Citat:
LightBow: @ Milan Andjelkovic
Rl i Rd nisu povezani. Da li to znaci da je dovoljno 5 subneta ipak?
Da, to sam prevideo (navikao sam na full mesh u ovakvim slučajevima, pa nisam ni obratio posebnu pažnju :). 5 subnet-a je dovoljno.
Citat:
Znaci interfejsi Rc to Rl i Rc to Rl treba da imaju istu adresu?
Pročitaj još jednom pažljivo šta sam napisao za ovaj link. Potreban ti je
isti subnet, a
različite adrese.
Citat:
Nije li to u suprotnosti s gojkovim pravilom da Na ruterima, različitim interfejsima dodeljuješ adrese iz razlicitih mreza?
Mislim da ga nisi baš najbolje shvatio. Na jednom ruteru, različiti interfejsi treba da imaju adrese iz različitih subneta.
Dva rutera, na zajedničkom linku (link izmedju ta dva rutera), treba na odnosnim interfejsima da imaju različite adrese iz istog subneta.
Citat:
Evo, saljem skicu kako sam to uradio, iako skoro sigurno ne valja....
kad provalim kako se salje attachment
Probaj da ispraviš prema ovome što sam ti sad napisao.
Pokušaj sebi da razgraničiš šta je oznaka mreže, a šta su konkretne IP adrese. Npr. 192.168.1.0/27 je oznaka mreže, dok su 192.168.1.1 i 192.168.1.2 dve konkretne IP adrese iz te mreže.
Citat:
acatheking: Prema onoj slici i ja mislim da su mu potrebna 5 subneta.
Da, gore rekoh da sam prevideo da Rl i Rd nisu povezani.
Citat:
Pošto ovo čoveku nije neka realna mreža, već deo ispita, racionalinije je, i po meni bolje rešenje, da celu stvar odradi sa jednom C klasom adresa (npr 192.168.0.x opsegom).
Da ne ulazimo u to da li je racionalnije i bolje rešenje (dok jednostavnije sigurno nije), uzećemo u obzir činjenicu da je rekao da na raspolaganju ima samo jednu C klasu (ako sam dobro razumeo).
Citat:
Pretpostavljam da ovim delom ispita treba pokazati sposobnost subnetovanja i racionalnog korišćenja ip adresa, jer je svakako lakše i jednostavnije koristiti "zaokružene mreže". Na primer veze Rc-Rl i Rc-Rd možeš da adresiraš sa mrežama sa maskom 255.255.255.252 (/30), u praksi se point-to-point linkovi i adresiraju ovako. Mreže iza rutera, gde su hostovi, možeš da adresiraš sa npr mrežama sa maskom 255.255.255.240 (/28).
Ovo je sasvim tačno, ali ostavlja se tebi (@LightBow) na slobodan izbor.
[Ovu poruku je menjao Milan Andjelkovic dana 13.01.2006. u 00:24 GMT+1]
ex.mangel