Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

polje tipa datum i sql....

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: polje tipa datum i sql....

[ Pregleda: 2501 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

enes omeragic

Član broj: 45562
Poruke: 70
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon polje tipa datum i sql....05.03.2006. u 12:22 - pre 197 meseci
U paradox tabeli imam jedno polje sa datumom.Kako pomocu dve edit.text kontrole i sql-a izdvojim sve vrednosti od datuma1 (edit1.text) do datuma2 (edit2.text)? Hvala unapred...
 
Odgovor na temu

Miloš Baić
Miloš Baić
ERP (Dynamics NAV) programer
Beograd

Član broj: 72468
Poruke: 1155
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....05.03.2006. u 13:37 - pre 197 meseci
Code:
with Query1 do
begin
Close;
SQL.Clear;
SQL.Add('SELECT *');
SQL.Add('FROM Naziv_Tabele');
SQL.Add('WHERE (Datum BETWEEN' + QuotedStr(Edit1.Text) + ' AND ' + QuotedStr(Edit3.Text) + ')');
Open;
end


Probaj ovako... pozzz...



[Ovu poruku je menjao loshmiscg dana 06.03.2006. u 14:45 GMT+1]
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
 
Odgovor na temu

enes omeragic

Član broj: 45562
Poruke: 70
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....05.03.2006. u 14:31 - pre 197 meseci
Probao...ne ide. Nemogu nigde da pronadjem resenje.Ako neko zna sa datumima u sql-u,bio bih mu zahvalan.
 
Odgovor na temu

anthylon
anthylon
Bosna i Hercegovina

Član broj: 83876
Poruke: 48
*.pppoe02-380.bih.net.ba.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....06.03.2006. u 11:20 - pre 197 meseci
Smatram da imash problem oko upita. Moguce su dvije greske: u formatu datuma; u samom upitu koji je loshmiscg napisao. Ovisi kakve su ti postavke na bazi. Svejedno, ako je to standardan nacin onda upit posalji u formatu: 2006-06-03 (dakle, godina-mjesec-dan). Ne znam kako radi Paradox glede sintakse pa ti tu ne mogu pomoci. Ali, ovako bi to izgledalo u MySQL-u/SQL-u/SQLite-u/Oracle-u/...;

Bilo bi ovako:

Code:

var sMySQL, sSQL:String;

begin
sMySQL:=' SELECT * FROM naziv_tabele WHERE  polje_datum BETWEEN DATE "' + FormatDateTime('yyyy-mm-dd', StrToDate(Edit1.Text))  + '" AND DATE "' + FormatDateTime('yyyy-mm-dd', StrToDate(Edit2.Text)) + '"';

ADOQuery1.SQL.Text := sMySQL;
ADOQuery1.Active := true;

end; 


Dakle, upit kod MySQL baze bi bio:
Code:

SELECT * FROM naziv_tabele WHERE  polje_datum BETWEEN DATE
"2005-02-1" AND DATE   "2007-02-1"


U SQL-u skoro isto:
Code:

SELECT * FROM naziv_tabele WHERE  polje_datum BETWEEN "2005-02-1" AND "2007-02-1"


SQLite, Oracle, Sybase potpuno isto kao MySQL.

Naravno, preporucujem da izbjegnes moguce greske (sta ako korisnik unese nesto sto nije datum?) ili maskama ili provjerom kroz cod... Ali, pretpostavljam da to nece biti problem...

Respect!
 
Odgovor na temu

Miloš Baić
Miloš Baić
ERP (Dynamics NAV) programer
Beograd

Član broj: 72468
Poruke: 1155
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....06.03.2006. u 13:24 - pre 197 meseci
Evo ti urađen primer okačen uz poruku...
U Tools - Database Desktop upiši Alias (BDE) i snimi ga u folder C:\Datum , znači, smesti ga na tu lokaciju. Tad bi trebalo da radi i kod tebe. Za primer sam koristio Paradox 7 u Delphi - ju 7 !!!
Pozdrav...
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

enes omeragic

Član broj: 45562
Poruke: 70
*.ppp-bg.sezampro.yu.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....06.03.2006. u 13:55 - pre 197 meseci
Sad sam skontao,hvala ti puno kao i ostalima na odgovorima.Ovaj primer mi je pomogao. E sad jos jedna molba ako nisam naporan... Kako u sql-u oduzeti ili sabrati dva vremena...npr 12:43 - 11:10 i kao rezultat takodjer dobiti vreme.Pokusavao sam ali dobijem cudan rezultat.Jos jednom hvala...
 
