Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?

[ Pregleda: 3049 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

inherited
Novi Sad

Član broj: 95516
Poruke: 219
*.neobee.net.



Profil

icon Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?22.06.2006. u 00:59 - pre 188 meseci
Evo ovako, imam polje DATUM (type: Text), ciji je format 21.6.2006 !!!
Postavio sam dva TEdit-a i filtriranje sam odradio:
Code:

   with ADOQuery do
    begin
    Close;
    SQL.Clear;
    SQL.Add('SELECT * FROM TABELA');
    SQL.Add('WHERE (DATUM BETWEEN ' + QuotedStr(EditDatum1.Text) + ' AND ' + QuotedStr(EditDatum2.Text)+')');
    Open;
   end;

Sta je problem? Kad u EditDatum1 unesem (15.6.2006), a u EditDatum2 ( 20.6.2006 ), filtriranje se odradi samo ako oba datuma postoje u koloni.
Meni treba da, ako otkucam (10.1.2006) i (15.4.2006) izbaci sve redove koji sadrze datume izmedju ova dva, ukljucujuci i njih, ako postoji takva vrednost, a ako ne samo vrednosti izmedju njih?! Hocu sve redove koji imaju datum izmedju ova dva zadana, ukratko?!!!

Hvala unapred...
 
Odgovor na temu

marcha
Nikola Marcic
Beograd/Leskovac

Član broj: 6454
Poruke: 108
*.83.eunet.yu.

ICQ: 156892888


+1 Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?22.06.2006. u 05:00 - pre 188 meseci
Problem je sto si polje datum definisao kao Text i onda tvaj uslov iz upita trazi stringove a ne datume. Sa kojom bazom radis? Ako baza podrzava customizaciju podataka probaj ovako:
Code:

select *
from tabela
where cast(datum as date) between :datum_od and :datum_do

Ako ne ide ovako, moraces da promenis format polja i radice i tvoj upit.

Marcha
-----------------------------------
Pretpostavka je majka zajeba.
 
Odgovor na temu

inherited
Novi Sad

Član broj: 95516
Poruke: 219
*.neobee.net.



Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?22.06.2006. u 09:13 - pre 188 meseci
Radim sa Access-om, OK, definisacu polja kao Date-Time. Postavicu dva DateTimePicker1(datum-od)
DateTimePicker2(datum-do). E, sad u ovoj situaciji kako da resim problem koji sam naveo u
prvom postu? Molim, ako mozete da pokazete na ovom primeru:
Code:

with ADOQuery do
 begin
 Close;
 SQL.Clear;
 SQL.Add('SELECT * FROM TABELA');
 SQL.Add('WHERE (DATUM BETWEEN ' + ??? + ' AND ' + ??? +')');
 Open;
end;
 
Odgovor na temu

marcha
Nikola Marcic
Beograd/Leskovac

Član broj: 6454
Poruke: 108
*.165.eunet.yu.

ICQ: 156892888


+1 Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?22.06.2006. u 12:30 - pre 188 meseci
Probaj ovako
Code:

with ADOQuery do
 begin
 Close;
 SQL.Clear;
 SQL.Add('SELECT * FROM TABELA');
 SQL.Add('WHERE DATUM BETWEEN :datum_od AND :datum_do');
 Parameters.ParamByName ('DATUM_OD').AsDateTime:=DateTimePicker1.Date;
 Parameters.ParamByName ('DATUM_DO').AsDateTime:=DateTimePicker2.Date;
 Open;
end;

Marcha
-----------------------------------
Pretpostavka je majka zajeba.
 
Odgovor na temu

inherited
Novi Sad

Član broj: 95516
Poruke: 219
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?22.06.2006. u 13:49 - pre 188 meseci
Dva pitanja:

1)Odradio sam:
Code:

with ADOQuery do
 begin
  Close;
  SQL.Clear;
  SQL.Add('SELECT * FROM LICA');
  SQL.Add('WHERE DATUM BETWEEN :DATUM_OD AND :DATUM_DO' );
  Parameters.ParamByName ('DATUM_OD').AsDateTime:=DateTimePicker1.Date;
  Parameters.ParamByName ('DATUM_DO').AsDateTime:=DateTimePicker1.Date;
  Open;
end;

ali greska:
Citat:

[Error] Unit1.pas(72): Undeclared identifier: 'AsDateTime'

Gledao sam u help-u i koliko sam skontao, spada pod System (unit)???
Mala pomoc mi treba? Ubacio sam u uses System, ali greska!

2)U DBGrid-u imam kolonu Status. Za nju sam property PickList
dodao:
AKTIVAN
NIJE AKTIVAN
Kad je program aktivan tad u dbgrid-u u toj koloni mogu za odredjen record (red)
da menjam vrednost (AKTIVAN-NIJEAKTIVAN). Kako da odradim da mi izmena koju
izvrsim ostane u tabeli?

Citat:
Pretpostavka je majka zajeba...


 
Odgovor na temu

_v!rus_
BGD

Član broj: 40451
Poruke: 313
*.zaslon-telecom.si.



+1 Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?23.06.2006. u 09:21 - pre 188 meseci
Ukloni space
Code:

ParamByName ('DATUM_OD') 

           |
           V

ParamByName('DATUM_OD')
 
Odgovor na temu

inherited
Novi Sad

Član broj: 95516
Poruke: 219
*.neobee.net.



Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?23.06.2006. u 12:10 - pre 188 meseci
Probao sam ali opet:
Citat:

[Error] Unit.pas(72): Undeclared identifier: 'AsDateTime'

Code:

   with ADOQuery do
    begin
    Close;
    SQL.Clear;
    SQL.Add('SELECT * FROM LICA);
    SQL.Add('WHERE DATUM BETWEEN :DATUM_OD AND :DATUM_DO' );
    Parameters.ParamByName('DATUM_OD').AsDateTime:=DateTimePicker1.Date;
    Parameters.ParamByName('DATUM_DO').AsDateTime:=DateTimePicker2.Date;
    Open;
   end;

Jel treba nesto da se doda u uses?
 
Odgovor na temu

Bojan Kopanja
Bojan Kopanja
Senior Web Developer, ZeusSoftware
Stara Pazova

Član broj: 6155
Poruke: 507
80.93.238.*

ICQ: 346697685
Sajt: www.zeussoftware.rs


Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?23.06.2006. u 21:15 - pre 188 meseci
Stavi ovako:
Code:
Parameters.ParamByName('DATUM_OD').Value:=DateToStr(DateTimePicker1.Date);


i radice ti 100%!
 
Odgovor na temu

ivanho
slobodni umetnik
Beograd

Član broj: 28465
Poruke: 73
*.maksnet.net.



Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?23.06.2006. u 22:11 - pre 188 meseci
Citat:
inherited
Jel treba nesto da se doda u uses?


Probaj da dodas DB
 
Odgovor na temu

inherited
Novi Sad

Član broj: 95516
Poruke: 219
*.neobee.net.



Profil

icon Re: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?24.06.2006. u 10:38 - pre 188 meseci
Reseno... Hvala....
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Filtriranje od datuma do datuma?!!! Problem?

[ Pregleda: 3049 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.