Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sve veća zloupotreba platnih kartica

[es] :: E-Kupovina :: Platne kartice :: Sve veća zloupotreba platnih kartica

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8663 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.61.eunet.yu.+52 Profil

icon Sve veća zloupotreba platnih kartica16.05.2006. u 11:06 - pre 174 meseci
Od septembra 2004. do sada prevaranti oštetili Sosijete ženeral banku za oko 800.000 dinara


Posle upada „nevidljivih džeparoša” u bankomat u Zemunu, izvesno je da ni banke ni domaći korisnici platnih kartica više ne mogu biti spokojni, jer kompjuterske secikese sve bezočnije napadaju. Sosijete ženeral banka je odmah reagovala, pa je opljačkani bankomat počeo da „guta” plastični novac, a iznenađenim građanima je umesto očekivanog keša iz aparata izašlo obaveštenje „izvinite kartica je zadržana zbog vaše bezbednosti”. Istovremeno je obavestila sve banke izdavaoce kartica koje su korišćene na njenom bankomatu. Tako je falsifikatorima stala na put. Da li i definitivno?

– Sosijete ženeral banka je preventivno blokirala oko sto komada od sto hiljada kartica koliko je izdala čije se transakcije proveravaju. Svi vlasnici kartica biće sa sigurnošću obeštećeni, a na račun banke će se napraviti nove, sa novim PIN kodom – kaže Miroslav Rebić, direktor za poslove sa stanovništvom Sisijete ženeral banke koja još procenjuje nastalu štetu.

Ovaj bankomat je već bio predviđen za zamenu, jer je stari model. Oko 85 odsto bankomata u zemlji, a njih je više od 1.000, imaju savremene uređaje protiv kopiranja kartica. U sledećih pola godine, kako najavljuje Andrej Gruden, savetnik u Nacionalnom centru za platne kartice pri NBS, biće zamenjeni uređaji na preostalim bankomatima čime će se sprečiti zloupotrebe. On napominje da naša zemlja nije imala do sada veće sistemske udare organizovanih grupa kao što je to bio slučaj u nekim susednim zemljama, recimo u Bugarskoj.

Moderna pljačka putem falsifikovanog plastičnog novca delo je organizovane prevarantske grupe. Sada je meta bio bankomat Sosijete ženeral banke, a sutra bi mogle biti neke druge. Zato je važno da banka odmah obavesti ostale banke izdavaoce „viza” i „master” kartica koje se zloupotrebljavaju. Među njima je i Inteza banka dobila spisak kartica koje su klijenti te banke koristili u zemunskom bankomatu.

Korisnici kartica odmah su obavešteni. Provereno je i da li su obavljene transakcije autentične, što su oni i potvrdili. To znači da nije bilo manipulacija i da naši klijenti nisu oštećeni. Po standardnoj proceduri predložili smo im blokiranje kartice i izradu novih, sa novim PIN kodovima o trošku banke, kaže Slađana Lučić, direktor marketinga Banke Inteza i ističe da ta banka nije zabrinuta zbog eventualnih nevidljivih lopova, jer je svoju mrežu od oko 110 bankomata zaštitila od „upadača”. Na bankomatima je instalirana savremena zaštitna antiskiming oprema za sprečavanje montiranja uređaja za očitavanje i arhiviranje podataka sa platnih kartica.

Zloupotrebljene kartice „žrtva” su prevarantske grupe koja je mikrokamerom snimila vlasnike kartica dok su ukucavali šifru, a onda posebnim uređajem i ostale podatke klijenata. Zatim su napravljene lažne kartice koje su plaćene iz Makedonije. To se dešava i u svetu zbog čega se sve više koristi najsavremenija tehnologija sa čip, takozvanim pametnim, karticama. Jer, umesto klasičnih lopova sa fantomkom na glavi i pištoljem u rukama, sve je više i nevidljivih prevaranata. Takve zloupotrebe nisu od juče ni u našoj zemlji u kojoj se tek privikavamo na plastični novac umesto keša i čekova. Trojica falsifikatora, koristeći lažne „viza kartice” od septembra 2004. do ove godine, oštetili su Sosijete ženeral banku za oko 800.000 dinara. Krajem prošle godine beogradska policija uspela je da uđe u trag dvojici elektronskih lopova koji su oštetili takođe tu banku za oko 380.000 dinara, a Inteza banku za oko 580.000 dinara. Oni su sa više falsifikovanih „viza” i „master” kartica elegantno plaćali robu u više prodavnica. Jermenski državljanin je od septembra do novembra 2005. godine kupovao tehničku robu u novosadskim, subotičkim i somborskim prodavnicama, koristeći falsifikovane „viza” i „evrokard” platne kartice. Ovaj internacionalni prevarant je falsifikovanom „plastikom” na njegovo ime najčešće pazario u prodavnicama sa pos-terminalima i time ojadio prodavce za više od milion dinara. Na isti način pribavio još oko 220.000 dinara, koristeći pos-terminale banke u dve novosadske prodavnice.

