Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Upisivanje u .ini fajlove, BCB6

[es] :: C/C++ programiranje :: Upisivanje u .ini fajlove, BCB6

[ Pregleda: 2670 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Mr. Rejn
Deki Karamatijević
Sremčica

Član broj: 2514
Poruke: 515
*.bankerinter.net.



+4 Profil

icon Upisivanje u .ini fajlove, BCB614.03.2006. u 20:35 - pre 221 meseci
Da li neko zna kako se upisuje sadrzaj padajuce liste (ComboBox) u
.ini fajl pomocu TIniFile klase?
Ag + Na -> Xe
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4902
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+638 Profil

icon Re: Upisivanje u .ini fajlove, BCB616.03.2006. u 16:46 - pre 221 meseci
Tek sad videh pitanje.

Prvo treba da razmislis o mehanizmu za smestanje stavki, tj:

a)

[neka sekcija]
elementi = stavka 1;stavka2;stavka3

ili

b)

[neka sekcija]
element1=stavka 1
element2=stavka 2
element3=stavka 3

ili

c)

[neka sekcija]
br_stavki=3
element1=stavka 1
element2=stavka 2
element3=stavka 3

Evo jedan moj stari (i los) kod, a ceo test projekat ti saljem. Dakle, u njemu vrsim upis
i citanje iz INI-ja. Ima cak i GUI za unos stavki.


Code:

//---------------------------------------------------------------------------

#include <vcl.h>
#pragma hdrstop

#include <IniFiles.hpp>
#include <StrUtils.hpp>


#include "Unit1.h"
//---------------------------------------------------------------------------
#pragma package(smart_init)
#pragma resource "*.dfm"
TForm1 *Form1;


__fastcall TForm1::TForm1(TComponent* Owner)
        : TForm(Owner)
{
   pIni = new TIniFile( ChangeFileExt( ParamStr(0), ".ini" ) );
   LastUsedString = pIni->ReadString("Last Used Items", "String", "" );

   GoAddStringToListBox( ListBox1, LastUsedString );

   ComboBox1->Items->Assign( ListBox1->Items );

   if ( ComboBox1->Items->Count > 0 )
      ComboBox1->ItemIndex = 0;

   delete pIni;
}
__fastcall TForm1::~TForm1()
{
   pIni = new TIniFile( ChangeFileExt( ParamStr(0), ".ini" ) );

   LastUsedString = GoGetListBoxToString( ListBox1 );

   pIni->WriteString("Last Used Items", "String", LastUsedString );
   delete pIni;
}

void __fastcall TForm1::UpButtonClick(TObject *Sender)
{
   ListBox1->SetFocus();
   if (  ListBox1->ItemIndex == -1 )
      return;

   int up = ListBox1->ItemIndex;
   if ( ListBox1->ItemIndex > 0 )
   {
      ListBox1->Items->Move( ListBox1->ItemIndex, ListBox1->ItemIndex-1 );
      --up;
   }
   ListBox1->Repaint();
   ListBox1->SetFocus();
   ListBox1->ItemIndex = up;
}

void __fastcall TForm1::DownButtonClick(TObject *Sender)
{
   ListBox1->SetFocus();
   if (  ListBox1->ItemIndex == -1 )
      return;
   int dw = ListBox1->ItemIndex;
   if ( ListBox1->ItemIndex < ( ListBox1->Items->Count - 1 ) )
   {
      ListBox1->Items->Move( ListBox1->ItemIndex, ListBox1->ItemIndex+1 );
      ++dw;
   }
   ListBox1->Repaint();
   ListBox1->SetFocus();
   ListBox1->ItemIndex = dw;
}

void __fastcall TForm1::EditButtonClick(TObject *Sender)
{
   ListBox1->SetFocus();
   if (  ListBox1->ItemIndex == -1 )
      return;


   AnsiString Text = ListBox1->Items->Strings[ ListBox1->ItemIndex ];
   AnsiString Default = Text;

   bool result = InputQuery( "Edit", "Change the value", Text );

   if ( result )
   {
      if ( ( Text == Default ) || ( Text == "" ) || ( strchr( Text.c_str(), ';' ) ) )
         return;

      if ( ListBox1->Items->IndexOf( Text ) != -1 )
         return;

      ListBox1->Items->Strings[ ListBox1->ItemIndex ] = Trim ( Text );

      SNDMSG( ListBox1->Handle, WM_VSCROLL, SB_BOTTOM, 0 );

   }


}

void __fastcall TForm1::NewButtonClick(TObject *Sender)
{
   ListBox1->SetFocus();

   AnsiString Text = "";

   bool result = InputQuery( "New", "Enter new value", Text );


   if ( result )
   {
      if ( ( Text == "" ) || ( strchr( Text.c_str(), ';' ) ) )
         return;

      if ( ListBox1->Items->IndexOf( Text ) != -1 )
         return;

