Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Jedno baaaash pocetnicko...

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Jedno baaaash pocetnicko...

[ Pregleda: 3557 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Yu Raider
Ivan Djordjevic
Bg

Član broj: 40731
Poruke: 273
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Jedno baaaash pocetnicko...09.04.2006. u 20:27 - pre 176 meseci
Kako se u C/C++ radi AND?

Tj znam da je to pri testiranju &&, ali sta da stavim kad recimo imam funkciju "changeColor{ system("color " color); }"??

Naravno ovo izbacuje gresku.

E sad mene zanima kako da appendujem string color na kraju?
SLIder.
 
Odgovor na temu

EArthquake

Član broj: 20684
Poruke: 884
*.smin.sezampro.yu.



+67 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...09.04.2006. u 22:36 - pre 176 meseci
mislis da an komandu colour prosledis tvoju varijablu colour ?

ako je tako onda moras, jer system ne prima nista drugo kad argument, da mu prosledis ceo string sa komandom i argumentom komande kao jedan tj da mu prosledis npr. "colour blue" ili sta vec sto mozes sa snprintf komandom npr ili sl

ali mislim da nacin na koji ti hoces da menjas boje nije bas adekvatan , secam se kako je jednom drugar koji nema pojma C
tj niakda u njemu nije radio napisao ne znam sta sve da radi program , iz zezanja naravno , a sve radio preko system()
to je bila sala i naravno ne treba tako raditi , sta ces da radis kad na sistemu na kom pokusa\s to da pokrenes nema colour comande ?

nadji kako se to radi bas iz Ca , imas lepo library i pozoves njegove funkcije i to je to
sta mislis , kako to drugi programi rade ?
sigurno ne na nacin na koji si ti hteo

a sto se logickog i ili ti AND tice vrsis ga sa & naravno npr PARAMETAR1&PARAMETAR2&PARAMETAR3 ....


i da , bas sam pokusavao da dedukujem zasto si ti mislio da ce AND resiti tvoj problem sa system()

jedino sto mi je palo na pamet jeste da si ti AND shvatio kao veznik i , sto je potpuno pogresno
AND ili ti & ili ti logicko i je logicka operacija pri kojoj se porede dva unosa i u zavisnosti od njihove tacnosti tj netacnosti daje odredjeni izlaz


[Ovu poruku je menjao EArthquake dana 09.04.2006. u 23:51 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Yu Raider
Ivan Djordjevic
Bg

Član broj: 40731
Poruke: 273
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...09.04.2006. u 23:05 - pre 176 meseci
jedino sto mi je palo na pamet jeste da si ti AND shvatio kao veznik i , sto je potpuno pogresno
AND ili ti & ili ti logicko i je logicka operacija pri kojoj se porede dva unosa i u zavisnosti od njihove tacnosti tj netacnosti daje odredjeni izlaz


Pogresno si me shvatio, il sam ja pogresno napisao... Sad nije to ni bitno uradio sam sve pomocu strcat.

Problem je sto se sa svakim "color n" promeni ceo sadrzaj ekrana...
Da nemas mozda neku funkciju koja menja boju slova ispisanih u konzolu?
SLIder.
 
Odgovor na temu

del-boy
Bojan Delić
Beograd

Član broj: 9330
Poruke: 1089

Sajt: www.delic.in.rs


+21 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...09.04.2006. u 23:09 - pre 176 meseci
Što se tiče bojenja texta, tu ne znam šta da kažem, nisam to nikad radio (nisam imao potrebe), ali što se tiče AND treba da koristiš u programima &&, a ne & osim ako nećeš da vršiš AND izbeđu korespodentnih bita.

& će da proverava bit po bit i pravi novi rezultat dok && proverava ceo broj istovremeno! U tome je razlika!

Ako na primer imaš broj 100110 (38) i 011001 (25) && će ti vratiti tačnu vrednost (odnosno neki broj različit od nule) dok će ti & vratiti 000000 (0), odnosno netačno!

Bar su mene ovako naučili :D

edit - typo

[Ovu poruku je menjao del-boy dana 12.04.2006. u 10:17 GMT+1]
 
Odgovor na temu

EArthquake

Član broj: 20684
Poruke: 884
*.smin.sezampro.yu.



+67 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...09.04.2006. u 23:20 - pre 176 meseci
da , upravu si del boy

my bad

a sto se menjanja boja tice , imas NCURSES
 
Odgovor na temu

Yu Raider
Ivan Djordjevic
Bg

Član broj: 40731
Poruke: 273
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...10.04.2006. u 10:50 - pre 176 meseci
Citat:
EArthquake:

a sto se menjanja boja tice , imas NCURSES


Da - ali za Linux...
SLIder.
 
Odgovor na temu

del-boy
Bojan Delić
Beograd

Član broj: 9330
Poruke: 1089

Sajt: www.delic.in.rs


+21 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...10.04.2006. u 11:51 - pre 176 meseci
Za Windows, su Turbo C-om, se koristi conio.h! Verovatno i sa ostalim kompajlerima, ali u to nisam siguran, jer sam pod Windowsom sao Turbo C koristio!
 
