Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Opet pitanje o bibliotekama funkcija...

[es] :: C/C++ programiranje :: Opet pitanje o bibliotekama funkcija...

[ Pregleda: 3649 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

istrazivac

Član broj: 284
Poruke: 116
*.verat.net



Profil

icon Opet pitanje o bibliotekama funkcija...10.07.2001. u 02:48 - pre 248 meseci
Da li neko zna ovoga puta neku biblioteku,naravno freeware,za pop3 i smtp,odnosno za slanje i primanje e-maila,posto hocu i tu mogucnost da ugradim u jedan programcic,znaci da ima u sebi i jedan mali,jednostavan e-mail klijent.Hvala unapred !
 
Odgovor na temu

Vojislav Milunovic

Član broj: 25
Poruke: 2117
*.verat.net



+1 Profil

icon Re: Opet pitanje o bibliotekama funkcija...10.07.2001. u 12:58 - pre 248 meseci
Ne verujem da tako nesto postoji ;o)
Ali to se da lako implementirati koristeci socket/read/write/connetc syscall-ove +- malko razumevanja tih protkola...to je za UNIX

A za win mislim da ima takih funkcija sto je stvarno smesno...mislim svaki kreten u win moze da napise svoj program za slanje poste u 2-3 linije koda ;o(
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+163 Profil

icon Re: Opet pitanje o bibliotekama funkcija...10.07.2001. u 13:35 - pre 248 meseci
A šta to je loše ako je 2-3 linije koda.. nego šta, treba da bude 50 da bi ti to priznavao??
 
Odgovor na temu

tOwk
Danilo Šegan
Zemun/Beograd

Član broj: 94
Poruke: 2743
*.rcub.bg.ac.yu

ICQ: 9344053
Sajt: alas.matf.bg.ac.yu/~mm011..


+2 Profil

icon Re: Opet pitanje o bibliotekama funkcija...10.07.2001. u 14:10 - pre 248 meseci
Stvar je u tome što je POP3 protokol toliko jednostavan, kao i SMTP da stvarno nema potreba za upotrebom ikakvih biblioteka. Ako se neko već bavi pisanjem mrežnog softvera, zna kako da uspostavi TCP/IP konekciju. Posle toga, jedino treba slati komande kao što su USER, PASS, LIST, RETR, DELE i druge (za POP3), odnosno HELO, MAIL FROM, RCPT TO, DATA i druge (za SMTP).

Ukoliko je komanda uspešno izvršena, prvi karakter koji POP3 server vrati će biti +, odnosno - ukoliko nije uspešno izvršena, a za SMTP će status kod biti 2xx (znači prvi vraćen karakter će biti 2).

Prema tome, jedino što je potrebno za pravljenje programa koji pristupa pop3/smtp serverima je poznavanje sockets programiranja (na Windows-u može i Winsock, iako i tu postoje svi BSD socket pozivi identični onima na *nix-u).

Naravno, uvek postoji i mogućnost nabavke biblioteka kojima se da ime servera, port, i pošalje komanda "GetMessages", i on skine poruke i smesti ih u svoj bafer. Međutim, POP3 je toliko jednostavan, da za to stvarno nema potrebe.

A čini mi se da je predator hteo da istakne da na Win-u već sigurno postoje biblioteke kojima se to upravo na gorepomenuti način i radi, pa prema tome tu i nema gotovo nimalo programiranja. Jer, ukoliko za ovako jednostavne stvari tražimo biblioteke, kako bismo se snašli sa nešto komplikovanijim problemima (ovde sam možda i pogrešio).

Toliko.
Možda se moje mišljenje promenilo, ali ne i činjenica da sam u pravu.
 
Odgovor na temu

Vojislav Milunovic

Član broj: 25
Poruke: 2117
*.verat.net



+1 Profil

icon Re: Opet pitanje o bibliotekama funkcija...10.07.2001. u 16:09 - pre 248 meseci
Ne ja ne kazem da mora da bude 50 linija koda ali me nervira kad vidim da novopeceni Delphi i VC++,VB programeri pisu programe za internet kao...
Moja univerzalna verzija SMTP i POP3 klijenta je gotova...download

Sta tu ima tesko...a fora je da covek sam napravi rutine za rad sa tim prokolima...+ sto su laki onda to ne bi trebalo da predstavlja problem...a uvek za standarde ta dva protokola va;ja procitati RFC
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Opet pitanje o bibliotekama funkcija...

[ Pregleda: 3649 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.