Koliko znam Express varijanta je dodatno ogranicena samo po pitanju velicine baze (4GB) i koristi samo jedan procesor. Mislim da je sve ostalo isto kao i u drugim izdanjima SQLServera...
Cini mi se da je za MSDE 2000 ogranicenje 5 istovremenih upita a ostali cekaju na red za vodu,
sto u praksi, sa jakim hardverom to iznosi 20 korisnika (nisam siguran, mozda 25)
Moze da adresira samo 1GB RAM-a, max velicina baze ti je 4GB (valjda), nemas gomilu alatki...
Sve u svemu za male projekte Express je i vise nego dovoljan.
OK. Instalirao sam Express i ne mogu na drugom kompu pristupiti bazi iz SQL Servera. Omogućio sam TCP/IP i startao ga iznova, no na drugom kompu vidi samo ime SQL servera, no ne mogu vidjeti i koje baze se unutra nalaze. Security je na windowsima tako da ne treba password. U čemu je stvar? Prije su mi se slične stvari događale i kod sql servera 2000.
Ako vidis server a ne vidis baze, onda verovatno user kojim si se logovao na server nema prava da vidi bilo sta... Kreiraj user-a koji moze da vidi sve sto je klijentu potrebno i loguj se sa klijenta preko njega.
Nisam kreirao niti jednog usera. Spajam se na Windows Authentication bla bla.. gdje mi password ne treba, a tako sam i instalirao server. Ako uzmem pri instalaciji Mixed mode (SQL) onda mi nudi da samo ukucam password. Koji je user u tom slučaju?? Na msde-u je bio sa, a ovdje nemam pojma što je.