Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

MySQL i naša slova

[es] :: Java :: MySQL i naša slova

[ Pregleda: 5358 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

gojava
Velika Srbija
Srbija

Član broj: 4032
Poruke: 442
*.netpro.co.yu



+1 Profil

icon MySQL i naša slova27.10.2002. u 22:12 - pre 246 meseci
Ne znam šta se dešava!?

Koristim JBuilder, JSP, Tomcat 4 i MySQL

Postavio sam i meta tag: charset=iso-8859-2

Kad prosledim podatke iz forme (metod=POST), naša slova se prosleđuju u obliku: &#nnn; (e.g. š=š č=č etc.) što je i normalno.

Kad pročitam neki parametar koji sadrži naša slova, kao na primer:
String skl = request.getParameter(skl_form);

dobijam da je: skl="škola"

Kad ovo prikažem na HTML strani pomoću <%= skl %> sve je u redu jer dobijam: škola

Problem je što kad upišem string skl u MySQL bazu, on se upisuje kao škola a ne kao škola. Vidi se da je upis u bazu za 5 karaktera duži nego što bi trebalo da bude.

U čemu je problem?
Kako da u bazu upišem tačnu dužinu stringa skl?


"Bolje je ćutati i pustiti druge da misle da si glup, nego progovoriti i time otkloniti svaku sumnju." - Bernard Šo

 
Odgovor na temu

gojava
Velika Srbija
Srbija

Član broj: 4032
Poruke: 442
*.netpro.co.yu



+1 Profil

icon Re: MySQL i naša slova27.10.2002. u 22:20 - pre 246 meseci
Ovaj forum ima bug.
Preview pokayuje jedno a konačan prikaz je drugačiji.

Evo kako ustvari treba da iygleda poruka:
----------------------------------------------------------------------------------

Ne znam šta se dešava!?

Koristim JBuilder, JSP, Tomcat 4 i MySQL

Postavio sam i meta tag: charset=iso-8859-2

Kad prosledim podatke iz forme (metod=POST), naša slova se prosleđuju u obliku: &#nnn; (e.g. š=&amp;#353 č=&amp;#269; etc.) što je i normalno.

Kad pročitam neki parametar koji sadrži naša slova, kao na primer:
String skl = request.getParameter(skl_form);

dobijam da je: skl="&amp;#353;kola"

Kad ovo prikažem na HTML strani pomoću <%= skl %> sve je u redu jer dobijam prikaz: škola

Problem je što kad upišem string skl u MySQL bazu, on se upisuje kao &amp;#353;kola a ne kao škola. Vidi se da je upis u bazu za 5 karaktera duži nego što bi trebalo da bude.

U čemu je problem?
Kako da u bazu upišem tačnu dužinu stringa skl?

"Bolje je ćutati i pustiti druge da misle da si glup, nego progovoriti i time otkloniti svaku sumnju." - Bernard Šo

 
Odgovor na temu

gojava
Velika Srbija
Srbija

Član broj: 4032
Poruke: 442
*.netpro.co.yu



+1 Profil

icon Re: MySQL i naša slova27.10.2002. u 22:24 - pre 246 meseci
Ovaj forum ima bug. Katastrofa sta radi.
Preview pokayuje jedno a konačan prikaz je drugačiji.

Evo kako ustvari treba da iygleda poruka:
----------------------------------------------------------------------------------

Ne znam šta se dešava!?

Koristim JBuilder, JSP, Tomcat 4 i MySQL

Postavio sam i meta tag: charset=iso-8859-2

Kad prosledim podatke iz forme (metod=POST), naša slova se prosleđuju u obliku: &#nnn; (e.g. š=&#353 č=&#269; etc.) što je i normalno.

Kad pročitam neki parametar koji sadrži naša slova, kao na primer:
String skl = request.getParameter(skl_form);

dobijam da je: skl="&#353;kola"

Kad ovo prikažem na HTML strani pomoću <%= skl %> sve je u redu jer dobijam prikaz: škola

Problem je što kad upišem string skl u MySQL bazu, on se upisuje kao &#353;kola a ne kao škola. Vidi se da je upis u bazu za 5 karaktera duži nego što bi trebalo da bude.

U čemu je problem?
Kako da u bazu upišem tačnu dužinu stringa skl?

