Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?

[es] :: C/C++ programiranje :: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?

[ Pregleda: 4084 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

digitalman
Beograd

Član broj: 20774
Poruke: 12
*.rcub.bg.ac.yu.



Profil

icon Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?13.02.2006. u 10:36 - pre 192 meseci
#include <iostream.h>

class informacije
{
public:
void SetPlata(int x) {plata=x;}
int GetPlata() const { return plata;}
private:
int plata;
};

class zaposleni
{
public:
informacije Get() const {return pristup;}
private:
informacije pristup;
};

int main()
{
zaposleni Darko;
Darko.Get().SetPlata(20);
cout<<Darko.Get().GetPlata();

return 0;
}

Zasto ne postavi vrednost promenljive clanice "plata", od objekta Darko, na 20?
Verujem da je ovo za vecinu vas igrarija, ali meni nije jasno...zahvalan unapred
pocetnik u programiranju javom
 
Odgovor na temu

dragansm
Dragan Smiljanic

Član broj: 38170
Poruke: 191
*.tehnicom.net.



Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?13.02.2006. u 11:48 - pre 192 meseci
informacije Get() const {return pristup;} -- tesko da ces sa ovim getterom ista uspeti da promenis jer on garantuje da neces menjati clanicu pristup
Pokusaj sa ova dva gettera
informacije &Get() {return pristup;}
const informacije &Get() const {return pristup;}
i nadam se da ce da radi.
 
Odgovor na temu

B.Lale
Novi Sad

Član broj: 23261
Poruke: 23
..mtsns-ns.customer.sbb.co.yu.

ICQ: 209643096


Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?13.02.2006. u 12:22 - pre 192 meseci
Da, metoda mora da vraca referencu (upucivac) na primerak klase...

[Ovu poruku je menjao B.Lale dana 13.02.2006. u 13:23 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dragansm
Dragan Smiljanic

Član broj: 38170
Poruke: 191
*.tehnicom.net.



Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?13.02.2006. u 14:05 - pre 192 meseci
Citat:
B.Lale: Da, metoda mora da vraca referencu (upucivac) na primerak klase...

[Ovu poruku je menjao B.Lale dana 13.02.2006. u 13:23 GMT+1]


Upucivac :))) Svidja mi se. Verovatno prevod nekog veselog profesora uz sva duzna postovanja :))). Elem, ne treba samo da vraca referencu, moze i pointer (pokazivac, putokaz, uperivac prstom, ...), ali nikako kopiju objekta (u datom kontekstu) :)
 
Odgovor na temu

digitalman
Beograd

Član broj: 20774
Poruke: 12
*.rcub.bg.ac.yu.



Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?16.02.2006. u 07:57 - pre 192 meseci
Shvatio sam, hvala svima na komentarima.
pocetnik u programiranju javom
 
Odgovor na temu

B.Lale
Novi Sad

Član broj: 23261
Poruke: 23
..mtsns-ns.customer.sbb.co.yu.

ICQ: 209643096


Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?16.02.2006. u 08:46 - pre 192 meseci
Profesor Kraus (sa etf bg) koristi naziv upucivac, dok nas profesor Malbaski (sa ftn ns) ostaje dosledan referenci :)
 
Odgovor na temu

dododeda
Beograd

Član broj: 52923
Poruke: 14
*.ETF.BG.AC.YU.



Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?16.02.2006. u 17:06 - pre 192 meseci
Citat:
Upucivac )) Svidja mi se. Verovatno prevod nekog veselog profesora uz sva duzna postovanja )). Elem, ne treba samo da vraca referencu, moze i pointer (pokazivac, putokaz, uperivac prstom, ...), ali nikako kopiju objekta (u datom kontekstu)


Naravno da je pokazivac. Isto vazi i za funkcije prijateljice

Znam da idem offtopic, ali takvi biseri se moraju post-ovati...
 
Odgovor na temu

jeremija85
Beograd

Član broj: 78483
Poruke: 7
*.19.EUnet.yu.

Sajt: www.byteout.com


Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?16.02.2006. u 23:04 - pre 192 meseci
Ej, nemojte da mi dirate Krausa, dooobar je:) Mada stvarno ima bisera... Pogledajte stranicu galeb.etf.bg.ac.yu/~kraus mislim da ce vam se svideti nacin na koji je organizovan sajt
P.S. ovo je definitivno off-topic :)
To follow the path:
Look at the master
Follow the master
Walk with the master
See through the master
Become the master

 
Odgovor na temu

dragansm
Dragan Smiljanic

Član broj: 38170
Poruke: 191
212.200.125.*



Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?17.02.2006. u 01:50 - pre 192 meseci
sta je to off-topic? :)
 
Odgovor na temu

android~paranoid

Član broj: 81947
Poruke: 211
*.zrlocal.net.



Profil

icon Re: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?17.02.2006. u 09:45 - pre 192 meseci
Citat:
Pogledajte stranicu galeb.etf.bg.ac.yu/~kraus mislim da ce vam se svideti nacin na koji je organizovan sajt


Sajt je ok. Pruza potrebne informacije.
Mislim, šta reći !
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Gde je bag, zasto ne inicijalizuje platu?

[ Pregleda: 4084 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.