Četvore oči

Čuvajte svoj tajni PIN broj, a kada dođete pred bankomat osmotrite okolinu i zaklonite vidik od onih koji stoje uza vas. Zatim proverite da li je nešto neobično na aparatu, a bilo bi poželjno i da se raspitate kod svoje banke kakve metode zaštite koristi na svojim bankomatima, savetuju bankari korisnike platnih kartica.


(Politika)

[Ovu poruku je menjao Davor Vlajkovic dana 16.05.2006. u 12:07 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Davor Vlajkovic

Član broj: 24486
Poruke: 2795
*.dialup.neobee.net.+52 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica01.06.2006. u 15:58 - pre 174 meseci
Domaća „dina” je prva kartica koja je falsifikovana i korišćena na našim prostorima


Uporedo sa sve češćom upotrebnom platnih i kreditnih kartica kojima se obavlja bezgotovinsko plaćanje i podizanje novca sa bankomata, u Srbiji se pojavila i nova vrsta kriminala. Reč je o falsifikatima „plastičnog novca”. O tome koliko je izrada lažnih kartica „veliki biznis” opasan po državu svedoči podatak da prevaranti u Velikoj Britaniji godišnje oštete budžet ove zemlje za oko 600 miliona funti, što je oko 900 miliona evra. U beogradskoj policiji kažu da se, za sada, uspešno bore protiv prevaranata – falsifikatora jer su na vreme „provalili kako rade”.

– Ova vrsta kriminala se na našim prostorima pojavila pre oko godinu i po. Od tada, u razmaku od dva do tri meseca, uhapsili smo nekoliko velikih grupa od po 10 do 20 ljudi koji su učestvovali u lancu prevara – kaže, za „Politiku” major Zoran Kovačević, šef Odseka za suzbijanje prevara i falsifikata SUP-a u Beogradu.

Major Kovačević kaže da su tek nedavno prevaranti u bankomat jedne svetske banke u Beogradu postavili čitač magnetnog zapisa i istovremeno snimali i „pin kod” (šifru korisnika). Primera radi, ovakav način prevare se u Rumuniji dogodio prvi put pre tri godine.

– Na bankomat u Beogradu, na mesto gde se u aparat gura kartica, stavljen je čitač magnetnog zapisa. Na osnovu njega se pravi nova kartica, a istovremeno je snimljen i pin kod. Ove falš kartice se uglavnom koriste za podizanje gotovine sa bankomata. Procedura izrade lažne kartice je sledeća: sa magnetnog čitača podaci se prenose u kompjuter. Zatim, podaci sa kompjutera prenose se na uređaj za štampanje. Identične uređaje imaju i banke. Mašini se, zatim, zada komanda i magnetni zapis se prenosi na blanko karticu – objašnjava naš sagovornik.

Primer nedavno uhapšenog prevaranta Anđeljka Aćimovića (45) iz Užica, koji je poslovao sa kolegama iz Belorusije, govori o međunarodnom karakteru ove vrste kriminala. Naime, Aćimović je od državljanina Belorusije nabavio falsifikovane „viza” i „master kard” kartice kojima je uglavnom kupovao tehničku robu u nekoliko prodavnica u Beogradu. Dogovor je bio da od prodaje robe Aćimović za sebe zadrži 10 odsto, a ostatak je pripao „kolegi” iz Belorusije.

Ovako su dve strane banke u Beogradu oštećene za oko milion dinara.

– Prevaranti prave dve vrste kartica. Prva je takozvana bliznakinja, izgleda kao original i na njoj je jedino ime izmenjeno. Ove kartice se ne mogu preneti preko granice, zbog čega prevaranti izrađuju bele kartice na koje se prenosi samo magnetna traka. One se zloupotrebljavaju samo u saradnji sa vlasnikom radnje u kojoj prevaranti nameravaju da kupuju. Nažalost, trgovci se često upuštaju u dilove sa kriminalcima koji im, zauzvrat, obećavaju trećinu novca kada račun prođe kod banke. Ovako se uglavnom kupuju skupa odela, po deset odjednom, kao i tehnički uređaji – obrazlaže major Kovačević.

Obično su se kod nas zloupotrebljavale lažne kartice koje su izrađene u inostranstvu i obrnuto. Međutim, prošle godine je prvi put kartica falsifikovana i korišćena kod nas.

