Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

VB.Net dll u C#.Net

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: VB.Net dll u C#.Net

[ Pregleda: 3621 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Zoran9707
Zoran Milutinovic
programer
Nis

Član broj: 90048
Poruke: 59
*.vdial.verat.net.



Profil

icon VB.Net dll u C#.Net17.06.2006. u 08:58 - pre 174 meseci
Napravio sam dll-ove koje sam radio u VB.Net.

Da li mogu da iskoristim funkcionalnost tih dll-ova u nekom novom C#.Net projektu jer bi hteo da se preorjentisem na C#.

Naravno u C#.Net projektu da stavim reference na VB.Net dll-ove i da pozovem i da iskorstim sve funkcije, procedure, property-je tih VB.Net dll-ova.

 
Odgovor na temu

Dejan Vesic
Dejan Vesic
CEO
IGT Ogranak Beograd
Beograd

Član broj: 84929
Poruke: 217
*.ptt.yu.

Sajt: www.vesic.org


+1 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net17.06.2006. u 09:08 - pre 174 meseci
Citat:
Zoran9707: Napravio sam dll-ove koje sam radio u VB.Net.

Da li mogu da iskoristim funkcionalnost tih dll-ova u nekom novom C#.Net projektu jer bi hteo da se preorjentisem na C#.

Naravno u C#.Net projektu da stavim reference na VB.Net dll-ove i da pozovem i da iskorstim sve funkcije, procedure, property-je tih VB.Net dll-ova.


Apsolutno.

Bez obzira koji .Net jezik se koristi, rezultujući asembli se može koristiti u bilo kom sledećem projektu (koji god jezik da se koristi).

To je jedna od glavnih prednosti .Net Frameworka.
 
Odgovor na temu

ika999
Nis

Član broj: 1631
Poruke: 32
*.83.eunet.yu.



Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net18.06.2006. u 13:26 - pre 174 meseci
Tako je i zamisljen.
Mada u praksi to ne izgleda tako.
Ja sam imao problema prilikom koriscenja reference na dll pisan u C#, inace pisem u VB-u i ne vidim razlog zasto bi se preorjentisao na C#, jer imaju istu funkcionalnost u .NET-u.
Ika
 
Odgovor na temu

Dejan Vesic
Dejan Vesic
CEO
IGT Ogranak Beograd
Beograd

Član broj: 84929
Poruke: 217
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: www.vesic.org


+1 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net18.06.2006. u 13:55 - pre 174 meseci
Zbog specifičnosti VB.Net-a oko prenosa parametara i tipova struktura koje poznaje (ovo je problem VB.NET-a kao jezika, ne samog .Net frameworka) kada pišete C# asembli koji će biti korišćen od strane VB.NET-a, o tome se mora voditi računa.

Što se izbora jezika tiče, to je manje-više stvar ukusa - sve što uradite u jednom, može i u drugom (sem minornih stvari, kao što je nedostatak podrške za "unsafe" kod u VB.NET-u)

C# je napravljen specijalno kao "glavni" jezik za .Net framework i kao odlična platforma za prelazak C++ i Java programera; on je i "pravi" Object Oriented jezik, tj. pisan je kao takav, dok je OO kod VB-a nastao "nasilnim" načinom.

VB.NET je kao i svi VB-ovi basic u koji je silom ugurano sve što treba za .Net programiranje; po mojoj ličnoj oceni, a i oceni VB programera firme u kojoj radim, C# je bolji za migraciju na .Net nego učiti rogobatne sintaksne konstrukcije u VB.NET-u. Glavna prednost, a to je laka migracija sa postojećih VB 6.0 aplikacija na VB.NET prosto ne postoji (ovo je probano na više od 20 veoma velikih aplikacija).

So, ako ste srećni sa VB-om, ne želite ništa više / drugačije, koristite VB.NET.

Ako hoćete moderan OO jezik koji je pisan zajedno sa .Net frameworkom, preporučujem C# (moj lični favorit).

Opet, ovo nije da bi se počeo flame war - sve ovo je moje lično mišljenje i ništa više.

[Shadowed: obrisan nepotreban citat.]

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 19.06.2006. u 04:19 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Zoran9707
Zoran Milutinovic
programer
Nis

Član broj: 90048
Poruke: 59
195.252.113.*



Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net19.06.2006. u 00:29 - pre 174 meseci
Malo sam sada zbunjen.

