Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Citanje iz baze pomocu php-a

[es] :: PHP :: Citanje iz baze pomocu php-a

[ Pregleda: 3268 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

starter1

Član broj: 55630
Poruke: 19
213.147.100.*



Profil

icon Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 10:59 - pre 202 meseci
Pocetnik sam s php-om pa bih vas zamolio za pomoc.
Imam bazu imenik i u njoj tablicu imenik s tri polja(ime,prezime i broj)
Kada postavim SQL upit
SELECT * FROM `imenik` WHERE ime='Pero'
dobivam rezultat. Sada bi to htio dobiti s php-om
Napravim file procitaj.php

<?php
$link = mysql_connect('localhost', 'root', '');
if (!$link) {
die('Could not connect: ' . mysql_error());
}
mysql_select_db("Imenik");
$sql = mysql_query("SELECT * FROM 'imenik' WHERE ime='Pero'");
?>

Kada u brovser upisem
http://localhost/proba/procitaj.php
Dobivam potpuno praznu stranicu!!
A zelja mi je dobiti red s podacima koje sam dobio s SQL upitom.
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
195.252.126.*



+257 Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 11:25 - pre 202 meseci
Imas primer na
http://yu.php.net/mysql_query
isto pogledaj i sve funkcije u delu:
http://yu.php.net/manual/en/ref.mysql.php

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

starter1

Član broj: 55630
Poruke: 19
213.147.100.*



Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 12:21 - pre 202 meseci
Hvala.Sada sam ispravio i ovako napisao:

<?php
// Connecting, selecting database
$link = mysql_connect('localhost', 'root', '')
or die('Could not connect: ' . mysql_error());
echo 'Connected successfully';
mysql_select_db('Imenik') or die('Could not select database');

// Performing SQL query
$query = 'SELECT * FROM imenik';
$result = mysql_query($query) or die('Query failed: ' . mysql_error());
// Printing results in HTML
echo "<table>\n";
while ($line = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC)) {
echo "\t<tr>\n";
foreach ($line as $col_value) {
echo "\t\t<td>$col_value</td>\n";
}
echo "\t</tr>\n";
}
echo "</table>\n";

// Free resultset
mysql_free_result($result);

// Closing connection
mysql_close($link);
?>

Sada radi:Dobije u browseru
Connected successfully
Darko Darkic 223344
Pero Peric 112233
Proba Probic 123456
Test Ivic 123456

Sada bi zelio dobiti samo jednog na popisu. I ispravim red:
$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime='Darko'';

ali mi javlja gresku
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in C:\xampp\htdocs\proba\pro.php on line 9
Dakle u tom redu.Probao sam i sa jednom po jednom od slijedecih varijanti
$query = 'SELECT * FROM 'imenik' WHERE ime='Darko'';
$query = "SELECT * FROM 'imenik' WHERE ime='Darko'";
$query = 'SELECT * FROM 'imenik' WHERE ime='Darko'';
i opet isto...



 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
195.252.126.*



+257 Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 12:36 - pre 202 meseci
Citat:

$query = 'SELECT * FROM 'imenik' WHERE ime='Darko'';

Ne mzoes tako da radis. Ti sad ovde otvaras string sa ', i zatvaras ga kod imenik i onda on ocekuje ; kao kraj reda, a ti mu pises nesto drugo.
Dakle, moglo bi:
1) $query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime=Darko';
2) $query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime="Darko"';
3) $query = "SELECT * FROM 'imenik' WHERE ime='Darko'";

ili nesto slicno. Moraces i da pogledas kako je potrebno da radis sa mysql-om - dakle, da li moze where ime="Darko" ili where ime = Darko. Konsultuj svoj mysql manual oko sintakse select ... where.