– Bila je to domaća „dina” preko koje su prevaranti oštetili vlasnika za više od 100.000 dinara. Uhvatili smo ih jer su bili alavi. U početku su skidali male iznose, a onda im se valjda osladilo, što je vlasnik primetio i prijavio – kaže naš sagovornik.

Jedan od načina falsifikovanja kartica jeste njeno provlačenje kroz „skiner”, prilikom plaćanja u prodavnici, butiku, kafiću, hotelima… To su, prema rečima majora Kovačevića, uređaji veličine nešto veće od pejdžera, koji čitaju magnetni zapis. Prevaranti ih nose u džepu, za pojasom. Neprimetni su.

– Upravo zbog toga, savetujem građanima da karticu nikada ne gube iz vida i da traže da se pred njima prilikom plaćanja provuče kroz terminal. Osim toga, bitno je da stalno proveravaju stanje na računu i ukoliko primete nelogičnost to odmah prijave banci – naglašava naš sagovornik.


Zakonska novina

Krivičnim zakonom od 1. januara ove godine uvedeno je novo krivično delo - falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica. Tako prevaranta koji ovako „zarađuje” čeka zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. Ukoliko je, pak, žrtvu oštetio za više od milion i po dinara - sleduje mu zatvor od dve do deset godina.


(Politika)
 
Odgovor na temu

brew
area 51

Član broj: 48192
Poruke: 64
*.internet.krstarica.net.Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica29.06.2006. u 20:16 - pre 173 meseci

Encoder koji sluzi za citanje podataka i pisanje podataka na karticama.
Njegova cena je $550.00 MSR206 + Exeba Encoding Software + 50 loco or hico kartica


Program koji se koristi za upisivanje podataka na karticu.

Track 1 i 2 ili samo track 2-Vecina dump prodavaca vam moze dati oba, Ali ako imate samo track 2 mozte generisati track 1 sami. Zelecete da encode oba tracks-a na vasu karticu. Naravno postaracete se da promenite ime na dump-u. Neke prodavnice samo koriste track 2 ali da bi bio siguran najbolje da encode-ujes oba.

Primer "Dump-a" (engleski izraz, nebih ga prevodio)
Track1 B410000000000000000000^REGAN/RONALD^0409XXXXXXXXXXXXXXXXXX
Track2 41000000000000000000=04091XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Ovo iznad je kako izgleda dump, odnosno podaci koji se nalaze na magnetnoj traci koja je inace smestena na poledjini kartice.
Dupove kartica mozete kupiti po ceni od 13 $ dolara 25 kartica, naravno bez PIN koda, ali njih mozete koristiti na Pos terminalima na kojima nije potrebno kucati PIN kod. (ja mislim, da su to ti terminali na kojima nije potrebno kucati pin, uglavnom moj ortak je kupio knjigu sa karticom i nije kucao pin, a devojka je provukla karticu kroz terminal, to je valjda ta vrsta terminala)

Zarada koju mozete ostvariti ovom vrstom kriminala je ogromna, sto vam govore i gore navedene cifre. Ne bih se slozio sa konstatacijom da su bankomati sigurni, jer ne postoji 100% zastita od ovakve vrste kriminala. Takodje se i te famozne kartice sa mikro chipom mogu odratiti slicno, naravno sa drugacijom aparaturom zbog tog chipa...

Ma nema sta nema, samo treba malo kesha da se zapocen biznis.. :)

Neka moja misljenja i pogledi...
Ovo sve sto se sada desava kod nas je relativno novo i u zacetku na nasim prostorima. Jer se sistem placanja karticom kod nas koristi od nedavno. Tako da ova sporadicna desavanja su tek pocetci neceg veceg i masivnijeg zbivanja na ovoj sceni. Narocito nako ulaska stranih banak koje su donele sa sobom VISA, MASTERCARD, DINERS... i ostale kartice.. Koje se kao platezno sredstvo mogu koristit svuda u svetu.
Tvrdnja banke je totalno netacna, "stari aparat" dajte molim vas da li bi vi ugradili, navodim kao primer 1000 ATM(bankomata), a jedan vam je stari... Biste ali malo sutra. To je samo laz, jer koja ce vam banka reci da se na svim njenim aparatim moze sa vasom falifikovanom karticom podici novac sa vaseg racuna.. To je jedna igra misa i macke, sto dokazuje ono uzimanje svih kartica koje su ubacivane na bankomat..
Takodje ovo vrsta sporta koja se u svetu naziva CARDING, kod nas je odavno zastupljena, sa sigurnoscu mogu reci pa vec jedno 10tak godina. Naravno u pitanju su bile kartice Americkih, Evropskih gradjana.
Recite vi meni nesto kada se jedan Mastercard ne moze izboriti sa ovim vidom kriminala, a da tu ne pominjem americki FBI, pa Americka Tajna Sluzba i uopste zemlje koje imaju tolike budzete za borbu protiv organizovanog kriminala. Prosto nevidim kako bi mi mogli da se izborimo protiv toga..
Pa ja vas mogu nazvati i ukoliko znam vas Track1 i Track2 vase kartice, predstaviti se da sam bankar iz te i te banke i da usled problema u nasoj bazi korisnika smo prinudjeni da opet upisujemo vase podatke, uzmem i vas PIN... iii gde su tu bankomati i sigurnost kada je tu upitanju ljudski faktor.
Takodje moram napomenuti da se izradom kartice na MSR206 dobija savrsena kopija koja moze zavarati bilo koji bankomat, takodje ni hologrami nisu nikakv problem jer se i oni mogu naci u slobodnoj prodaji.