      ListBox1->Items->Add( Trim( Text ) );
      SNDMSG( ListBox1->Handle, WM_VSCROLL, SB_BOTTOM, 0 );

   }

   if ( ListBox1->Count > 0 )
      if ( ListBox1->ItemIndex == -1 )
         ListBox1->ItemIndex = 0;
}
//---------------------------------------------------------------------------
void __fastcall TForm1::DeleteButtonClick(TObject *Sender)
{
   ListBox1->SetFocus();
   if (  ListBox1->ItemIndex == -1 )
      return;
   int re = ListBox1->ItemIndex;

   if ( MessageDlg( "Delete\n" + ListBox1->Items->Strings[ ListBox1->ItemIndex ] + " ?",
               mtConfirmation, TMsgDlgButtons() << mbYes << mbNo, 0 ) == mbYes )


   {
       ListBox1->Items->Delete( ListBox1->ItemIndex );
   }
   ListBox1->Repaint();
   ListBox1->SetFocus();
   if ( re > ListBox1->Items->Count - 1 )
   {
      ListBox1->ItemIndex = --re;
   }
   else
   {
      ListBox1->ItemIndex = re;
   }

   if ( ListBox1->Count > 0 )
      if ( ListBox1->ItemIndex == -1 )
         ListBox1->ItemIndex = 0;

}

AnsiString TForm1::GoGetListBoxToString( TListBox *LB )
{
   AnsiString OT;
   for ( int i = 1; i <= LB->Items->Count; i++ )
      OT += LB->Items->Strings[ i-1 ] + ";";

   // Eliminate last ';'
   OT.SetLength( OT.Length() - 1 );
   return( OT );
}

void TForm1::GoAddStringToListBox( TListBox *LB, AnsiString STRING )
{
   STRING = STRING + ";";
   int length  = STRING.Length();

   LB->Clear();

   if ( length != 1 )
   {
      char *niz     = new char[ length+1 ];
      char *pom     = new char[ length+1 ];

      strcpy( niz, STRING.c_str() );

      int prev = 0;
      for ( int i=0;  i<length; i++ )
      {
         if ( niz[i] == ';' || i == length-1 )
         {
            strncpy( pom, &niz[prev], i-prev );
            pom[i-prev]  = '\0';
            LB->Items->Add( Trim( AnsiString( pom ) ) );
            prev = i+1;
         }
      }

      delete [] pom;
      delete [] niz;
   }

   if ( LB->Count > 0 )
      if ( LB->ItemIndex == -1 ) LB->ItemIndex = 0;

}


void __fastcall TForm1::UpdateButtonClick(TObject *Sender)
{
   ComboBox1->Items->Assign( ListBox1->Items );

   if ( ComboBox1->Items->Count > 0 )
      ComboBox1->ItemIndex = 0;
}




[Ovu poruku je menjao X Files dana 16.03.2006. u 19:10 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Mr. Rejn
Deki Karamatijević
Sremčica

Član broj: 2514
Poruke: 515
*.bankerinter.net.



+4 Profil

icon Re: Upisivanje u .ini fajlove, BCB617.03.2006. u 15:34 - pre 221 meseci
Hvala ti na projektu.. u medjuvremenu sam napravio neki prostiji primer
bez upotrebe TIniFile - stavke se dodaju u ComboBox i istovremeno
upisuju u nekakav tekst fajl (npr. combo.log) pritiskom na Enter, a po
pokretanju programa lista stavki se ucitava iz loga u Combo iz konstruktora
forme.

Moze nekome da posluzi ako hoce da izbegne TIniFile ili mu treba sasvim
jednostavno belezenje stavki padajuce liste.

Code:

#include <fstream>;
using namespace std;

//ucitaj stavke liste iz loga
__fastcall TForm1::TForm1(TComponent* Owner)
        : TForm(Owner)
{

    char p[100];
    fstream inout("combo.log");
    //premotaj na pocetak fajla:
    inout.seekg(0);
    // uzmi prvu liniju:
    while (inout.getline(p,100)) {
    //dodaj u Combo:
    ComboBox1->Items->Append(p);
    }
}

//unesi stavku padajuce liste u log
void __fastcall TForm1::ComboBox1KeyDown(TObject *Sender, WORD &Key,
      TShiftState Shift)
{
if (Key == VK_RETURN)
{
  
   ComboBox1->Items->Append(ComboBox1->Text);
   //otvori u modu za dopisivanje
   ofstream str("combo.log",ios::app);
   str <<ComboBox1->Text.c_str()<<endl;
   ComboBox1->Text="";
}
}

Ag + Na -> Xe
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4902
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+638 Profil

icon Re: Upisivanje u .ini fajlove, BCB617.03.2006. u 17:12 - pre 221 meseci
Pazi, ako hoces da te stavke drzis u nekom 'neobaveznom' fajlu, i to u nekoj listi jedan
ispod drugoga, onda imas i lakse resenje:

Code:

// ...
ComboBox1->Items->LoadFromFile( NAZIV_FAJLA )
// ...
ComboBox1->Items->SaveToFile( NAZIV_FAJLA )
// ...

