Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dev-Cpp i "Strip executable"

[es] :: C/C++ programiranje :: Dev-Cpp i "Strip executable"

[ Pregleda: 4723 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Dev-Cpp i "Strip executable"17.04.2006. u 23:02 - pre 198 meseci
Sto radi "strip executable"?
 
Odgovor na temu

[email protected]
Zarko Bulatovic
H1 Telekom, UNIX Systems Engineer
Split, Spinut

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"18.04.2006. u 00:58 - pre 198 meseci
Poz suside ;) Evo ovaj kod

Code:

#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>

int main()
{
    printf("Hello World!\n");
    system("PAUSE"); return EXIT_SUCCESS;    
}


sa standardnim compile&link opcijama u DevC++ - na kraju se generira izvrsni file velicine approx. 19kb. S ukljucenim "strip executable", velicina izvrsne datoteke je ~ 5kb. Sad ti je valjda jasno sta radi. Generira manje fileove.

S tehnicke strane, a vjerujem da te to isto zanima, strip komanda (referirat cu kao komandu, jer to i jeste komanda na UNIX sistemima, koja se koristi zasebno od kompajlera / IDE-a) skida simbole iz izvrsnih fileova. Najcesci simboli su kompajlerski, debuggerski, realokacijski...uglavnom simboli sluze kao definicija dijela koda. Prilikom debagiranja, moras ostavit simbole pri ulazu u funkcije, inicijaliziranje varijabli...

Uglavnom, mozes ih i ne moras koristit. U production okruzenju se uvijek koriste, a prilikom releasanja programa se skidaju. Kobno moze bit kad komercijalni program ostavi debug simbole u svojim exec-ovima - tad je stvarno macji kasalj napravit crack ;)
[12:33am] <alek> deca od 3-5 godina prvi spoznaju ljubav bozju :)


Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
*.hsd1.ma.comcast.net.



+6 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"18.04.2006. u 02:18 - pre 198 meseci
Citat:
[email protected]
Uglavnom, mozes ih i ne moras koristit. U production okruzenju se uvijek koriste, a prilikom releasanja programa se skidaju. Kobno moze bit kad komercijalni program ostavi debug simbole u svojim exec-ovima - tad je stvarno macji kasalj napravit crack ;)


To je tačno za tradicionalne aplikacije i biblioteke koje se šalju direktno korisnicima. Međutim, ako praviš server aplikaciju koja trči na tvom serveru a korisnici joj pristupaju posebnim klijentima (ili čak web browserima) često je bolje ostaviti debug simbole i u produkcijskoj verziji. Ako crkne server, samo pogledaš core fajl i lako rešiš problem.
 
Odgovor na temu

[email protected]
Zarko Bulatovic
H1 Telekom, UNIX Systems Engineer
Split, Spinut

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"18.04.2006. u 03:29 - pre 198 meseci
Istina, ja sam samo dao primjer...tesko da ce se u bilo kojoj mainstream komercijalnoj aplikaciji nac debug simboli. To o cemu ti pricas je ipak klijent-server aplikacija, a takve se cesto specijalizirano narucuju. Tako da nema govora da ce netko ic krekovat itd...
[12:33am] <alek> deca od 3-5 godina prvi spoznaju ljubav bozju :)


Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.net.t-com.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"18.04.2006. u 11:31 - pre 198 meseci
I mislio sam da se radi o nekakvom guljenju simbola, ali bolje je pitati.
Hvala.

Pozdrav splico! :)
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
..81.static.rny.vf.siwnet.net.

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"21.04.2006. u 08:59 - pre 198 meseci
Ako se ne varam, niko zapravo coveku nije odgovorio sta radi komanda strip.
Posto odgovaram sa posla, i nemam puno vremena pokusacu da lakonski odgovorim na pitanje.
"strip" komanda obrise sve "debug" simbole iz izvrsnog fajla, i u njemu ostavi samo onaj masinski kod koji je potreban i dovoljan za uspesno izvrsenje aplikacije.
strip se uglavnom izvrsi na tzv. "release" verziji programa, dok traje razvoj nemojte izvrsavati strip, da bi mogli da koristite "debugger".
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4894
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+637 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"21.04.2006. u 10:14 - pre 198 meseci
Evo jos malo zanimljivosti oko 'malih' EXE fajlova:
http://www.catch22.net/tuts/minexe.asp
http://msdn.microsoft.com/msdnmag/issues/01/01/hood/default.aspx
 
Odgovor na temu

NrmMyth
Ivan Maček
Split

Član broj: 63456
Poruke: 849
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.dump.hr


Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"21.04.2006. u 21:19 - pre 198 meseci
Citat:
leka: Ako se ne varam, niko zapravo coveku nije odgovorio sta radi komanda strip.
Posto odgovaram sa posla, i nemam puno vremena pokusacu da lakonski odgovorim na pitanje.
"strip" komanda obrise sve "debug" simbole iz izvrsnog fajla, i u njemu ostavi samo onaj masinski kod koji je potreban i dovoljan za uspesno izvrsenje aplikacije.
strip se uglavnom izvrsi na tzv. "release" verziji programa, dok traje razvoj nemojte izvrsavati strip, da bi mogli da koristite "debugger".