Upozorenje:
Ja kao vlasnik ovog nicka na forumu elitesecurity.org nisam niti cu ucestvavati u bilo kakvim kriminalnim radnjama ovog tipa, date primere sam saznao i naucio cisto u edukativne svrhe. Takodje nemogu biti odgovoran ukoliko neko date informacije zloupotrebi radi kriminalnih aktivnosti. Sve je ovo cisto fikcionalno napisiano, kako bi mozda moglo da funkcionise, a mozda i ne.. :) naravno znam jos mnogo toga, ali nemam bash vremena da pisem, imam sutra ispit pa moram da ucim... 8)...

/edit ima mnogo stvari koje jos nisam naveo tipovi programa koji daju podatke o banci i mongim drugim stvarim...
takodje ima par dobrih foruma ge mozete i naci ljude i naravno kupiti sve ovo legalno...
e koji su forumi to vam nemogu reci... nadjite ih kao sto sam ih i ja nasao... srchujteeee :)
poz nadam se da ce ovo imati koristi za nekog.. Naravno spremam prevod jednog jakog dbrog txt, ko hoce da szna nesto malo dosta vishe o ovim stvarima neka me PMuje, rado cu odgovoriti na vasha pitanjaaa..
poz. ALL COPS ARE BASTARDs.. :)
"I neva fucked anybody over in my life, who didn't have it comin' to 'im, you got that? All I have in this world is my balls, and my word, and I don't break 'em for no one, jou understand?" Scareface
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
85.222.171.*+6455 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica29.06.2006. u 21:16 - pre 173 meseci
Pa ovo falsifikovanje kartica nije nikakva novost, izmišljanje tople vode... Stim što se podatci nalaze na tri tracka, a ne samo na dva, i PIN kod se ne čuva nigde osim na glavnom serveru banke.. Tako da se on ni ne može pročtati sa kartice...

Inače, tu postoji jedan 'mali' problem... Čak i da uspeš da dođeš do dumpa kartice (imaš prijatelja koji radi u restoranu, na recepciji hotela, butiku itd.), ostaje problem na koju karticu učitati taj podatak! Ako snimiš to na blanko belu karticu, kako očekuješ da ćeš nešto kupiti sa time u prodavnici?

Naravno, uvek možeš imati deal sa prodavcem i platiti mu kako bi on provukao tu blanko karticu i prodao ti robu, ali nakon stizanja pritužbi banka pogleda i vidi da su svi oštećeni korisnici kupovali u istoj radnji u to i to vreme, policija poseti tu radnju, prodavac bude uhapšen, a i ti zajedno sa njim...

 
Odgovor na temu

brew
area 51

Član broj: 48192
Poruke: 64
*.internet.krstarica.net.Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica29.06.2006. u 22:38 - pre 173 meseci
Za Track 3 si upravu on takodje postoji.
Naravno da se pin nalazi na serveru banke, zato i postoje oni terminali koji su povezan za server koji sluze za verifikovanje kartice i naravno provera sredstava na racunu.
Sto se tice blank kartica, naravno da nemozes da odes u prodavnicu i kazes izvolite moju belu karticu, ono kao sory sto nepise ime banke, dopises ga markerom. :)
za tu svrhu sluze PVC stampaci koji sluze u tu svrhu da od BLANK kartica naprave postojecu.
Ali ukoliko ces je koristiti za bankomat mislim da nije potrebno stampati preko kartice neki dizajn, takodje mogu se kupiti gift kartice koje se mogu pronaci na netu koju ce posluziti. Naravno tu je i opcija kradja tudje kartice koju ce te koristiti.
za pisanje se moze koristi i postojeca kartica koju imas u banci, naravno na njoj pise tvoje ime... i to netreba koristiti..
takodje je najbolje da se koristi lazna isprava koja ce glasiti na nosioca kartice.

