apple je što nemaš gomilu modela pa da biraš. Na primer, neću takav procesor, hoću neki drugi, hoću da imam sve što ima u MacBook Pro 17", ali da imam mašinu sa monitorom od 15". Zato i govorimo o "adekvatnom" ili "isto konfigurisanom" Dellu.
Što se licence za Windows tiče, čini mi se da sam pre neki dan pročitao da možeš, barem u SAD, da pozoveš Microsoft i "preneseš" OEM licencu sa PC-a na Intel Mac, ali se takođe sećam da su rekli da je to toliko komplikovana procedura da je lakše kupiti novu licencu. Ako iskopam link gde sam to pročitao, poslaću ga ovde.
A ti si upravo pomenuo još jednu razliku: Mac je trenutno jedini računar na koji možeš da instaliraš i normalno koristiš sva tri mainstream OS-a današnjice: Mac OS X, Windows i Linux.