Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pristup komponentama na Formi

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Pristup komponentama na Formi

[ Pregleda: 2770 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

joskom

Član broj: 75181
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Pristup komponentama na Formi13.03.2006. u 08:47 - pre 179 meseci
Na Formi imam mnogo komponenata pa me zanima kako da napravim
proceduru za brisanje vrijednosti komponenata tj postavljanje na pocetne vrijednosti (0)
Ne mislim na dodjeljivanje vrijednosti pojedinacno nego ako je moguce to rijesiti nekakvom petljom

Ima li netko ideju
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: Pristup komponentama na Formi13.03.2006. u 09:31 - pre 179 meseci
Mozes to raditi na vise nacina.

Ako dinamicki kreiras komponente onda ih mozes pamtiti u nizu i onda jednostavno protrcis kroz niz i postavis vrednosti.

Mozes imati u nekom nizu imena komponenti koje zelis da resetujes. Sve komponente koje mogu da sadrze druge komponente imaju FindComponent funkciju koja na osnovu imena vraca komponentu.

Mozes da protrcis kroz Components niz koji imaju sve komponente koje mogu da sadrze druge komponente. Tako ces proci kroz sve komponente u objektu koji gledas.

Bitno je samo da znas kog je tipa komponeta koju hoces da menjas jer ti ove funkcije vracaju objekat tipa TComponent. Evo jednog nacina kako mozes da resetujes vrednost u zavisnosti od tipa komponente:
Code:
if (Komponenta is TEdit) then
  TEdit(Komponenta).Text := 'Prazno'
else
if (Komponenta is TComboBox) then
  TComboBox(Komponenat).ItemIndex := 2
else
.
.
.

 
Odgovor na temu

joskom

Član broj: 75181
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Pristup komponentama na Formi13.03.2006. u 09:53 - pre 179 meseci
A ako nisu dinamicki kreirane
 
Odgovor na temu

ivanho
slobodni umetnik
Beograd

Član broj: 28465
Poruke: 73
*.maksnet.net.



Profil

icon Re: Pristup komponentama na Formi13.03.2006. u 10:18 - pre 179 meseci
pa vec ti je dat odgovor,
kad ti neko da odgovor, procitaj ga kompletno...

Citat:

Mozes da protrcis kroz Components niz koji imaju sve komponente koje mogu da sadrze druge komponente. Tako ces proci kroz sve komponente u objektu koji gledas.


sazvakano:
napravis proceduru ciji je parametar tipa TWinControl
sa sledecim kodom

Code:

procedure Resetovanje(komp: TWinContol);
var
  intBrojac: integer;
  Komponeta: TControl;

for intBrojac:=0 to komp.ControlCount-1 do
  begin
     Komponenta:=komp.Controls[intBrojac];

     {ovde ubacujes kod po uzoru na onaj koji ti je dao Srki82}

  end;


Pozoves procedure, a kao parametat postavis tvoju forumu.
e sad, kad naidjes na koponentu tipa TPanel ili bilo koju drugu koja
moze da sadrzi druge komponente bitne za tebe - pozovi rekurzivno
istu proceduru, ali ovaj put ti je parametar ta komponenta.

Analogno umesto Controls i ContolCount mozes da stavis Components i
ComponentCount.

[Ovu poruku je menjao ivanho dana 13.03.2006. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

joskom

Član broj: 75181
Poruke: 20
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Pristup komponentama na Formi13.03.2006. u 10:40 - pre 179 meseci
Skuzio
Hvala
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Pristup komponentama na Formi

[ Pregleda: 2770 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.