Gojko Vujovic Amsterdam, NL
Administrator Član broj: 1 Poruke: 13651
|
D200 + 18-200VR + SB800 = dreams come true.
Za početak idi do nekog prodavca koji ima d200, uzmi ga u ruke i malo pogledaj kakav je. Ergonomija oduševljava, mada je to delom stvar ukusa i navike, ali oko ovoga se većina slaže. Verujem da ćeš se odmah zaljubiti.
U sklopu tradicionalno poznate superiorne brzine u radu i ergonomije, sada konačno za sve bitne stvari postoji odvojeno dugme (na primer, nema ulazaka u meni za promenu AF-S/AF-C moda kao kod D70, ISO se vidi u tražilu pa ne moraš ni za to da dižeš pogled sa njega, WB/quality/iso dugmići ne dele funkcionalnost sa playback komandama kao kod d70, i još mnogo toga o čemu si verovatno već čitao na netu). Ne znam za šta ti tačno aparat treba, ali teško da uopšte možeš da pogrešiš sa D200. Ispravljeno je mnoštvo stvari koje su se mogle zameriti D100 i D70. Tu je ISO100-ISO3200 (ali zato bez 1/500 flash sync), 5fps umesto 3fps, 10mpix, bolji AF, white balance setovanje u kelvinima, custom function dugme (!) i još dosta toga.
Da li već imaš nešto stakala, možda od druge firme? To bi bio jedan od mogućih razloga protiv ovog Nikona - posedovanje upotrebljivih objektiva koji nisu F mount. Drugi je cena. Pada na pamet još i onaj "banding" problem, ali to izgleda zavisi od primerka do primerka i javlja se relativno retko, tako da nije problem ako ga uzmeš pod garancijom - dobićeš popravku ili novi. To su neke dečije bolesti koje mnogi aparati moraju da preleže. Takođe kažu da se i dalje javlja moire, ne tako često kao na D70, ali ako slikaš dosta sa "repeating pattern" detaljima u kadru, možda ti ipak treba neki aparat sa jačim anti-aliasing filterom. Više tog filtriranja se radi na uštrb oštrine, ali slika može da se oštri u postprocessingu, dok moire ne može da se ukloni tako efikasno.
Za cene i preporuke za nabavke ćeš morati sam da se snađeš, oglasi, sajtovi, itd, pošto na forumu nije dozvoljeno reklamiranje u porukama.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 29.01.2006. u 03:43 GMT+1]
|