Citat:
Buum: Wireless je upravo i izmišljen za ovakve situacije. S obzirom na okolnosti koje si opisao i nedostatak love, ostale varijante možeš odmah da zaboraviš...
Da li bi u tom slučaju svaki komp (a mislim da bi) morao da ima Wireless karticu?
Tako bih se oslobodio kablova
Citat:
plavigor:Tome ce doprineti i ako switch-evi ne budu postavljeni u za to namenjena mesta, tj. u ormanima, a to iziskuje i pec panele.
Šta je "pec panel"? Imamo ormane na svakom spratu (mada ne znam šta je u njima)
Citat:
plavigor:Da li kroz vec postojece kanale moze proci potreban broj kablova? Na jednom spratu do switch-a treba da stigne 40-ak kablova (napravi snop od 40 kablova i savi ga pod uglom od 90 stepeni - cosak na zidu). Ko ce da brine o toj mrezi?
To je pitanje na koje se plašim samom sebi da odgovorim. Proširio bih kanale. Možda je iz tog razloga Wireless povezivanje bolja stvar. Ali ne znam koliki je domet, da li ima gubitka i koliki je..(nakačim se na sajt pa saznam, ali je lakše da pitam "ko pita ne skita"). O mreži bi brinuli studenti(ima dosta ETF-ovaca, FON-ovaca, MAŠINACA,....)
Citat:
plavigor: Dalje... Troskove snosite sami. Zasto mislis da ce svaka soba hteti da bude na mrezi? Neki ce takvu mrezu smatrati nebezbednom, a neki nece ni imati racunar. Oni sigurno nece ucestvovati sa svojim novcem. Ideja da se Internet dovuce do svake sobe je lepa kao poduhvat za buducnost. Ali ako ima nezainteresovanih, onda zainteresovani moraju uloziti vise novca. Sa druge strane, oni koji budu dali pare bice nezadovoljni kvalitetom i brzinom Interneta pa ce da kukaju
Mislio sam da svaki stanar samo troškove kabla snosi sam. Ako želi na LAN (daće BOG kasnije i NET) neka pusti kabl do najbližeg sviča. Naše je da pretpostavimo da će svako želeti da se nakači na mrežu (da ne bude "ja hoću a ne mogu jer nema mesta").
Citat:
plavigor:A sad lepsa strana... Entuzijazam je divna stvar, ali krenite od nekoliko racunara, nekoliko drugara... Kada ostali vide da to funkcionise zelece i oni da budu deo toga, pa sirite mrezu.
Najzad nešto lepo da mi kažeš :-)
Imamo mrežicu na kojoj je nas 20 i želi još ljudi da dođe.
Naćićemo valjda neke sponzore da daju neke pare, ali sve je to ne sigurno (sigurno je samo da savez studenata želi da da "određeni deo novca, ako im se svidi projekat")
Problem mi je kako da povežem sve kompjutere (ja moram da pričam o cifri od 1000, biće valjda u skorijoj budužnosti toliko kompova) jer, koliko znam, IP ide 192.168.0.1-192.168.0.255
gde su ostali kompovi?
kako će se videti?
da probam da pojednostavim
Ako mi njih uspešno uspemo da povežemo u LAN i to radi (dađe BOG bar 270 računara) posle je ostao problem samo naći dobrog provajdera zar ne?
pošto je zgrada najviša posle BEOGRAĐANKE, UŠĆA, GENEKSA sigurno bi im se isplatilo da stave antenu i da daju NET da mi koristimo
ZNAČI nama treba:
30 switch-eva od po 40 ulaza
Wireless kartice (da bi izbegli kablove) ili ići kablovima (problem bi bio što bi svaki korisnik morao još da kupi i Wireless karticu)
koliko bi nam rutera trebalo
da li nam treba još nešto?
Kako rešiti problem sa IP adresama (treba 1000 kompova da se vidi)?
Stavio bih, kao što sam već napisao, svič po spratu i od svakog izvukao kabl do krova (ako bih išao od sviča do sviča trebao bi mi svič sa 41-im ulazom (39 stanara + 1 od sviča ispod + 1 od tog sviča))
Da li da ih sve vežem na ruter ili na svič? (2 rutera od po 16 ulaza ili da sviča od po 16, pošto su to 2 zgrade sa 16 i 14 spratova)
HVALA VAM