Odgovor na temu

anthylon
anthylon
Bosna i Hercegovina

Član broj: 83876
Poruke: 48
*.as54.sa-ma.bih.net.ba.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....06.03.2006. u 14:21 - pre 197 meseci
Zloco jedan, da li si cuo za google.com?

Hehe, shalim se! Koliko shvatam ti zelis oduzeti dva datum (na primjer) da vidish broj (mozda radnih dana i sl.). Ovako je kod MySQL-a (na njemu radim trenutno pa ti mogu pomoci):

Code:
SELECT TO_DAYS(datum1) - TO_DAYS(datum_2) AS BrojDana
FROM naziv_tabele


Nadam se da je pomoglo

Pozdrav!

 
Odgovor na temu

anthylon
anthylon
Bosna i Hercegovina

Član broj: 83876
Poruke: 48
*.as54.sa-ma.bih.net.ba.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....06.03.2006. u 14:36 - pre 197 meseci
Jao

Pobrkao sam postove!

Evo vidim da sam pogrijesio!

Code:
SELECT TIMEDIFF(vrijeme1, vrijeme2) FROM naziv_tabele


Ovakav upit ce oduzeti dva vremena (vrijeme1 - vrijeme2)... Naravno, MySQL verzija (koliko se sjecam) veca od 3.2 ili takvo nesto!

 
Odgovor na temu

enes omeragic

Član broj: 45562
Poruke: 70
*.smin.sezampro.yu.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....06.03.2006. u 17:26 - pre 197 meseci
Ovaj primer sto si postavio za oduzimanje dva vremena mi ne radi u paradoxu.Nisam gotovan...ubih se trazeci resenje tog problema i pokusavajuci sam da uradim.I kad sam vec digao ruke onda zamolih za pomoc. Posebno hvala loshmiscg-u za onaj njegov primer
koda sto je okacio a hvala i tebi na odgovorima,docicemo valjda nekako do resenja.
 
Odgovor na temu

Miloš Baić
Miloš Baić
ERP (Dynamics NAV) programer
Beograd

Član broj: 72468
Poruke: 1155
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....06.03.2006. u 17:44 - pre 197 meseci
Nema na čemu, zato smo tu... Mislim da je bolje svoje programe koje praviš vezuješ za neki sistem koji upravlja bazama podataka. Recimo MS SQL Server, MySQL, Oracle... A za početak ti je i Access sasvim dovoljan... Imaš ADO tutorial gore, kao TOP tema (http://www.elitesecurity.org/tema/57994-ADO-Delphi-ju-tutorial)!? Pa, polako... Nemoj me pogrešno shvatiti, ne govorim da je i BDE(Paradox) loš...

[Ovu poruku je menjao loshmiscg dana 06.03.2006. u 18:47 GMT+1]
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
 
Odgovor na temu

enes omeragic

Član broj: 45562
Poruke: 70
*.adsl.sezampro.yu.



Profil

icon Re: polje tipa datum i sql....07.03.2006. u 09:48 - pre 197 meseci
Ljudi pomagajte...pokusao sam i u accessu i opet isto. select vreme1,vreme2,(vreme2 - vreme1) from tabela...
Opet tamo gde oduzimam vreme od vremena dobijem neki decimalni broj bez veze. A zelim npr (13:30 - 12:00) da dobijem rezul. u ovom formatu (1:30).
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: polje tipa datum i sql....

[ Pregleda: 2501 | Odgovora: 10 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.