Znam ja da C# ima prednosti nad VB.Net-om ali nije mi bas najjasnije da li mogu
VB.Net dll-ove da iskoristim u C# projektu.
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12671



+4666 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net19.06.2006. u 03:20 - pre 174 meseci
Mozes.
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6006



+4617 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net19.06.2006. u 15:15 - pre 174 meseci
Vidim da su ti vec odgovorili da moze, ali niko ne rece kako.

postoje dva nacina:

1. Ukljuci VB.NET projekat kao deo istog solution-a gde ti je c# projekat. Iz C# uradi Add Reference i ziaberi VB.NET projekat iz "Project" tab-a. To ce osigurati da ako napravis izmene u VB.NET projektu C# dobije najsveziju verziju dll-a i omogucavati da debagujes vb,net kod kad se poziva iz C# aplikacije.

2. Ako hoces samo da koristis DLL bez sorsa, postavi ga negde na HD, i idi u Add Reference, u tab "Browse" (ako je vs2005) ili klikni na dugme "Browse" (ako je vs 2003) i "otvori" taj DLL, to ce ga dodati u listi referenci.


Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

kaan
Kaurin Andrej
Telerik, Bulgaria
Banjaluka

Član broj: 1741
Poruke: 109
*.broadband.blic.net.

ICQ: 47193919


Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net21.06.2006. u 12:19 - pre 174 meseci
Citat:
Vidim da su ti vec odgovorili da moze, ali niko ne rece kako.
...i zasto :-)

Kada kompajliras VB.NET ili C# u stvari ih prevodis u Intermediate Language a tek onda po izvrsavanju (sad u .NET 2.0 je drugacije) se dobija pravi kompajlirani kod za izvrsavanje.

Pozdrav
Kaurin Andrej
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6006



+4617 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net21.06.2006. u 14:25 - pre 174 meseci
Citat:
kaan(sad u .NET 2.0 je drugacije)


Kako je drugacije? Mozda sam nesot propustio, ali MSIL/JIT kompajliranje je i dalje mehanizam po kojem .NET 2.0 radi...
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

Juan Carlos
Argentina

Član broj: 96407
Poruke: 6
*.enersis.cl.



Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net21.06.2006. u 15:28 - pre 174 meseci
Pa nije sve bas tako, da bi se koristio asembli napisan u jednom programskom jeziku u nekom drugom jeziku, npr asembli u vb.net da koristis u C#. Trebao bi, ili makar bilo bi pozelljno da asembli oznacis atributom
Code:
[assembly: CLSCompliant(true)]

sto normalno znaci da je csl kompatibilan, tj da su svi njegovi tipovi u clanovima koji su vidljivi izvan klase cls kompatibilni(clanovi koji nisu vidljivi izvan klase nisu ni bitni posto im nemozes pristupiti iz van klase tj iz asemblia u C#), normalno mozes ako hoceh da izlozis i metode koje nisu kompatibilne ali onda moras da ih oznacis sa
Code:
[CLSCompliant(false)]

Ovaj atribut ako se koristi tip koji nije cls kom. prilikom kompajliranja javlja error kao npr
Code:
error cs3001: Argument type nesto is not CLS-compliant

Normalno ovo nemoras da koristis ali neces biti siguran da je tvoj asembli cls kompatibilan.
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6006



+4617 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net21.06.2006. u 15:57 - pre 174 meseci
Citat:
Juan Carlos: Pa nije sve bas tako, da bi se koristio asembli napisan u jednom programskom jeziku u nekom drugom jeziku, npr asembli u vb.net da koristis u C#. Trebao bi, ili makar bilo bi pozelljno da asembli oznacis atributom
Code:
[assembly: CLSCompliant(true)]


I da i ne
CLSCompliant atribut je tu iz generalno tog razloga, ali u ovom slucaju to nema veze. Radi se u glavnom o nekoliko value types koji imaju specijalno procesiranje u MS kompajlerima a koji nisu obavezni niti predvidjeni CLS standardom i ovaj atribut je tu da te dovede u red kako bi assembli radio i kroz 3rd party designere/kompajlere van MS sveta. VB.NET i C# su Microsoft kompajleri i oba podrzavaju to specijalno procesiranje i nema preke potrebe da se kod kiti ovim atributom (btw, kompajler izbacuje warning, ne gresku)
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.lionbridge.com.



+6 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net21.06.2006. u 17:01 - pre 174 meseci
Citat:
mmix: VB.NET i C# su Microsoft kompajleri i oba podrzavaju to specijalno procesiranje i nema preke potrebe da se kod kiti ovim atributom (btw, kompajler izbacuje warning, ne gresku)


A ipak bih najtoplije preporučio korišćenje ovog atributa ako pišete komponente koje bi trebalo da se koriste i iz drugih jezika. A povrh toga i FxCop :)
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6006



+4617 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net21.06.2006. u 19:32 - pre 174 meseci
A moze i tako :)

Ja i dalje nisam rad da to preporucujem kao narodni lek. Da se razumemo, ne zalazem se ja ovde za anarhiju u kodiranju, ali se zalazem za to da svaki tim sam odabere kojim ce putem ici. Za projekte koji su kompletno inhouse i za koje se zna gde ce i kako raditi, dodatni trosak za compliance-u sa standardom i nije uvek pozeljan.