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

starter1

Član broj: 55630
Poruke: 19
213.147.100.*



Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 12:42 - pre 202 meseci
@ Jbyn4e
Hvala
Ovako radi
$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime="Darko"';

E sada jos jedno pitanje.Imam
<html>
<body><form action="procitaj.php" method="POST">
Upisite ime: <input type="text" />
<input type="submit" value="Trazi" name="submit"><br />
</form></body>
</html>

To mi je index.html file s formom.
Sada bih zelio da kada tu upisem ime i kliknem trazi da mi on to upisano ime uzme kao varijablu umjesto Darko....
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
195.252.126.*



+257 Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 13:06 - pre 202 meseci
Vidim ja da mi pravimo TOP temu - php/mysql zaq pocetnike?

Dakle, prvo da ti preporucim literaturu:
http://yu.php.net/docs.php
ili tacnije:
http://yu.php.net/docs-echm.php za extended varijantu (sa primerima)
Za kombinaciju php/mysql imas na netu milijardu uputstava, potrazi preko pretrazivaca "php mysql tutorial" ili pogledaj top teme vec ovde na php forumu, pisano je milijardu puta o tome.

Dalje, sto se tvog konkretnog problemna tice, pogledaj
http://yu.php.net/manual/en/language.variables.external.php
i
http://yu.php.net/variables.predefined

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

starter1

Član broj: 55630
Poruke: 19
213.147.100.*



Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 13:59 - pre 202 meseci
Sada mi index.html file izgleda ovako:
<html>
<body><form action="pro.php" method="POST">
<td>Upisite ime</td>
<td align="center"><input type="text" name="ime" size="10"
maxlength="10" /></td>
<input type="submit" value="Trazi" name="submit"><br />
</form></body>
</html>

A pro.php ovako
<?php
// Connecting, selecting database
$link = mysql_connect('localhost', 'root', '')
or die('Could not connect: ' . mysql_error());
echo 'Connected successfully';
mysql_select_db('Imenik') or die('Could not select database');
$ime = $_POST['ime'];

// Performing SQL query
$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime="$ime"';
$result = mysql_query($query) or die('Query failed: ' . mysql_error());
// Printing results in HTML
echo "<table>\n";
while ($line = mysql_fetch_array($result, MYSQL_ASSOC)) {
echo "\t<tr>\n";
foreach ($line as $col_value) {
echo "\t\t<td>$col_value</td>\n";
}
echo "\t</tr>\n";
}
echo "</table>\n";

// Free resultset
mysql_free_result($result);

// Closing connection
mysql_close($link);
//slijedeci red mi je samo za provjeru da vidim dali uzima varijablu
echo $ime
?>


Upisem ime i kliknem trazi ali on mi ne uzima upisano ime za varijablu...
A stavio sam mu i echo $ime i on mi ispise upisano ime(znaci to uzima kao varijablu.
Sto sam ovdje krivo napisao:
WHERE ime="$ime"';

 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
195.252.126.*



+257 Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 14:05 - pre 202 meseci
posle linije $query = ...
stavi ispod :
echo $query;
pa vidi sta ti ispisuje.
generalno, mozes da koristis konkatenaciju za razdvajanje:
Citat:

$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime=' . $ime; //da, dobro vidis, tacka je tu izmedju
odnosno
$query = 'SELECT polje1, polje2,polje3 FROM '. $tabela .'WHERE ime=' .$ime;



Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

starter1

Član broj: 55630
Poruke: 19
213.147.100.*



Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 14:11 - pre 202 meseci
Probao sam s .
Kada mu stavim
$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime=".$ime"';
Nista mi ne pokazuje.A kada stavim
$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime="Darko"';
Izbaci mi rezultat.
S time kada stavim
echo $ime
Ispise mi ime koje sam upisao(znaci uzima ga kao varijablu)
 
Odgovor na temu

starter1

Član broj: 55630
Poruke: 19
213.147.100.*



Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 14:17 - pre 202 meseci
Kada stavim
echo $query;

Upisem Pero i kliknem trazi ispise mi

Connected successfullySELECT * FROM imenik WHERE ime="Pero"Pero Peric 112233


S time da bi ja zelio da mi ispise samo
Pero Peric 112233

Ovo da je uspjesna konekcija to nije problem izbrisati ali neka ostane za sada..
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
195.252.126.*



