Uh, ovde sam malo zardjao, davno bilo kada sam jurio licence ... ali da pokusam da pomognem.
Za vecinu ovih objekata ti treba gr. dozvola koju izdaje opstina ili republika ( zavisno od objekta ). Za nju ti ( uz ostalo ) trebaju projekti overeni od projektanata licenciranih za tu oblast. Slicno posle pri realizaciji ...
Osnovno su JUS standardi koje moras da zadovoljis; potrazi sve pod N.B2. xxx Radi se o nekih 5-6 dokumenata. Onda dolaze zakoni, nama najinteresantniji o sistemima veza. Najzad dolaze pravilnici o tehnickim normama ... Ima ih koliko 'oces i nikad nisi siguran da si ih sve video. Kada radis projekat moras se pozvati na neki pravilnik.Gradjevinski inzenjeri su velemajstori u pronalazenju. Kada ne nadjes nista kod nas pozoves se na Nemacki, Americki ....
Kako doci do ovih dokumenata. Vecina nas se nakon fakulteta spremalo za licencu i tada nakupilo mnogo papira i CD-ova. Ministarstva na svojim sajtovima imaju vecinu zakona i podosta podzakonskih akata, ali onaj gore zakon ( pogadjas ) nema. Rekose mi da dosta toga ima na wikiju. Inzenjeska komora je sledece mesto, ali ne sajt vec zivi kontakt. Sad skoru su imali seriju predavanja o protivpozarnim merama zastite, a isao je i CD. Kad vide da nisi konkurencija i kolege oce da pomognu.
Ako ti nije problem, mogu ti poslati nekih 5-10 mega na mejl...
[Ovu poruku je menjao whitie2004 dana 18.02.2006. u 12:57 GMT+1]
U padu jednog carstva stradaju svi, tako je uvek bilo, tako će biti i sada. Verovatno će posle svega ovoga
biti formirani neki novi blokovi, nova uređenja. A mi? Eh, a mi..