KArtice koje se mogu stampati PVC printerom, mislim da je na slici i kartica sa mangetnom trakom, odnosno kreditna kartica.


PVC Printer

i naravno tu je i program koji se moze koristiti za dizajn kartica, kako bi izgledale kao kartice iz date banke...
TAKo da otprilike ceo proces je pokriven, mada cene je malo poveca oko 1300 dolara.
Mislim da za pocetak moze i bez njega, pa kada se zaradi sto ga ne kupiti. :)
to je to, barem mislim, ako neko ima jos nesto da doda, odnosno da navede sto nije navedeno neka kaze slobodno.

Hvala ti sto si me podsetio sta fali.
Poz!

edit/
slike kako izgledaju famozni skimeri koji se montiraju na bankomat, tako da se paziteeeeeee :)....
posto su slike malo prevelike, posetite linkove i uverite se sami.
I pitanje da li bi ikada posumnjali da vam neko snima karticu, ja ne bih. A vi?
http://img396.imageshack.us/img396/1899/14bp1.jpg
http://img216.imageshack.us/img216/9577/20nk2.jpg
http://img216.imageshack.us/img216/5569/30mq2.jpg
http://img216.imageshack.us/img216/5223/40vc1.jpg
http://img396.imageshack.us/img396/6176/51by.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/5387/63we.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/9776/70ez.jpg
"I neva fucked anybody over in my life, who didn't have it comin' to 'im, you got that? All I have in this world is my balls, and my word, and I don't break 'em for no one, jou understand?" Scareface
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.adsl.static.sezampro.yu.+6455 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 13:43 - pre 173 meseci
Da, samo što je otisak tih štampača veoma lošeg kvaliteta, i iz aviona se može videti da to nije original kartica... Plus hologram...A gde je tu još onda i embossing slova u plastici, i nanošenje posebne broje preko embossinga?

Kartice koje izrađuje AustriaCard naprimer (većina domaćih banaka koristi upravo tu firmu), su rađene posebnim štamparskim metodama..

Kako otprilike ide postupak izrade:
1. Na neobrađenu ploču se nanosi posebna pearlefect metalik boja, kako bi kartica dobila karakterističnu pozadinu
2. Na takvu ploču se nakon toga nanosi magnetni sloj na poyadinu
3. Radi se litografska štampa sa obe strane
4. Utiskuje se hologram sa prednje strane
5. Nanosi se sloj posebne boje koja služi kao linija za potpis
6. Pojedinačne spremne kartice se isecaju iz ploče
7. Radi se embossing i lakiranje slova
8. Učitavaju se podatci na magnetnu traku


Ovo je prilično komplikovan metod izrade koji zahteva dosta specifične i veoma skupe opreme.. Tako da sumnjam da jedan printer od par hiljada dolara može čak i približno reprodukovati litografsku štampu sa metalik podlogom...

 
Odgovor na temu

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
Poruke: 5814
*.ADSL.neobee.net.+105 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 14:05 - pre 173 meseci
Si siguran da prodavacica sa 2 godine srednje trgovacke skole moze da razlikuje metalik od obicne boje?
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
*.adsl.static.sezampro.yu.+6455 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 14:08 - pre 173 meseci
Verujem da im je mozak na nešto višem stupnju od amebe, pa mogu da provale...

Probaj na običnom inkjetu (koji je višestruko kvalitetnij od ovih printera koji štampaju na kartice) da odštampaš design kartice na običnom glossy kartonu, pa pogledaj da li to može da se podvali pod original...
 
Odgovor na temu

brew
area 51

Član broj: 48192
Poruke: 64
*.internet.krstarica.net.Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 15:36 - pre 173 meseci
Slazem se sa venturom da to nije ni malo jednostavan proces, takodje da za to sto radi austriaCard. Iza toga stoji ogromna masinerija. Medjutim kolika masinerija stoji iz stampanja novcanica, pa se radi na kucnim stampacima sa velikim kvalitetom izrade.

Takodje sam i emboser zaboravio da navedem. U principu ceo taj proces se moze odraditi i kuci u kucnoj izradi kartica.
Ali pogledaj sa ove strane, necu ja sa tom karticom ici na salter banke ili kod direktora banke.. Vec bankomat i prodavnice tehnicke robe. Iz iskustva znam kupujem kreditnom karticem, prodavacica uopste ne zagleda karticu, eventualno ako pogleda potpis iz i uporedi, ali i to retko praktikuju.
Naravno u stranim zemljama kasiri, kasirke idu na silne seminare kako bi se upoznali sa nacinima prevara. Kako da prepoznaju te kartice, o kojima pricamo. Koliko znam ovo kod nas jos nije zazivelo, mada i ako bude uvek ces imate one male prodavnice gde ce te prodavac izljubiti kada udjes kod njega da kupis nesto. Takodje kako je krenulo i na pijaci ce morati da imaju pos terminale. tako da eto.. :)
Netreba imati negativan stav, i misliti kako je to ne moguce. Pokusacu da nabavim slike pravljenih kartica pa da uporedimo sa pravim. Sve se moze kad se hoce, ali iskustvo tu ima veliku ulogu.
"I neva fucked anybody over in my life, who didn't have it comin' to 'im, you got that? All I have in this world is my balls, and my word, and I don't break 'em for no one, jou understand?" Scareface
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 10379+1274 Profil

