Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB

[ Pregleda: 6355 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
212.62.59.*



+11 Profil

icon Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 15:19 - pre 221 meseci
Kako napraviti apliakciju u Delphiju za azurrianje MySQL baze iz koje se podaci koriste iz PHP-a za prikaz na web sajtu? Web sajt je na UTF-8. Treba da bude podrzana i nasa cirilica i latinica.
 
Odgovor na temu

sasas
Saša Slavnić
radim za neke švabe

Član broj: 35478
Poruke: 617
*.zaslon-telecom.si.



Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 16:00 - pre 221 meseci
Ja koristim sledeću varijantu:

- ADOLX - mislim da se tako zove (preko mysql odbc drivera) za pristup bazi iz delphija, u suštini ado komponente sa unicode podrškom, napravili su ih isti ljudi kao i Tnt
- Tnt kontrole za prikaz texta na ekranu (da bi sve lepo radilo u ćirilici/latinici)
- GetText/SetText svakog text fielda u kojem se rade samo funkcije UTF8Encode /UTF8Decode, da bi se text lepo zapisao u bazu
- Korisno je napraviti i par funkcija za pretvaranje ćirilice u latinicu (ovo mislim da sam pokrao od nekog, moguće čak i sa ovog foruma :)

to je otprilike to. nadam se da je bar malo pomoglo.

ss.
When something is hard to do, then it's not worth doing.
 
Odgovor na temu

apex
kikinda

Član broj: 31144
Poruke: 918
82.208.201.*

Sajt: www.polovni-delovi.com


+1 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 16:10 - pre 221 meseci
Na forumu je bilo par reci o svemu ovome i koliko sam video svi preporcuju koriscenje ZEOS komponenti za rad sa mySQL-om i DelphimySQL komponente sa mySQL-ovog sajta, medjutim nigde na netu nisam nasao nikakav primer aplikacije koja koristi ove komponente. :(
+ nisam cak ni uspeo da u Delphi7 instaliram sve komponente iz ZEOS-a
http://www.polovni-delovi.com - Najveći portal polovnih delova za sve tipove vozila
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
212.62.59.*



+11 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 17:21 - pre 221 meseci
UTF8Encode/UTF8Decode? To nema u D5.
 
Odgovor na temu

apex
kikinda

Član broj: 31144
Poruke: 918
82.208.201.*

Sajt: www.polovni-delovi.com


+1 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 17:25 - pre 221 meseci
Citat:
ADOLX - mislim da se tako zove


Ja mislim da se tako ne zove. Ajde ako moze malo vise pomoci, makar oko pravilnog naziva komponenti posto GOOGLE ne daje nikakve rezultate za ADOLX
http://www.polovni-delovi.com - Najveći portal polovnih delova za sve tipove vozila
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
212.62.59.*



+11 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 18:33 - pre 221 meseci
Probao sam i ranije TNT VCL. Sve to lepo izgleda. APliakcija prihvata i latinicu i cirilicu ali mi ne ide da to prepisem negde drugde, recimo da iz TNT momp polja prepisem uneseni tekst u tekst datoteku na disku koju mogu da otvorim iz Notepad-a i vidim citak unicode tekst. Sve se zavrsi sa kukama i kvakama...
 
Odgovor na temu

nikola.j
Nikola Janković

Član broj: 15712
Poruke: 85
*.com
Via: [es] mailing liste



Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 18:42 - pre 221 meseci
>

idi na tntware.net i potrazi tntlx komponente. Medju njima je i ADOLX
 
Odgovor na temu

sasas
Saša Slavnić
radim za neke švabe

Član broj: 35478
Poruke: 617
195.246.3.*



Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 20:01 - pre 221 meseci
Citat:
broker: UTF8Encode/UTF8Decode? To nema u D5.


Da, zaboravio sam da napomenem, da je to što sam ja radio bio Delphi 7. Sad malo gledam po netu, i nađoh na http://fundementals.sourceforge.net/cUnicodeCodecs.html unit koji nudi mnogo funkcija za konverzije među kodnim rasporedima, između ostalog videh da ima i:

function WideStringToUTF8String(const S: WideString): String;

Kod mene (opet u Delphi 7) funkcija radi korektno, piše da je kompatibilno i sa D5.
Znači npr:

ADOQuery1.FieldByName("Ime").AsString := WideStringToUTF8String(TntEdit1.Text);

U bazi će se i dalje videti kuke i kvake, ali na html strani na kojoj je encoding postavljen na utf8 će se sve videti lepo.

Samo još da napomenem da sam experimentisao i sa dbExpress i Zeos komponentama, i da mi nisu bile ok rešenje - jednostavno je zavisnost među verzijama potrebnih DLLova i verzijama baze prevelika, i za mene neprihvatljiva (program se jednostavno raspadne čim se uradi makar mali update verzije mySQL).

ss.
When something is hard to do, then it's not worth doing.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

apex
kikinda

Član broj: 31144
Poruke: 918
82.208.201.*

Sajt: www.polovni-delovi.com


+1 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 21:57 - pre 221 meseci
Citat:
Samo još da napomenem da sam experimentisao i sa dbExpress i Zeos komponentama, i da mi nisu bile ok rešenje - jednostavno je zavisnost među verzijama potrebnih DLLova i verzijama baze prevelika, i za mene neprihvatljiva (program se jednostavno raspadne čim se uradi makar mali update verzije mySQL).