PS: I da, FxCop je grozomoran. :) Mislim da je compliance sa ovim alatom definitivan overkill :) Da ne pominjem da ni .NET fabricki asembliji ne prolaze kroz FxCop (System.Data ima 13346 issues :D)



Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.lionbridge.com.



+6 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net21.06.2006. u 20:15 - pre 174 meseci
Naravno, zavisi od scenarija upotrebe. Ako je ceo projekat rađen u C#-u ne vidim razlog da se izbegava uint u interfejsu. Ako praviš komponente za širu upotrebu, ili možda čak prodaju, CLSCompliant je vrlo preporučljiv.

A FxCop je lek za pacere :) Kad sam radio u timu koji je više koristio .NET, propustio sam kod nekih lokalnih "gurua" i mnogo ih iznervirao, hehehe.
 
Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6006



+4617 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net21.06.2006. u 21:19 - pre 174 meseci
Citat:
Dragi Tata: FxCop je lek za pacere Kad sam radio u timu koji je više koristio .NET, propustio sam kod nekih lokalnih "gurua" i mnogo ih iznervirao, hehehe.


Haha, moram da priznam da je i mene prvobitno uhvatio "nespremnog" . Dodatna nezgodacija je sto analiza ume da potraje i po minut pa si izlozen i dodatnom stresu da gledas kako issue brojac ide ne kroz desetine, nego kroz hiljade otkrivenih issue-a i efekat je tako obeshrabrujuci da taman imas vremena da prodjes kroz svih pet psiholoskih faza: negiranje, bes, racionalizacija, depresija i na kraju prihvatanje situacije da ti u stvari nemas pojma sa programiranjem

Sad ga redovno osvezavam iz slicnih razloga kao i ti. Surovo ali veoma zabavno
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
Odgovor na temu

dexterorc

Član broj: 95265
Poruke: 4
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net05.07.2006. u 15:34 - pre 174 meseci
Pozdrav svima.

Imam problem i trazim praktican odgovor.

Koristim c# i VS.NET 2003. Problem se sastoji u sledecem:

Imam projekat A ( windows aplikacija) koji je glavni i radi odlično. Za taj projekat su mi
potrebne slike koje sam odlucio da stavim u resursni dll. To sam uradio tako sto sam sve slike stavio u Slike.resX fajl. Napravio sam novi prazan projekat B i sa Project\Add Existing Item dodao mu Slike.resX. U properties projekta podesio sam da Output Type bude Class Library. Kompajlirao u Release konfiguraciji i dobio B.dll fajl.

Jedan od obrazaca projekta A treba da koristi slike iz B.dll ali kako?

Znam da postoji mogucnost da Slike.resX ubacim u A projekat direktno ali su slike prevelike.








 
Odgovor na temu

dexterorc

Član broj: 95265
Poruke: 4
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net11.07.2006. u 17:05 - pre 174 meseci
Tesko, trivijalno pitanje ili se jednostavno nema vremena ?
 
Odgovor na temu

Dejan Vesic
Dejan Vesic
CEO
IGT Ogranak Beograd
Beograd

Član broj: 84929
Poruke: 217
*.finsoft.com.

Sajt: www.vesic.org


+1 Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net11.07.2006. u 17:34 - pre 174 meseci
Uzmi Reflector ( http://www.aisto.com/roeder/dotnet/ ) i proveri rezultujući DLL, odnosno da li su resursi iz novodobijenog asemblija uopšte dostupni ostalima (da li imaju public atribut).
 
Odgovor na temu

Zoran9707
Zoran Milutinovic
programer
Nis

Član broj: 90048
Poruke: 59
213.244.197.*



Profil

icon Re: VB.Net dll u C#.Net12.07.2006. u 21:38 - pre 174 meseci
Pa prvo moras da stavis referencu (Add reference) na projekat B.
U kodu moras da uvezes taj projekat Import B....

a nakon toga u okviru projekta A napravis instancu te klase( ili sta god da je ) i pozoves slike.
Nadam se da sam ti pomogao.

Ako nisam posalji mi kod pa cu da ti vrati ispravljen ili napisi malo detaljnije opisi problem.
 
Odgovor na temu

[es] :: .NET :: .NET Desktop razvoj :: VB.Net dll u C#.Net

[ Pregleda: 3621 | Odgovora: 18 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.