icon Card alarm - jedan od nacina zastite platnih kartica30.06.2006. u 15:46 - pre 173 meseci
Od 29. 12.2005. godine PŠ je uvela novi servis za MasterCard program- CARD ALARM, a zasniva se na tome da samo nekoliko sekundi nakon izvršene transakcije nekom od MC kartica izdanja PŠ, korisnik, preko svog mobilnog telefona, dobija SMS poruku sa informacijama o mestu korišćenja kartice, valuti, iznosu i vrsti transakcije.

Izvor: Postanska stedionica
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

brew
area 51

Član broj: 48192
Poruke: 64
*.internet.krstarica.net.Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 15:56 - pre 173 meseci
Da ali nevidim kako to moze nekog spreciti da ipak podigne, dok procita poruku, pa ako je u gradu, zove pandure, objasni se sa njima sta i kako. Imas fore 5 do 7 minuta. Naravno podignes odjedared sve, resis se kartice, obrises je od otisaka. bye bye
Pa lopovi znaju da ako pokusaju da pljackaju banku, verovatnoca da ce se panduri stvoriti za nekoliko minuta, ogromna, plus obezbedjenje. Pa ipak rade..
Mada ovaj je scenario super, 3h ujutru, covek spava, velika vecina ljudi gasi svoje telefone kada legne da spava. ZA primer uzimam svog caleta i jso dosta ljudi koje znam, sto znaci da mu informacija o tome kako mu je neko podigao sav kesh sa racun stize kada upali telefon izjutra.. Jbg-a cale sta da ti radim... :)
To je lepa zamisao, ali nista sem kao informacionog karaktera.
Ne postoji savrsena zastita, jedino da ti bankomat trazi otisak prsta.. Ali i za to ima shema..
tako da.
"I neva fucked anybody over in my life, who didn't have it comin' to 'im, you got that? All I have in this world is my balls, and my word, and I don't break 'em for no one, jou understand?" Scareface
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16054
*.dip.t-dialin.net.+6811 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 16:06 - pre 173 meseci
Hajd da vidimo -

Prvo, da bi dizao kes lovu - treba da maznes PIN-ove socijalnim inzenjeringom, hajde da kazemo da ce ti procenat uspesnosti biti oko 10%, od 10 ljudi naci ces jednu budalu koja ce ti poverovati da si banka i izdeklamovati ti tvoj PIN.

Ta ista osoba mora biti osoba kojoj si prevukao karticu preko citaca - dakle sve to moras da organizujes i da prevaris jednu od 10-tak osoba kojima si maznuo ID sa kartica... pre svega me zanima kako ces da provalis telefon od osobe koju ne poznajes a "prevukao" si joj karticu citacem.. ;-)

Hajd da kazemo da sve to izvedes, recimo utalis se sa nekim u nekoj prodavnici da trazi ovima broj telefona zbog necega prilikom kupovine - sledeca stvar koju moras da uradis je isprintas karticu, ajde i to uradis sa tim printerom sto si postovao - onda dignes lovu sa bankomata koji, btw, ima security kameru koja ce zapamtiti tvoje lepo lice ;-)

Ok, i to mozes da zamaskiras, stavis neku kapuljacu, cvikere, posaljes babu da digne lovu i sta ti ja znam - kartica ce biti provaljena brzo, a vecina domacih kartica imaju jadne limite tako da ces verovatno uspeti da dignes jedno 5000 din na svo to cimanje, a vrlo brzo ce kartica biti zagasena... onda opet iznova, juri ljude, telefone, zovi za PIN, stampaj... 5000 din i cap... ;-)

