Pa sto se tice tih kamera, sigurno ces ih upoznati. Drzave koje hoce u EU moraju prihvatiti neka nova pravila sto se tice ekologije i zastite ljudi, pa tako novi propisi nalazu povremene inspekcije svih podzemnih cjevovoda, od naftovoda. kanalizacije, grijanja, te internih cijevnih instalacija u sklopu proizvodnih postrojenja kao sto su rafinerije, hemijska industrija i sli. Znaci propisima se regulira za svaku vrstu instalacija svakih koliko vremena se takva instalacija mora detaljno skenirati, od strane ovlastene firme i certifikat dostaviti u ministarstvo. To kod nas funkcionira vec nekoliko godina a trend inspekcija je u porastu. Tu kod mene u Rijeci postoji vec nekoliko firmi koje rade taj posao a za neke od njih ja vrsim servis i odrzvanje opreme. Do sada su se pregledale uglavno cijevi vece od 200 mm promjera a sada i cijevi od 100 mm, pa njihove postojece kamere vise ne mogu ulaziti u takve cijevi i zbog toga radim na projektu manjeg robota. Dosta toga sam vec rijesio a da imam vremena vec bi rijesio i to upravljanje a posto ga nemam pokusavam naci gotovo rijesenje koje bih implementirao u tom robotu. Puno je tu jos drugih problema ali ne bih sirio temu bespotrebno. Sto se tice ovog posla ocekuj da cete uskoro vidjeti specijalna vozila pokraj sahtova koji kroz njih guraju nekakve kablove, pa ces znati o cemu se radi. Neke firme su to vec radile za SiCG, cak i firma za koju ja vrsim servisiranje.
Sto se tice kamera o kojima govoris u sfernom kucistu, ja to vec imam, ali u tom kucistu je kamera koja se pomijera manualno, znaci nema mehanizam za upravljanje. Postoje kamere koje su kod nas postavljene u raskrsnicama za snimanje i daljinski nadzor prometa po gradu i rizicnim mjestima ali su vecih dimenzija pa ih ne mogu koristiti u tu svrhu. Postoje i mikro kamere koje se koriste u kirurgiji kod endoskopa koji se guraju u zeludac i jos kojekakva mjesta (uh da se pomjerim s mjesta) ali mi one ne odgovaraju opet iz drugih razloga. Obicne male kamere koje se mogu kupiti po 20-30€ su savim dobre samo da rijesim mehaniku za pomjeranje i rotaciju. Eto sad znate vise o tome sto mi treba, svaka korisna informacija ce dobro doci. Pozdrav.
Ako nemate sta raditi nemojte to raditi ovdje. Potrazite drugi forum.