Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

...zadatak...pascal...

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: ...zadatak...pascal...

[ Pregleda: 3754 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Boki DX-11

Član broj: 52138
Poruke: 227
213.137.102.*



Profil

icon ...zadatak...pascal...13.12.2005. u 22:08 - pre 179 meseci
Pre neki dan sam imao ovaj zadatak u skoli, uradio sam sve tacno...ali je profesor poceo nesto da izmislja, pa mi je priznao pola zadatka...objasnicu i zasto, ali prvo me interesuje kako biste vi ovo resili!

Zadatak glasi ovako:

Napisati program koji sa ulaza prima pozitivne brojeve deljive sa 3 i 4 i izracunava ima zbir! Koristiti naredbu WHILE...

Kao sto vidite, zadatak je vrlo jednostavan...

[Ovu poruku je menjao Boki DX-11 dana 13.12.2005. u 23:09 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Bojan Basic
Novi Sad

SuperModerator
Član broj: 6578
Poruke: 3988
*.smin.sezampro.yu.

Jabber: bojan_basic@elitesecurity.org
ICQ: 305820253


+598 Profil

icon Re: ...zadatak...pascal...13.12.2005. u 22:23 - pre 179 meseci
Code:
var x,y:integer;
begin
 readln(x,y);
 while false do
     begin
     end;
 writeln(x+y);
end.

Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.
 
Odgovor na temu

Boki DX-11

Član broj: 52138
Poruke: 227
213.137.102.*



Profil

icon Re: ...zadatak...pascal...13.12.2005. u 22:41 - pre 179 meseci
Ne...Oceigledno nisi dobro razumeo zadatak...Kaze da se unose brojevi, znaci vise od 2...
Nije to to...!
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: ...zadatak...pascal...13.12.2005. u 22:43 - pre 179 meseci
Hehe... mislim da ipak ima samo 2 broja, ali While ima malo drugaciju upotrebu ovde :)
Posto treba da uzmes 2 broja (nigde ne pise koji je uslov za zavrsetak niza i zato mislim da su samo 2 broja... inace bi se petlja vretla do sutra i nikad ne bi bio kraj programa) koja su deljiva sa 3 i 4 fazon je sledeci

1. uzimaj prvi broj sve dok (while) ne bude deljiv sa 3 i 4
2. uzimaj drugi broj sve dok (while) ne bude deljiv sa 3 i 4
3. saberi ta dva broja

Zadatak je potpuno jednostavan. Sve to moze da se uradi u samo jednoj While petlji bez problema.

[Ovu poruku je menjao Srki_82 dana 13.12.2005. u 23:45 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Boki DX-11

Član broj: 52138
Poruke: 227
213.137.102.*



Profil

icon Re: ...zadatak...pascal...14.12.2005. u 08:06 - pre 179 meseci
Mala ispravka: ne mora da bude dva broje, moze bilo kolko, znaci unosimo jedan po jedan...kad unesemo prvi broj zbir je jednak tom broju itd...

Zadatak jeste jednostavan, samo problem je u tome sto moze da se shvati na tri nacina, od kojih je jedan (ja mislim) najbolji:

1:
Sabirati brojeve dok se ne unese negativan, a kada unesemo pozitivan ali ne deljiv sa 3 i 4 (odnosno 12) da ga zanemari i nastavi dalje bez prekida ciklusa.
2:
Sabirati brojeve dok se ne unese broj ne deljiv sa 12, a kada unesemo negativan onda ga treba ignorisati i ne prekidati ciklus.
3: (ovaj je po meni najtacniji)
Sabirati brojeve sve dok se ne unese negativan broj i ne deljiv sa 12.

Ja sam uradio kao ovaj pod 3, ali profesor me ispravio tvrdeci da je pod 1 tacno resenje!!!

Ko je sad tu u pravu...?