Varijanta B je da zahebes PIN i da krenes da shopujes sa tom karticom - za to ti ne treba PIN i mozes vise da se ovajdis... ima tu samo jedna nezgodna stvar, sve vise ljudi ce pamtiti tvoje lice i murija ce vrlo brzo da ima fin foto-robot - osim toga vecina prodavnica danas ima security kamere koje bas gledaju na kasu ;-) Ti si verovatno poznat kao "pametan mali" u kraju, znas sa kompovima i sl... sto znaci da ili ces morati da zavaljas te stvari sto si kupio brzo i konvertujes u lovu ili nesto drugo (to je kontakt sa jos ljudi koji ce znati) ili ce te izvaliti odmah cim budes kupio malo vise stvari koje inace ne mozes da priustis sebi ;-)DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

brew
area 51

Član broj: 48192
Poruke: 64
*.internet.krstarica.net.Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 16:25 - pre 173 meseci
Telefon 988, posto je u magnetnoj traci zapisano ime i perzime osobe. :)
Hm, ne bih se slozio sa limitima, koliko kesha imas na racunu mozes i da dizes.
Pa ako ti se posreci, odnosno mi posto pricamo izgleda o meni.. Uzmes finu svoticu..
Mada kod nas to dizanje i bas nije isplativo, ko ce cekati prvi u mesecu.
Da ovo zadnje je jako dobra opcija, nisam ja poznat u kraju kao mali koji zna dobro sa kompovima..
Mislim nisam mali, a i ovaj malo ko zna sta radim i sta znam na kompu..
A tu je i fax kojim zavaravm trag nema veze sa bilo cime oko kompova..
Beograd je za ovo zakon, pa novi, sad subotica... Srbijaaaa, malo putovanja vidis gradove upoznas nove ljude..
Moj zakljucak je, nase kartice (jos nisu uvek vredne rada) mala kolicina novca na racunima, a rizik od hvatanaj pa solidan.
Jos uvek je najbolje da se covek drzi US, UK i EU kartica, cardovanje po netu, hosting, shell, serveri.. Posle ih preprodas spamerima koji daju dobar kesh za php, hosting ili ceo server mozes pa mozes da hostujes gomili ljudi, takodje balansi koji se nalaze na karticam se krecu od 1k,2k, pa do 10k.. $ hiljade su u pitanju.. A rizici u internet kriminalu..
Za ovo cu citirati profesora informatike sa jednog faxa koji nije bitan, ali obucava buduce inspektore, kriminalisti.. :)
Internet kriminal, nema rizika (zanemariv, ako se cuvate i radite kako i sta treba), nema smrtnih slucajeva(da neko ce vas upucati preko neta :)), a zarade se krecu od 50 000 eura pa navishe.. Kriminal na ulicama, rizik ogroman, mozete nastradati, a zarada se krece od 500 eura.. Pa ti vidi sine
"I neva fucked anybody over in my life, who didn't have it comin' to 'im, you got that? All I have in this world is my balls, and my word, and I don't break 'em for no one, jou understand?" Scareface
 
Odgovor na temu

ventura

Član broj: 32
Poruke: 7781
85.222.171.*+6455 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 21:13 - pre 173 meseci
Citat:
brew
Hm, ne bih se slozio sa limitima, koliko kesha imas na racunu mozes i da dizes.
Pa ako ti se posreci, odnosno mi posto pricamo izgleda o meni.. Uzmes finu svoticu..


Nisi u pravu... Limit kod inostranih kartica za podizanje gotovine na bankomatima je 3x10,000 dinara u toku 24 sata, znači možeš da podigneš 350 evra dnevno putem bankomata sa jedne kartice... Kada se radi o POS kupovini, tu su limiti nešto veći, i to zavisi od banke koja je izdala karticu, ali limit je nekih 1500-2000 dolara dnevno... Međutim sigurno je da će za neke veće transakcije prodavac da ti traži i neki drugi vid identifikacije, npr. pasoš ukoliko si 'stranac' ...


Citat:
brew:
Za ovo cu citirati profesora informatike sa jednog faxa koji nije bitan, ali obucava buduce inspektore, kriminalisti.. :)
Internet kriminal, nema rizika (zanemariv, ako se cuvate i radite kako i sta treba), nema smrtnih slucajeva(da neko ce vas upucati preko neta :)), a zarade se krecu od 50 000 eura pa navishe.. Kriminal na ulicama, rizik ogroman, mozete nastradati, a zarada se krece od 500 eura.. Pa ti vidi sine


Interesantan ti je taj neki profesor... Nisam znao da postoje minimalci za bavljenje kriminalom :)

Inače, ako nameravaš da se baviš time, sigurno je da ćeš biti uhvaćen. Nisu ovo više devedesete pa da može da radi ko šta hoće... Danas MUP ima veoma stručnu i dobro motivisanu ekipu koja juri i uspešno raskrinkava dobar deo computer related kriminala kod nas... A pogotovo što je ovo klasična prevara, pa pokreće još mnogo mehanizama u policiji osim tog za cyber kriminal...