Odgovor na temu

Yu Raider
Ivan Djordjevic
Bg

Član broj: 40731
Poruke: 273
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...10.04.2006. u 12:21 - pre 176 meseci
U pravu si, jeste sa Turbo C-om ali ostali kompajleri nemaju podrsku za to (Dev-CPP, VC++...), iako imaju "conio.h" header...
E a znam da sam negde video kako se to radi... Pozivanjem nekog APIja ili tako nesto, mislim cak da je taj API iz kernel32.dll ...
SLIder.
 
Odgovor na temu

idb
Ivan Bulic
Beograd

Član broj: 4436
Poruke: 402



Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...10.04.2006. u 14:07 - pre 176 meseci
Ako bas zelis raznobojna slova i crtanje "za DOS" sa Dev-Cpp (kao sa Borland BGI) pogledaj ove napomene:
http://www.elitesecurity.org/poruka/967665
http://www.elitesecurity.org/poruka/611565
... mada mislim da za sarene stvari treba koristiti neki GUI.
idb
 
Odgovor na temu

Yu Raider
Ivan Djordjevic
Bg

Član broj: 40731
Poruke: 273
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...10.04.2006. u 18:46 - pre 176 meseci
Pa pokusavam da napravim ovo što pravim što kompatibilnije između svih operativnih sistema... Korišćenje GUIja bi znatno to umanjilo...
SLIder.
 
Odgovor na temu

idb
Ivan Bulic
Beograd

Član broj: 4436
Poruke: 402



Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...11.04.2006. u 09:52 - pre 176 meseci
Ne mora da znaci, postoje GUI koji se izvrsavaju na raznim sistemima

FLTK podrzava UNIX/Linux (X11), Microsoft Windows i MacOS X
wxWidgets podrzava UNIX/Linux, Microsoft Windows i MacOS
GTK+ podrzava UNIX/Linux, Microsoft Windows a mislim i MacOS
FOX Toolkit podrzava UNIX/Linux, Microsoft Windows
Ultimate++ podrzava Linux i Microsoft Windows
Qt : Windows, Mac OS X, Qt/X11 (Linux, Solaris, HP-UX, IRIX, AIX, ...)
i jedno veoma zanimljivo resenje
WideStudio Windows95/98/Me/NT/2000/Xp, WindowsCE, Linux, FreeBSD, SOLARIS, MacOSX(w/X11), ...

Ako sam nesto propustio, pre nekolilo meseci sam ovde ostavio malo siru listu korisnih stvari:
http://www.elitesecurity.org/poruka/920722

Mozda te ovaj sirok izbor mogucnosti navuce na neki od njih.
idb
 
Odgovor na temu

Yu Raider
Ivan Djordjevic
Bg

Član broj: 40731
Poruke: 273
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...11.04.2006. u 10:45 - pre 176 meseci
Hm... zanimljivo... Hvala!

Ali ipak - ovo i treba da bude konzolni program... Svejedno ovaj spisak linkova cu temeljno da pregledam i da vidim koji paket sta nudi .
SLIder.
 
Odgovor na temu

Yu Raider
Ivan Djordjevic
Bg

Član broj: 40731
Poruke: 273
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...11.04.2006. u 20:41 - pre 176 meseci
@IDB ovo tvoje za konzolu ne radi :(.
Kompajluje ga kako treba, a linker izbacuje :

Code:

  [Linker error] undefined reference to `textcolor' 


???

Why???

Inace prekopirao sam include fajlove u include folder, lib fajlove u lib folder...
SLIder.
 
Odgovor na temu

idb
Ivan Bulic
Beograd

Član broj: 4436
Poruke: 402



Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...12.04.2006. u 12:25 - pre 176 meseci
Citat:
@IDB ovo tvoje za konzolu ne radi :(.

:), nije moje, nisam ga ja pisao, cak ga nikad nisam ni koristio, ali znam za taj problem jer se cesto nailazi na to na net-u (svi koji krenu sa nekog turbo c imaju taj problem)
E sad, da li si ti procitao sta pise u ono malo dokumentacije na http://www14.brinkster.com/aditsu/console/ :

Citat:
headers and libraries:
- conio 1.2 and winbgim 3.52 - compiled with gcc 3.3.1
- conio 1.1 and winbgim 3.5 - compiled with gcc 3.2
this archive contains conio.h, winbgim.h and a dummy graphics.h (that only includes winbgim.h), and libconio.a and libbgi.a; extract the archive in your Dev-Cpp folder.
To use conio, #include <conio.h> and link with -lconio
To use graphics, #include <winbgim.h> or <graphics.h> and link with -lbgi -lgdi32

Mozda nisi dodao ono sto linker trazi (sto je najverovatnije)
Proveri pa javi, mozda jos neko ima isti problem
idb
 
Odgovor na temu

Yu Raider
Ivan Djordjevic
Bg

Član broj: 40731
Poruke: 273
..njuel-bg.customer.sbb.co.yu.



+2 Profil

icon Re: Jedno baaaash pocetnicko...12.04.2006. u 18:58 - pre 176 meseci
O boze kako sam corav... Hvala ti! Sad radi super, to je bas ono sto mi je trebalo .
SLIder.
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Jedno baaaash pocetnicko...

[ Pregleda: 3557 | Odgovora: 14 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.