Na formi se nalazi jedno dugme, recimo bttnPonovi. Kada kliknemo dugme ponovi, ono treba da na poziciji (50,50) nacrta sliku slika.jpg. Kada ga kliknemo ponovo, on istu sliku treba da nacrta na poziciji (50, 100), ako ga kliknemo ponovo, on treba sliku da nacrta na poziciji (50,150) itd. Problem je sledeci : Ako je forma dimenzije, npr, 500x470, kako kada slika pocne da se crta na (500, 500) (cime je izvan forme), da se forma sama od sebe skroluje, kako bi slika ostala u njoj (tj. bila na njenom dnu), dok dugme koje klikamo ostaje na istoj poziciji. Bitno je da se forma SKROLUJE, dakle, ne da se prosto prepise preko poslednje vidljive slike (sto bi znao da napisem). Evo ga moj (neuspjesni) pokusaj, treba samo skloniti komentare :
Form1.vb
Code:
Public i As Integer
Private Sub bttnPonovi_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles bttnPonovi.Click
Dim Slika As Image
'Dim Grafika As Graphics
'Dim bmp As Bitmap
Slika = Slika.FromFile("C:\slika.jpg")
'bmp = New Bitmap(Me.Width, Me.Height)
'Me.BackgroundImage = bmp
'Grafika = Graphics.FromImage(bmp)
'Grafika.DrawImage(Slika, 50, 50 + i)
i = i + 50
End Sub
Public i As Integer
Private Sub bttnPonovi_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles bttnPonovi.Click
Dim Slika As Image
'Dim Grafika As Graphics
'Dim bmp As Bitmap
Slika = Slika.FromFile("C:\slika.jpg")
'bmp = New Bitmap(Me.Width, Me.Height)
'Me.BackgroundImage = bmp
'Grafika = Graphics.FromImage(bmp)
'Grafika.DrawImage(Slika, 50, 50 + i)
i = i + 50
End Sub
Nazalost, ne poznajem sintaksu VB.NET-a dovoljno da bi ovo uspio da rijesim, a rovarenje po helpu zadnja dva sata mi nije pretjerano pomoglo. Ako neko zna, neka pomogne, ili bar neka da hint. Pozdrav i hvala.
Milivojev pas je siledžija. Siledžija!