Znaš kako Elektrodistribucija lovi kradljivce struje?
Ja sam mislio da oni mere potrošnju na stanicama, pa onda zbrajaju potrošnju svih pretplatnika na tom reonu, pa onda ako postoji razlika onda to rade na podstanicama... Ma joook..
Ko će da se cima sa tim, kad 90% kradljivaca struje prijavi komšija...

Isto će se i tebi desiti... Zato pazi šta radiš, i okreni se nekom normalnom poslu a ne prevarama... Jer pišući ovde, već si jednom nogom u zatvoru... I nek se desi neki carding na tu foru u Srbiji u nekoj skorijoj budućnosti, verujem da si sa ovim postovima ovde sebi već obezbedio učešće na informativnim razgovorima u policiji...
 
Odgovor na temu

djricky
Network Engineer
Supernova
Beograd

SuperModerator
Član broj: 1046
Poruke: 4010
*.master-ricky.magnetplus.net.

Sajt: https://v6.rs


+218 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 21:35 - pre 173 meseci
primer: moja Dinacard iz PŠ je limitirana na 9000 dnevno, na bankomatima
“Choose a job you like, and you will never have to work a day of your life.”
“Looking at small advantages prevents great affairs from being accomplished.”
 
Odgovor na temu

Danilo Cvjeticanin
Danilo Cvjeticanin
Apatin-Beograd

Član broj: 9614
Poruke: 3517
*.apalink.co.yu.+37 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica30.06.2006. u 21:39 - pre 173 meseci


Ne zove se MSR Utility, vec The Jerm.
 
Odgovor na temu

whitie2004

Član broj: 19966
Poruke: 1359
195.252.113.*+217 Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica01.07.2006. u 07:41 - pre 173 meseci
Pa recimo da je sve ovo ovde pisano goli i grubi metod. Koliko ja pratim kretanja, danas je gro kradja u svetu mnogo finije ....

Na nekom seksi sajtu, posredniku za upoznavanje ili slicno date neku sitnu sumu, vise registracija nego stvarno placanje. Vasi podaci bice prodati celoj sex industriji. Nikada vam nece biti skinuto vise od 2-5 eura, a i to dosta retko. Ako nemate redovne izvestaje iz banke ili posvecujete paznju samo velikim iznosima lako cete biti zrtva mesecima pre nego sto primetite. Ako dodamo da nase banke dodaju neke svoje rente, provizije i uvecanja koje niko ne razume, pa jos ti sve to daju u dinarskoj protiv vrednosti, car si ako se snadjes ....

Znaci pamet u glavu i *** uza zid i placanje samo ako si siguran u ozbiljnost firme i da je iz USA, GB ili Ger. Sve ostalo nije reskir vec siguran ishod!

U padu jednog carstva stradaju svi, tako je uvek bilo, tako će biti i sada. Verovatno će posle svega ovoga
biti formirani neki novi blokovi, nova uređenja. A mi? Eh, a mi..
 
Odgovor na temu

brew
area 51

Član broj: 48192
Poruke: 64
*.slt-rs-2.slt.lk.Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica02.07.2006. u 09:15 - pre 173 meseci
hvala na saradnjih i koperativnosti, najpre na upozorenjima..
zato necu, nista komentarisati vise od ovoga sto je komentarisno.
Ne ne zove se The Jerm, The Jerm je lik koji je napisao program, a dalje je izmenjen od strane XxSpyxX...
Tako da se program ustvari zove MSR206 Utility Program...
pzo svima...
"I neva fucked anybody over in my life, who didn't have it comin' to 'im, you got that? All I have in this world is my balls, and my word, and I don't break 'em for no one, jou understand?" Scareface
 
Odgovor na temu

brew
area 51

Član broj: 48192
Poruke: 64
*.slt-rs-2.slt.lk.Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica02.07.2006. u 13:10 - pre 173 meseci


reci da nisu kao prave???

"I neva fucked anybody over in my life, who didn't have it comin' to 'im, you got that? All I have in this world is my balls, and my word, and I don't break 'em for no one, jou understand?" Scareface
 
Odgovor na temu

brew
area 51

Član broj: 48192
Poruke: 64
*.slt-rs-2.slt.lk.Profil

icon Re: Sve veća zloupotreba platnih kartica02.07.2006. u 18:44 - pre 173 meseci
ima sa onim delom, o prodavacicama. Kako bi lako izvalile laznu karticu, odnosno home made..
Nema sanse...
opZ..

"I neva fucked anybody over in my life, who didn't have it comin' to 'im, you got that? All I have in this world is my balls, and my word, and I don't break 'em for no one, jou understand?" Scareface
 
Odgovor na temu

[es] :: E-Kupovina :: Platne kartice :: Sve veća zloupotreba platnih kartica

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8663 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.