Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??

[es] :: .NET :: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??

[ Pregleda: 3941 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

refa
Tuzla

Član broj: 60356
Poruke: 59
*.dlp98.bih.net.ba.



Profil

icon kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??18.06.2006. u 23:29 - pre 188 meseci
ovako radim projekat s C# i oracle sql serverom, pravim aplikaciju u kojoj mi je obavezno da imam jednu konekcijsku formu na bazu podataka kako bi se aplikacija nakacila, to sam odradio, medjutim drugi dio je da napravim nesto poput nekog script editora u kome se mogu kucati sql naredbe i hvatati rezultati sa servera i to je odradjeno.
Problem je to sto nemogu konekcioni string koji koristim za konektovanje proslijediti iz login forme u ovu sql scriptnu
jer nakon logovanja zatvara mi se ta login forma i otvara mdiForma koja sadrzi ostale dzigabeze ukljucujuci i ovu formu.
Dali je uopce moguce dakle username i password iz login forme, koja se nakon klika na connect zatvara sa this.close(); moze proslijediti u drugu formu???
hvala

refa
 
Odgovor na temu

Ognjen_NS
NoviSad

Član broj: 76177
Poruke: 82
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??18.06.2006. u 23:57 - pre 188 meseci
postavis u klasi login

public string ime;
public string pass;

zatim u click metodi iste klase
Code:

          ime = textBoxUserName.Text;
         pass = textBoxPassword.Text;


onda u drugoj klasi definishesh globalne prtomenljive
public string GlavnaIme;
public string GlavnaPass;

pa onda nakon klika u metod za pozivanje logina :

Code:

            LogIN login = new LogIN();
            
            login.ShowDialog();
           
           GlavnaIme  = login.ime;
           GlavnaPass = login.pass;


Valjda je to to, sto si trazio
 
Odgovor na temu

Oliver Klaćik
Vice President, Thunder Road Software
Inc.
Stara Pazova

Član broj: 34059
Poruke: 242
80.93.231.*

Sajt: www.thunderroadsoftware.c..


Profil

icon Re: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??19.06.2006. u 10:02 - pre 188 meseci
Ja u tom slučaju, uglavnom, napravim klasu u root namespace-u aplikacije i u njenim shared (static) poljima čuvam sve vrednosti koje ne želim da stavljam u application settings.
Oliver 'FAQ' Klaćik
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6023



+4621 Profil

icon Re: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??19.06.2006. u 15:04 - pre 188 meseci
Iskoristi ono sto ti je Oliver rekao, ili iskoristi singleton pattern da kreiras globalni objekat koji ce ti covati ovakve informacije...


Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

refa
Tuzla

Član broj: 60356
Poruke: 59
*.dlp469.bih.net.ba.



Profil

icon Re: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??19.06.2006. u 16:19 - pre 188 meseci
ok to radi, no sad imam problem tipa formi.
evo o cemu je zapravo rijec.
imam dvije forme koje su imenovane kao "login.cs" i "main.cs"
prvo se pogrece forma login.cs nesto poput windowsovog dialup terminala u nju dakle unesem username i pass
i sacuvam u public varijable username i password.
########################
public main f2 = new main();
f2.username = txtUsername.Text;
f2.password = txtPassword.Text;
f2.show();
this.close();
########################

to je problematicni dio koda, naime ukoliko zatvorim formu login.cs sa this.close automatski se zatvara i f2, tj main forma jer je ona tretirana kao dijete, ako stavim this.hide(); isto se sakrije i forma main, kako da nakon klika na connect formu login.cs ucinim nevidljivom ili ugasim je a nastavim radit sa mdi formom main.cs
da josh nesto ukoliko zatvorim formu login.cs uposte se stringovi username i password ne prekopiraju u main.cs to sam testiro.
korisitm visual studio 2005 //nije beta verzija
hvala unaprijed

refa
 
Odgovor na temu

Oliver Klaćik
Vice President, Thunder Road Software
Inc.
Stara Pazova

Član broj: 34059
Poruke: 242
80.93.231.*

Sajt: www.thunderroadsoftware.c..


Profil

icon Re: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??19.06.2006. u 16:59 - pre 188 meseci
Formu Login napravi i prikaži u Load događaju forme Main (ili čak konstruktoru), tako da ti Main forma, zaista i bude 'Main' forma, a Login da bude njen child. Onda kada user zatvori Login formu, forma Main nastavlja učitavanje (naravno, ako Login formu prikažeš sa ShowDialog).
Oliver 'FAQ' Klaćik
 
Odgovor na temu

refa
Tuzla

Član broj: 60356
Poruke: 59
*.dlp48.bih.net.ba.



Profil

icon Re: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??19.06.2006. u 18:19 - pre 188 meseci
okk hvala rijesio sam
najbolji ste :)

refa
 
Odgovor na temu

sstanko78
Novi Sad

Član broj: 19139
Poruke: 411
*.nordnet.ws.



Profil

icon Re: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??20.06.2006. u 09:31 - pre 188 meseci
Za podesavanja, login informacije konekcione stringove i sl.,
mozes da upotrebis singleton pattern http://en.wikipedia.org/wiki/Singleton_pattern
To ti je nesto kao objekat koji se moze instancirati samo jednom , a moze se
"dohvatiti" bilo gde iz tvog programa.

Primer

Code:

public sealed class Singleton
{
    static readonly Singleton instance=new Singleton();

    // Explicit static constructor to tell C# compiler
    // not to mark type as beforefieldinit
    static Singleton()
    {
    }

    Singleton()
    {
    }

    public static Singleton Instance
    {
        get
        {
            return instance;
        }
    }
}
 
Odgovor na temu

spectra
BiH

Član broj: 34933
Poruke: 19
*.hermes.si.



Profil

icon Re: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??20.06.2006. u 13:23 - pre 188 meseci
refa: "okk hvala rijesio sam
najbolji ste :)"

Dobra je praksa da se prikaze rjesenje problema.
Carpe diem!
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: kako da varijablu ucinim vidljivom u svim formama??

[ Pregleda: 3941 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.