+257 Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 14:37 - pre 202 meseci
Citat:

$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime=".$ime"';

Ne citas sta sam napisao. Gde vidis znakove navoda kod mene na kraju? Naravno da ti ne ispise ono sto treba jer nisi dobar select upit napravio.
Ispravno:
Citat:

$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime='.$ime;
ili
$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime="'.$ime.'"';

Obrati paznju na znake ' i ".
Ako neces da ti ispusuje query, pa ti ukini (izbrisi, komentarisi) ono echo $query;

Dosta je od mene danas, imam ja i neka druga posla :)

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

starter1

Član broj: 55630
Poruke: 19
213.147.100.*



Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 14:49 - pre 202 meseci
@ Jbyn4e
Hvala puno si mi pomogao.
S ovim radi
$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime="'.$ime.'"';

Ako moze jos jedno pitanje kako da ukljucim * u trazenje? t.j
da ne upisem puno ime nego recimo
Per*
a on da mi izbaci
Pero Peric 112233
 
Odgovor na temu

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
*.wxs.nl.



+3 Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 15:06 - pre 202 meseci
zaboga starter, pa ovo ispade prava dopisna skola ovde :(
Zar niti jednu od ovih informacija nisi sam mogao da pronadjes? Internet, ocito, imas... :(

SELECT * from imenik where ime = 'Per%'

%ra - sve sto se zavrsava na 'ra'
Pe% - sve sto pocinje sa Pe
%pera% - sve sto sadrzi 'pera' u sebi...

ima toliko dokumentacije, procitaj malo, nece ti skoditi - garantujem :)

Poz,
Sale
=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
Odgovor na temu

Jbyn4e

Član broj: 422
Poruke: 6049
195.252.126.*



+257 Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 15:29 - pre 202 meseci
Smlilie, mislim da si zaboravio sql :P
Salim se, naravno, mozda moze tako (nisam nikad probao) ,ali uobicajeno je da se koristi LIKE.
Dakle
SELECT * from imenik where ime LIKE 'Per%'
ili jos bolje regular expression-i, a ako se dobro secam to ide nekako ovako:
SELECT * from imenik where ime REGEXP 'Per'

Za tacnu sintaksu konsultovati svoj mysql manual i select naredbu

A stvarno bi mogao malo da pocnes i da citas uputstva, ne sve da ti mi serviramo. Dosta je, odsad odgovaram samo ako budes iamo neki konkretan problem A NE ZNAS GDE DA NADJES RESENJE (a da nije u samom uputstvu, gde obicno i jeste).

Kad sve ostalo zakaže, pročitaj uputstvo...
 
Odgovor na temu

SmilieBG
Aleksandar Skodric
NL

Član broj: 13094
Poruke: 1821
*.speed.planet.nl.



+3 Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a19.04.2006. u 16:43 - pre 202 meseci
da, u pravu si, dok sam kucao vise sam razmisljao o nekim drugim stvarima ^^ :)

Poz,
Sale
=========
Uporedi cene i karakteristike za vise od 10.000 proizvoda, izmedju ostalog:
Digitalni foto-aparati
Mobilni telefoni
Skolski pribor
=========
 
Odgovor na temu

starter1

Član broj: 55630
Poruke: 19
213.147.100.*



Profil

icon Re: Citanje iz baze pomocu php-a20.04.2006. u 13:58 - pre 202 meseci
HVALA PUNO.

Sql komande sam pogledao u manual i to mi je jasno.Bunila me prilagodba u php-u.
Sada sam to rijesio
$query = 'SELECT * FROM imenik WHERE ime REGEXP "'.$ime.'"';

Dakle sada upisem Per ili Per* i kliknem trazi i on mi prikaze sve koji pocinju s tim imenom.

[Ovu poruku je menjao starter1 dana 20.04.2006. u 15:11 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Citanje iz baze pomocu php-a

[ Pregleda: 3268 | Odgovora: 15 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.