Taj 'Items' pokazivac je tipa TStringList, a on vec ima sve sto ti treba
za snimanje/ucitavanje.

Inace, savetujem ti da uvek fajlovima obezbedjujes *pune putanje*

Dakle, umesto:
Code:

ComboBox1->Items->SaveToFile( "fajl.dat" )

bolje je:
Code:

ComboBox1->Items->SaveToFile( ExtractFilePath( ParamStr( 0 ) ) + "fajl.dat" )
// ili:
ComboBox1->Items->SaveToFile( ExtractFilePath( Application->ExeName ) + "fajl.dat" )

...ako je fajl u putanji exe-a.

Zbog cega je bolje? Prosto, u Win programiranju lako moze da se 'pobegne' iz putanje
EXE fajla i to nenamerno i da vise ono sto je nekada radilo vise ne radi. Kod Borland C++
Buildera, koliko se secam, dovoljno je da imas neki obican dijalog tipa TOpenDialog/
TSaveDialog, i nakon izbora neke lokacije za snimanje/ucitavanje - vise nisi u root-u,
tj, kao da si odradio rucno SetCurrentDir( negde drugde ).



 
Odgovor na temu

Mr. Rejn
Deki Karamatijević
Sremčica

Član broj: 2514
Poruke: 515
*.bankerinter.net.



+4 Profil

icon Re: Upisivanje u .ini fajlove, BCB618.03.2006. u 10:46 - pre 221 meseci
Citat:

Code:

// ...
ComboBox1->Items->LoadFromFile( NAZIV_FAJLA )
// ...
ComboBox1->Items->SaveToFile( NAZIV_FAJLA )
// ...


Da..
Eto totalno sam prevideo tu metodu.
Ag + Na -> Xe
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4902
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+638 Profil

icon Re: Upisivanje u .ini fajlove, BCB618.03.2006. u 11:06 - pre 221 meseci
U tome i jeste lepota i kvalitet VCL-a - sto je sve logicno i u duhu OOP-a.

Gde god se pominje neki NATPIS, on je tipa AnsiString, a gde god se pominje
nekakva lista to je uglavnom TStringList.


 
Odgovor na temu

Mr. Rejn
Deki Karamatijević
Sremčica

Član broj: 2514
Poruke: 515
*.bankerinter.net.



+4 Profil

icon Re: Upisivanje u .ini fajlove, BCB618.03.2006. u 11:46 - pre 221 meseci
Zamisli ovakvu situaciju: upisujes nesto u Combo sto mora da ostane
tamo i upisujes listu stavki u fajl tek kada izadjes iz programa po-
mocu SaveToFile i ... nestane struja pre nego sto zavrsis! Onda se
gube sve stavke u listi!
Mozda je bezbednije odmah upisivati u fajl preko stream-a.

Doduse moze se i tu koristiti SaveToFile:
Code:

...
if (Key == VK_RETURN)
{
    ComboBox1->Items->Append(ComboBox1->Text);
    ComboBox1->Items->SaveToFile("combo.log");
    ComboBox1->Text="";
}


[Ovu poruku je menjao Mr. Rejn dana 18.03.2006. u 13:10 GMT+1]
Ag + Na -> Xe
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4902
*.nat-pool.po.sbb.co.yu.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+638 Profil

icon Re: Upisivanje u .ini fajlove, BCB618.03.2006. u 12:10 - pre 221 meseci
Ja mislim da je skoro isto i stream-ovanje i SaveToFile()

Cak i da imas 100,000 stavki upis ce ti trajati DELIĆ sekunde.

Ako ti je bitno da to SIGURNO bude snimljeno, onda mozes da pronadjes
neki dogadjaj koji ce snimiti u fajl izmene odmah nakon promene u
Combo-u.

 
Odgovor na temu

Mr. Rejn
Deki Karamatijević
Sremčica

Član broj: 2514
Poruke: 515
*.bankerinter.net.



+4 Profil

icon Re: Upisivanje u .ini fajlove, BCB618.03.2006. u 12:20 - pre 221 meseci
Hehe, ja sam promenio poruku,a ti si poslao poruku u istom trenutku..

Da, verovatno je razlika u brzini upisa u fajl za stream/SaveToFile
zanemarljiva sto se tice neke prakticne upotrebe.
Ag + Na -> Xe
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Upisivanje u .ini fajlove, BCB6

[ Pregleda: 2670 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.