Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Jos jedno pitanje vezano za STANJE

[es] :: Access :: Jos jedno pitanje vezano za STANJE

[ Pregleda: 3133 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

drla stroga
Daco Mican

Član broj: 62021
Poruke: 40
81.93.90.*



Profil

icon Jos jedno pitanje vezano za STANJE29.05.2006. u 11:44 - pre 167 meseci
Recimo da imam tabelu tblStanje sa tri polja: ulaz izlaz i stanje. Ulaz i izlaz bi se unosio a stanje se preracunavalo po formuli:
stanje=stanje.prethodno+ulaz-izlaz. Pretrazio sam forum i nasao sam par tema koje se doticu ovog pitanja ali jos nisam uspio da dobijem zadovoljavajuci rezultat jer ako kasnije promijenim ulaz ili izlaz, program se "zbuni". Znam da je rjesenje vezano za Recordset, ali ne uspijevam se najbolje kretati kroz isti.
piti il' ne piti pitanje je sad
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Moderator
Član broj: 15387
Poruke: 3085
*.eqao.com.



+78 Profil

icon Re: Jos jedno pitanje vezano za STANJE29.05.2006. u 16:07 - pre 167 meseci
Citat:
Ulaz i izlaz bi se unosio a stanje se preracunavalo po formuli:
stanje=stanje.prethodno+ulaz-izlaz.

To sto hoces, funkcionise u Excelu, i to veom efikasno. Medjutim, Access nije Excel. Proracun bi svakako mogao da se uradi u nekom rekordsetu. Medjutim, tako se ne radi. Razlog - Access je relaciona baza, a relacione baze ne trpe cuvanje izracunatih vrednosti, pogotovo ako su izracunate vrednosti rezultat operacije and vise redova u tabeli. Kako se stanje racuna, to smo pokazali bar milion puta na forumu.mas teme o maloprodaji, kafic, magacin i slicno. U svakoj se racuna stanje, pa vidi.

Ne vredi ti da naucis da programiras (da pises kod) ako ne razumes ili ne znas kako funkcionisu relaione baze podataka.
 
Odgovor na temu

ljbm

Član broj: 39797
Poruke: 38
80.93.226.*



Profil

icon Re: Jos jedno pitanje vezano za STANJE30.05.2006. u 06:53 - pre 167 meseci
Mozda ti ovo pomogne .
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

drla stroga
Daco Mican

Član broj: 62021
Poruke: 40
81.93.90.*



Profil

icon Re: Jos jedno pitanje vezano za STANJE30.05.2006. u 07:39 - pre 167 meseci
LjBM, ovo je odlicno. Znam da nije mudro ovo što čuvam izračunat rezultat ali takve kartice zahtijeva klijent. Ima on neki drugi program koji treba da vidi podatke u access tabelama i ako mu tamo nema vrijednosti stanje onda ne valja. Nasao sam kod pa ako nekom jos bude trebao evo:
Code:
Private Sub Form_AfterUpdate()
Dim datotmp1 As Database
Dim rektmp1 As Recordset
Set datotmp1 = CurrentDb
Dim sqlupittmp1 As String

sqlupittmp1 = "select * from tblArtikli"
Set rektmp1 = datotmp1.OpenRecordset(sqlupittmp1)

staro = 0

Do While Not rektmp1.EOF

rektmp1.Edit
rektmp1.Fields("stanje") = staro + rektmp1.Fields("ulaz") - rektmp1.Fields("izlaz")
rektmp1.Update
staro = rektmp1.Fields("stanje")
rektmp1.MoveNext

Loop

rektmp1.Close
Set datotmp1 = Nothing

End Sub

piti il' ne piti pitanje je sad
 
Odgovor na temu

ljbm

Član broj: 39797
Poruke: 38
80.93.226.*



Profil

icon Re: Jos jedno pitanje vezano za STANJE31.05.2006. u 07:41 - pre 167 meseci
drla stroga, pazi...
ti mozes da realizules program kako ti hoces, ali NIKADA nemoj da pristajes na kompromise koji mogu da ti se obiju o glavu. Sam kazes da klijent " ima neki drugi program koji treba da vidi podatke u access tabelama".
Napravi lepo kveri koji ce sadrzati izracunate vrednosti i neces imati probleme. Sto on mora da zna da podaci nisu u tabeli neka se "kaci" na kveri i stvar je ok.

Nemoj da me pokresno razumes, ali ne odstupaj od principa, naravno ako ih imas.

lj.

P.S. Da Access ima trigere pa i nekako, ovako...
 
Odgovor na temu

[es] :: Access :: Jos jedno pitanje vezano za STANJE

[ Pregleda: 3133 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.