Bez uvrede, ali shvatio sam to iznjihovih postova.
Svejedno hvala.
 
Odgovor na temu

[email protected]
Zarko Bulatovic
H1 Telekom, UNIX Systems Engineer
Split, Spinut

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"21.04.2006. u 21:28 - pre 198 meseci
Citat:
leka: Ako se ne varam, niko zapravo coveku nije odgovorio sta radi komanda strip.


Citat:
[email protected]
...
S tehnicke strane, a vjerujem da te to isto zanima, strip komanda (referirat cu kao komandu, jer to i jeste komanda na UNIX sistemima, koja se koristi zasebno od kompajlera / IDE-a) skida simbole iz izvrsnih fileova. Najcesci simboli su kompajlerski, debuggerski, realokacijski...uglavnom simboli sluze kao definicija dijela koda. Prilikom debagiranja, moras ostavit simbole pri ulazu u funkcije, inicijaliziranje varijabli...

Uglavnom, mozes ih i ne moras koristit. U production okruzenju se uvijek koriste, a prilikom releasanja programa se skidaju. Kobno moze bit kad komercijalni program ostavi debug simbole u svojim exec-ovima - tad je stvarno macji kasalj napravit crack ;)


Leka, mora da te tlace na poslu, kad ne mozes procitat topic kako treba :D
Uglavnom, nije ni covjeku na odmet da dobije par istih odgovora napisanih malo drugacije, moze se stvorit bolja "slika".
[12:33am] <alek> deca od 3-5 godina prvi spoznaju ljubav bozju :)


Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

leka
Dejan Lekić
senior software engineer, 3Developers
Ltd.
London, UK

Član broj: 234
Poruke: 2534
..81.static.rny.vf.siwnet.net.

Sajt: dejan.lekic.org


+2 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"02.05.2006. u 09:57 - pre 198 meseci
Izvinjavam [email protected], uopste nisam video njegov tekst... :(
Dejan Lekic
software engineer, MySQL/PgSQL DBA, sysadmin
 
Odgovor na temu

[email protected]
Zarko Bulatovic
H1 Telekom, UNIX Systems Engineer
Split, Spinut

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"04.05.2006. u 01:40 - pre 198 meseci
Uff covjece, odavna nisam vidio ispriku, previse vremena trosim na Advocacy ;)
[12:33am] <alek> deca od 3-5 godina prvi spoznaju ljubav bozju :)


Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

cynique
Ivan Štambuk
[email protected]

Član broj: 93690
Poruke: 155
193.198.17.*

ICQ: 106979934
Sajt: istambuk.blogspot.com


Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"04.05.2006. u 01:56 - pre 198 meseci
Citat:
[email protected]: Kobno moze bit kad komercijalni program ostavi debug simbole u svojim exec-ovima - tad je stvarno macji kasalj napravit crack ;)


AEGIS klijent, linux verzija, radi baš to (bar je radila prije 1.5 god kad sam taj program koristio). Disasm u IDA-i pokrenutoj preko wine-a, konvertiran jedan jnz u jz i vozi bato.

Još sam naletio na jedan komercijalni FTP server (ne sjećam se točnog imena) na windowsima koji je bio distribuiran sa uključenim debug simbolima. Pravi užitak za reversati :D
 
Odgovor na temu

IDE

Član broj: 53403
Poruke: 586
*.crnagora.net.



Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"04.05.2006. u 20:40 - pre 198 meseci
sta bi bilo ekvivalentno u borland builderu?


mozda Project->Options->Compiler->Release ??


bas sam razmisljao kako na najbolji nacin zastititi ( ha, prvi put sam obratio paznju i vidjeo kako je ovo smijesna rijec: zasTITITI :-)) komercijalnu aplikaciju....
there's something out there
waiting for us,
and it ain't no man...
 
Odgovor na temu

[email protected]
Zarko Bulatovic
H1 Telekom, UNIX Systems Engineer
Split, Spinut

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"04.05.2006. u 21:10 - pre 198 meseci
Project -> Options -> Compiler

Imas taman dva botuna, jedan za debug i jedan za release verziju, koji ce automatski podesit sve one opcije za tebe.
[12:33am] <alek> deca od 3-5 godina prvi spoznaju ljubav bozju :)


Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

cynique
Ivan Štambuk
[email protected]

Član broj: 93690
Poruke: 155
193.198.17.*

ICQ: 106979934
Sajt: istambuk.blogspot.com


Profil

icon Re: Dev-Cpp i "Strip executable"05.05.2006. u 02:02 - pre 198 meseci
Citat:
fucking voodoo: bas sam razmisljao kako na najbolji nacin zastititi ( ha, prvi put sam obratio paznju i vidjeo kako je ovo smijesna rijec: zasTITITI :-)) komercijalnu aplikaciju....


Hehe, ovo me podsjetilo na ovaj članak (čija je poanta da i čak i debug simboli mogu leakati informacije!):

Information leakage through PDB files

PDB fileove za cijeli Windows OS možete skinuti besplatno sa MS stranica.. :D
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Dev-Cpp i "Strip executable"

[ Pregleda: 4723 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.