Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sistem za bukiranje - Oracle pocetnik

[es] :: Oracle :: Sistem za bukiranje - Oracle pocetnik

[ Pregleda: 3452 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

djovan01

Član broj: 75700
Poruke: 196
*.hsd1.mi.comcast.net.



Profil

icon Sistem za bukiranje - Oracle pocetnik01.05.2006. u 05:01 - pre 187 meseci
instalirala sam ORACLE i polako ucim . sta me zanima jeste da li je mguce recimo kreirati interface u javi ili kao web stranicu i posle to povezati sa ORACLE bazom. cilj ovoga jeste da uspem da napravim sistem za bukiranje koji ce preko odredjenog formulara da ubacuje sve informacije u oracle bazu (recimo ime prezime broj gostiju i td.). nesto slicno smo radili na casu PHP-a samo sto je baza bila postvaljena na serveru. ako znate pomozite :)



hvala najlepse
 
Odgovor na temu

Jim Jackson
Veljko Sarac
Beograd

Član broj: 4456
Poruke: 97
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Sistem za bukiranje - Oracle pocetnik01.05.2006. u 08:26 - pre 187 meseci
Moze. Sto se tice potrebnih alata pogledaj http://www.elitesecurity.org/t...lacija-za-kreiranje-aplikacije
 
Odgovor na temu

Raspucin

Moderator
Član broj: 20699
Poruke: 216
212.200.97.*

ICQ: 244452581


+3 Profil

icon Re: Sistem za bukiranje - Oracle pocetnik01.05.2006. u 20:16 - pre 187 meseci
Imam ovde jedan banalan pocetnicki primer, pa mogu da ti dam kod kako je nesto najelementarnije uradjeno.

klasa koja pravi konekciju za bazu:

Code:

package paket1;

import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.SQLException;

public class Konekcija {


    public static Connection getConnection() {
        Connection connection = null;
        try {
            // Load the JDBC driver
            String driverName = "oracle.jdbc.driver.OracleDriver";
            Class.forName(driverName);
            // Create a connection to the database
            String serverName = "127.0.0.1";
            String portNumber = "1521";
            String sid = "mydatabase";
            String url = "jdbc:oracle:thin:@" + serverName + ":" + portNumber + ":" + sid;
            String username = "username";
            String password = "password";
            connection = DriverManager.getConnection(url, username, password);
        } catch (ClassNotFoundException e) {
            // Could not find the database driver
        } catch (SQLException e) {
            // Could not connect to the database
        }
        return connection;
    }


    public static void closeConnection(Connection connection) {
        try {
            if (connection != null) {
                connection.close();
            }
        } catch (Exception e) {
            e.printStackTrace();
        }

    }

}




kod klase koja izvlaci podatke iz baze

Code:

package paket1;

import java.sql.Connection;
import java.sql.ResultSet;
import java.sql.Statement;
import java.util.ArrayList;

public class Baza {
    
    public ArrayList getData(){
        ArrayList rezultat = new ArrayList();
        Connection conn = null;
        try{
            conn = Konekcija.getConnection();      
            Statement stmt = conn.createStatement();
            ResultSet rs = stmt.executeQuery("SELECT * FROM korisnik");
            int i = 0;
            while (rs.next()) {
                Korisnik kors = new Korisnik();
                String userName = rs.getString("korisnickoime");
                String firstName = rs.getString("ime");
                String lastName = rs.getString("prezime");              
                kors.setUsername(userName);
                kors.setName(firstName);
                kors.setLastName(lastName);               
                rezultat.add(i, kors);
                i++;
            }       
        }catch (Exception e) {
            e.printStackTrace();
        } finally {
            Konekcija.closeConnection(conn);
        }
        return rezultat;
    }   



klasa koja se koristi za prenos podataka (Java Bean)

Code:

package paket1;

public class Korisnik {
    
    private String username;
    private String name;
    private String lastName;
    
    public String getLastName() {
        return lastName;
    }
    public void setLastName(String lastName) {
        this.lastName = lastName;
    }
    public String getName() {
        return name;
    }
    public void setName(String name) {
        this.name = name;
    }
    public String getUsername() {
        return username;
    }
    public void setUsername(String username) {
        this.username = username;
    }
  
}


i na kraju jedna JSP strana:

Code:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<%@ page language="java" contentType="text/html;  charset=UTF-8"%>
<html>
<head>
<title>Insert title here</title>
</head>
<body>
<h1>Tripovanje ubacivanje </h1>
<table border="1">
<% 
  paket1.Baza baza = new paket1.Baza();
  java.util.ArrayList rezultat = baza.getData();  
  java.util.Iterator it = rezultat.iterator();  
  while(it.hasNext()){
      paket1.Korisnik kor = (paket1.Korisnik)it.next();      
%>
  <tr>    
      <td>
           <%=kor.getUsername()%> 
      </td>           
      <td>
          <%=kor.getName()%> 
      </td>
      <td>
           <%=kor.getLastName()%> 
      </td>          
  </tr>    
<% } %>
</table>
</body>
</html>



ovo je jedan najobicniji primer i ima dosta stvari koje mogu mnogo bolje da se urade kao i stvari koje se nikada ne rade kao ja sto sam ovde dao, na primer se tezi tome da JSP sadrzi samo HTML i JSP kod a ne JAVA kod kao sto sam ja prilozio. Inace posto si pocetnik nisam hteo da ti dam neki primer sa nekim framework-om (Struts, Spring...) jer je komplikovanije i ne moze da stane u jedan post... Tako da ces to morati sama dalje.

Jim je vec dao link sa postovima na ovu temu i tamo ces da vidis sta sve treba da bi to radilo...

Pozdrav
 
Odgovor na temu

djovan01

Član broj: 75700
Poruke: 196
*.hsd1.mi.comcast.net.



Profil

icon Re: Sistem za bukiranje - Oracle pocetnik02.05.2006. u 03:38 - pre 187 meseci
hvala vam svima puno, nadam se da cu uspeti da uradim zadatak :)
 
Odgovor na temu

[es] :: Oracle :: Sistem za bukiranje - Oracle pocetnik

[ Pregleda: 3452 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.