"Bolje je ćutati i pustiti druge da misle da si glup, nego progovoriti i time otkloniti svaku sumnju." - Bernard Šo

 
Odgovor na temu

gojava
Velika Srbija
Srbija

Član broj: 4032
Poruke: 442
*.netpro.co.yu



+1 Profil

icon Re: MySQL i naša slova27.10.2002. u 22:25 - pre 246 meseci
Napokon, sad je ispalo kako treba.

Ko može da pomogne u vezi ovoga?


"Bolje je ćutati i pustiti druge da misle da si glup, nego progovoriti i time otkloniti svaku sumnju." - Bernard Šo

 
Odgovor na temu

Pajer
Software Designer
Vienna

Član broj: 6176
Poruke: 56
*.14.vie.surfer.at



Profil

icon Re: MySQL i naša slova07.11.2002. u 01:30 - pre 246 meseci
Probaj ovo:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
 
Odgovor na temu

gojava
Velika Srbija
Srbija

Član broj: 4032
Poruke: 442
*.netpro.co.yu



+1 Profil

icon Re: MySQL i naša slova09.11.2002. u 21:11 - pre 246 meseci
Ma probao sam i ne radi.

Ali resio sam taj problem. Isao sam na eksplicitno konvertovanje parametara u bitove pa u char set sa domacim slovima i to sad radi, mada nisam odusevljen elegancijom resenja.

Nego interesuje me kako da pod windows-om konfigurisem MySQL bazu tako da moze da prihvati "iso-8859-2" tj. "latin1" charset a ne samo "iso-8859-1" koji joj je po default-u. Dokumentacija koju imam vazi za linux, ali kako da ovo uradim pod windows-om?

"Bolje je ćutati i pustiti druge da misle da si glup, nego progovoriti i time otkloniti svaku sumnju." - Bernard Šo

 
Odgovor na temu

gojava
Velika Srbija
Srbija

Član broj: 4032
Poruke: 442
*.netpro.co.yu



+1 Profil

icon Re: MySQL i naša slova09.11.2002. u 21:12 - pre 246 meseci
Opet sam omasio.

"iso-8859-2" ~ "latin2"
"Bolje je ćutati i pustiti druge da misle da si glup, nego progovoriti i time otkloniti svaku sumnju." - Bernard Šo

 
Odgovor na temu

miles_davis
Milan Zdravković
Niš

Član broj: 6127
Poruke: 81
*.rcub.bg.ac.yu

ICQ: 62215378
Sajt: www.webtopsolutions.net


Profil

icon Re: MySQL i naša slova10.11.2002. u 11:29 - pre 246 meseci
mysqld --default-character-set=ISO-8859-2

Ali odmah da ti kažem da to nije dovoljno. Imao sam isti problem kao i ti, svojevremeno i ovo ga nije rešilo, barem kod mene nije radilo. Ma koliko delovalo glupo, skini Tomcat 4.0.4. Mislim da mi je neko rekao da mu je sa njim radilo. Dakle, po ovome, problem nema veze sa mysql-om.

Tvoje rešenje će malo da smori Tomcat, zar ne ? Ne mogu da verujem da ne postoji nešto elegantnije. Čekaj dok dođeš do ćirilice :)

There is only one chance to make a first impression..
__________________________
www.webtopsolutions.net
 
Odgovor na temu

mikeai
Miroslav Lazarević
Šabac

Član broj: 6493
Poruke: 13
*.sab.sezampro.yu



Profil

icon Re: MySQL i naša slova27.11.2002. u 14:37 - pre 245 meseci
Fora je u tome da morate JDBC drajveru MySQL-a proslediti opciju "useUnicode=true".
Dakle, tamo gde unosiš url servera treba posle ? dodati ovu opciju.
Šaljem delić mog repository.xml u kome se vidi kako jdbc drajver treba biti konfigurisan.

<jdbc-connection-descriptor
platform="MySQL"
jdbc-level="2.0"
driver="com.mysql.jdbc.Driver"
protocol="jdbc"
subprotocol="mysql"
dbalias="//localhost:3306/ojb?useUnicode=true"
username="mikeai"
password=""
eager-release="true"
/>

Tek sam se danas priključio forumu, ali ne videh pravog odgovora, pa rekoh da ipak odgovorim.

Pozdrav,
Mickey.

 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: MySQL i naša slova

[ Pregleda: 5358 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.