Koji je najbojli nacin da se povezu 2-3 racunara na razdaljini oko 80 metara?
A da veza bude dobra (za igranje igrica) a cena prihvatljiva?
Sta sve treba kupiti?
svi svičevi sada mogu da koriste i ukrštene i direktne kablove.
pošto kasno odgovaram , ali ako neko vidi može da mu koristi moje iskustvo.
Drug i ja smo postavljali kabl od ~105m i svičevi su crkavali jer nije bio oklopljen kada smo kupili oklopljen i uzemljili, ali samo sa jedne strane, sve je šljakalo kako treba, i nije bilo bojazni od naoblačenja. možda od groma samo
Mogu, ali kakva je efikasnost? S obzirom da se radi o igricama, ping ce im biti jako bitan...
Mene su ucili da straight-through ide za razlicite network aparate ( pc - switch, pc - ruter, ruter -switch), a crossover za iste ( pc - pc, switch - switch, ruter - ruter)...
cacafaca: svi svičevi sada mogu da koriste i ukrštene i direktne kablove.
Svi smo ucili po tim pravilima, koje ni danas nije na odmet ispostovati ali ako vec imas gotov kabl bez obrzira na tip mozes da ga bocnes u svaki noviji switch-router i to ce raditi.
Sto se tice pinga, ne kapiram na sta mislis - da ce na toj distanci biti znacajno veci ping? Ja gadjam drugi deo mreze koji je udaljen oko 70m glavnim FTP kablom, plus switch-om razvedeni patch kablovi sa obe strane do racunara, znaci ukupno je distanca sigurno oko 130m, i ping je avg 0ms. Kabl je kabl! Da uzmu wireless to je em skuplje em diskutable za ping-ovanje.
Dakle pitanje je da li su racunari unutar jednog objekta, ili udaljeni preko puta ulice itd.