Koliko ja vidim, u tekstu zadatka kaze da radimo sa pozitivnim brojevima deljivim sa 12...to znaci da ne radimo sa negativnim i ne deljivim sa 12...
Nije mi jasno zasto bismo ne deljive sa 12 ignorisali i nastavili ciklus, a negativni brojevi prekidaju rad!

Izgleda da je profesor naucio da u WHILE naredbi koristi samo jedan uslov koji ce da pravi izlez iz ciklusa, a ja sam upotrebio dva: while (a>=0) and (a mod 12 =0)
 
Odgovor na temu

Srki_82
Srdjan Tot
Me @ My Home
Ljubljana

Član broj: 28226
Poruke: 1403
82.208.201.*

ICQ: 246436949


+10 Profil

icon Re: ...zadatak...pascal...14.12.2005. u 10:28 - pre 179 meseci
Ako je ovo kompletan text zadatka
Citat:
Napisati program koji sa ulaza prima pozitivne brojeve deljive sa 3 i 4 i izracunava ima zbir! Koristiti naredbu WHILE...

Onda ni jedan tvoj nacin nije dobar... koliko vidim u zadatku se nigde ne definise kada se program zavrsava... on samo uzima i uzima i uzima brojeve i sabira ih i sabira i sabira... inikad se ne zavrsava jer nije definisan uslov za kraj. Ako je uslov da se iz programa izadje tako sto se unese negativan broj onda je tacno resenje pod 1... ali kao sto rekoh... u zadatku se ne spominje nikakav uslov za zavrsetak programa nego samo uslov za brojeve koji ulaze u zbir.
 
Odgovor na temu

Boki DX-11

Član broj: 52138
Poruke: 227
213.137.102.*



Profil

icon Re: ...zadatak...pascal...14.12.2005. u 11:08 - pre 179 meseci
Da...ali mi smo ucili da sa naredbom WHILE izlazimo iz nekog ciklusa, tj. da se nesto izvrsava dok su uslovi ispunjeni...

U ovom zadatku nije definisano kad treba napustiti ciklus, zato moze da se shvati na tri nacina, kao sto sam gore naveo!
Moze da se uradi i da ne izlazi iz ciklusa, ali u tom slucaju smo napravili mrtvu petlju...a to nam, svakako, nije cilj!

Znaci, profesor trazi da kad se ne ispune uslovi program izadje iz ciklusa...E sad, pitanje je kiji su to uslovi?! Po mom shvatanju, imamo dva uslova...Prvi je kad je broj negativan, a drugi kad je broj ne deljiv sa 12!
Medjutim, profesor ovde vidi samo jedan uslov (uslov koji napusta ciklus)...a to je, kad je broj negativan...Zasto je zanemario ovaj drugi, zasto kad se u zadatku jasno definise sa kojim skupom brojeva radimo?!

Na kraju krajeva, trebalo je u zadatku da naglasi da se ne deljivi brojevi sa 12 ne uzimaju u zbir, a da negativan prekida ciklus...!
 
Odgovor na temu

THE_BRAIN
Nemanja stojanovic
kragujevac

Član broj: 241990
Poruke: 27
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: ...zadatak...pascal...01.12.2009. u 15:21 - pre 131 meseci
Ovo bi moglo i uz pomoc for ciklusa bilo bi lakse ali u zadatku se trazi while moglo bi i sa while a sto se tice for ciklusa to i za if vazi. IF ... THEN ... for n to s do ... mada mozda ovo je pogresno nisam siguran cisto da kazem.
 
Odgovor na temu

THE_BRAIN
Nemanja stojanovic
kragujevac

Član broj: 241990
Poruke: 27
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: ...zadatak...pascal...02.12.2009. u 13:41 - pre 131 meseci
GRESKA! ne moze preko for ciklusa i takodje na pocetku prvo postavljamo pitanje koliko brojeva on unosi pa sad mogu biti razliciti to je logicno zar ne? i tako dalje...
 
Odgovor na temu

[es] :: Pascal / Delphi / Kylix :: ...zadatak...pascal...

[ Pregleda: 3754 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.