Hvala na ovoj maloj recenziji, meni je pomogla u tom smislu shto ne zelim da gubim vreme radeci na kodu koji cu svaka 3 meseca morati da azuriram.

Pa posto ja ne znam vise nijednu komponentu za rad sa Online mySQL bazom, moze li mala pomoc oko izbora pravih komponenti - sta vi predlazete. Inace aplikacija koju zelim da radim je slicno kao i brokerova, znaci za azuriranje baze.
http://www.polovni-delovi.com - Najveći portal polovnih delova za sve tipove vozila
 
Odgovor na temu

martinj
Martin Jeremic
Nis

Član broj: 39299
Poruke: 86
*.smin.sezampro.yu.

Sajt: www.onedevteam.com


+2 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 22:49 - pre 221 meseci
Ako ti treba neka pomoc oko ZEOS komponenti javi se na pm...
 
Odgovor na temu

apex
kikinda

Član broj: 31144
Poruke: 918
82.208.201.*

Sajt: www.polovni-delovi.com


+1 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB02.02.2006. u 23:51 - pre 221 meseci
Citat:
Ako ti treba neka pomoc oko ZEOS komponenti javi se na pm...


E pa da znas da cu da se javim :)
p.s. hvala na zainteresovanosti povodom teme
http://www.polovni-delovi.com - Najveći portal polovnih delova za sve tipove vozila
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Engineering Manager
MENU Technologies
Beograd, Srbija

Član broj: 32202
Poruke: 4391
195.252.99.*

Sajt: https://avramovic.info


+46 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB03.02.2006. u 11:50 - pre 221 meseci
Jel mogu i ja da se javim u vezi pomoci sa Zeos komponentama?
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

apex
kikinda

Član broj: 31144
Poruke: 918
82.208.201.*

Sajt: www.polovni-delovi.com


+1 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB03.02.2006. u 13:42 - pre 221 meseci
@martinj

Mozda puno trazim ali da li bi mogao da napises kratak tutorial sa primerom (cisto da znamo kako bi krenuli sa pravljenjem aplikacije), mislim da bi to koristilo i ostalim clanovima foruma, a u isto vreme ti ne bi dosadjivali porukama na PP :)

Ili mozda neki link ako imash
http://www.polovni-delovi.com - Najveći portal polovnih delova za sve tipove vozila
 
Odgovor na temu

komplikator
Programer / sys. inženjering
CRO

Član broj: 29755
Poruke: 158
*.adsl.net.t-com.hr.

ICQ: 13387003


+8 Profil

icon Re: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB23.02.2006. u 08:20 - pre 221 meseci
Evo, i ja se pridružujem ovoj temi sa svojim pitanjima...

Trenutno radim apliakciju u Delphiju koja se kači na MySql ili na Firebird. Trenutno su obje u igri dok ne istestiram brzinu i neke druge detalje no po svemu sudeći uzet ću Firebird.

Koristim Firebird 2.0x no preko standardnih IB komponenti (griješim li takvim pristupom?) do MySql koristim preko ZeOS DBO (zadnja stabilna verzija). MySql je verzija 4.1.


U obje baze sam polje koje je meni interesantno postavio na UTF-8 i UTF-u collation kako bi dobio one moje famozne nj, lj, dž pri sortiranju i pretraživanju.

Na formama koristim tntwareove utf kontrole.

Negdje mi je priča "ostala u zraku" jer ne dobivam što trebam, vjerojatno negdje uporno preskačem nešto u cijeloj logici. Naime, Firebird mi uporno prikazuje upitnike bilo iz emsIBmanagerLlite bilo iz Delphija, dok mi kod MySql-a FromtMySql ispravno prikazuje sva ta divlja slova no u delphiju ih opet nemam.

Gdje ja to fulam u pristupu?
Pokušao sam UTF8Encode i UTF8Decode pri upisu nekog polja no ne vidim baš nikakav efekt.

Može jedan kratki tutorial za bedaka poput mene?

Molio bi odgovor na još jedno podpitanje...
Program će s vremena na vrijeme morati raditi uvoz i export manjih količina podataka u CSV-u, XML-u ili nečemu sličnom. Je li se zbog toga odmah u startu orjentirati na ADO i sve bazirati na ADO-u. uključujući i pristup Firebirdu, MySql-u. ili nečemu trećem preko ODBC-a ? Pozitivno mi je u tome uglavnom lakše mijenjanje baze i manja ovisnost o verzijama baze jer praktički samo mijenjam ODBC provider (sve ostalo ću raditi stored procedurama i sl. tako da sam donekle neovisan i o razlici u SQL-u), no negativno je što imam tu jednu stepenicu između, instalaciju ODBC drivera i sl dok Firebird (kad se pojavi embeded verzija dvojke) praktički držim u jednom fileu ili instaliram malen i nezahtjevan server.

God is real unless is declared as integer.
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: Delphi + SQL server +UTF-8 + WEB

[ Pregleda: 6355 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.